Reklama

Reklama

Příběhy bezpráví

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2010, 26 min

Režie:

Petr Jančárek

Hrají:

Adolf Rázek

Obsahy(1)

Projekt společnosti Člověk v tísni staví most mezi pamětníky totalitních režimů a nejmladší generací. Dokument o projektu Příběhy bezpráví, který Česká televize odvysílá v rámci Večeru na téma..., zachytí na ploše 26 minut část aktivit společnosti Člověk v tísni.
V listopadu roku 2010 se totiž už po šesté uskuteční projekt Příběhy bezpráví – měsíc filmu na školách, který v rámci programu Jeden svět na školách pořádá společnost Člověk v tísni. Projekt vznikl jako reakce na často nekvalitní a nedostatečnou výuku moderních dějin na základních a středních školách. Prostřednictvím filmu (tedy média pro mladé lidi nanejvýš přitažlivého) a následných debat s hosty, se žáci seznamují s historií českého resp. československého státu a nedávnou minulostí našeho národa.
Pro letošní ročník je vybráno celkem šest filmů. Patří k nim čtyři kratší snímky z cyklu Ztracená duše národa režisérky Olgy Sommerové, film Postavení mimo hru přibližuje osudy československých mistrů světa v hokeji z roku 1949, kteří skončili po vykonstruovaných procesech v 50. letech v uranových dolech. Posledním nabízeným snímkem je film The Plastic People of the Universe, který přináší svědectví o zatýkání, výsleších a věznění nezávislých muzikantů v Československu 80. let. Projekt není omezen pouze na nabídku filmů. Školám každoročně poskytuje doprovodné materiály.
Rámcem pro vyprávění příběhu skupiny lidí, kteří se významným způsobem podílejí na zkvalitňování výuky společenských věd v našem státě, bude slavnostní večer 1. listopadu, kdy bude v pražském kině Světozor předána cena Příběhů bezpráví a který odstartuje tzv. „měsíc příběhů bezpráví". To vše a mnohem více se ve svém dokumentu pokusí zachytit režisér Petr Jančárek. (Česká televize)

(více)

Reklama

Reklama