Reklama

Reklama

Bitevní pole

(TV film)
  • USA Battlefield (festivalový název)
všechny plakáty
Trailer
Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 2016, 26 min

Režie:

Pavel Jirásek

Kamera:

Petr Vejslík

Obsahy(1)

Sedmiletá válka (1756 – 1763) - konflikt mezi Velkou Británií, Pruskem a Portugalskem na straně jedné a Francií, Rakouskem, Ruskem, Švédskem, Svatou říší římskou, Saskem a Španělskem na straně druhé - může být označena za první konflikt v celosvětovém měřítku. Jedna z nejdůležitějších bitev této války se udála necelých sedm kilometrů od Kolína. Konkrétně v trojúhelníku mezi obcemi Plaňany, Svojšice a Křečhoř. 18. června 1757 se zde utkalo vojsko Marie Terezie vedené rakouským polním maršálem Leopoldem Daunem s pruskou armádou pod vedením krále Fridricha II. Samotná bitevní akce je divákovi předvedena hranou formou a doplňována animovanou grafikou znázorňující strategii šiků vojska. Pořadem provází novinář, dokumentarista a příznivec vojenské historie Jan Plachý. Do děje vstupují také historikové a v hrané retrospektivě zásadní aspekty střetu popisují důstojníci obou armád. Plachý se dostává přímo do středu dění a zprostředkovává kontaktnější pohled na události, které rozhodly výsledek této krvavé bitvy ve prospěch Rakušanů, byť celá válka skončila opačně. Vítězství Prusů a jejich spojenců mělo za následek definitivní ztrátu Kladska a větší části Slezska. (Academia Film Olomouc)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

laepus 

všechny recenze uživatele

Stručné (ne příliš dlouhé a nudné), jasné (žádné zbytečné detaily), na české poměry dobře vypadající (krásné uniformy, barevné filtry, počítačové animace apod.), ale přece jen zřejmě omezenému rozpočtu odpovídající (obrovské bitevní scény vypadají jako rvačky pár chlapů ve vysoké trávě) - to je však jediná zásadní výtka. Jakožto učitel tento dokument určitě do výuky zásadím a doufám, že budou natočeny i další díly. ()

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

ČT bohužel tento projekt těžce prosrala. Z plánovaného 13 dílného seriálu vznikl pouze úvodní díl s bitvou u Kolína. Škoda, velká škoda. Dokument snese srovnání se zahraničními produkcemi, nemá přepálenou stopáž, animace jsou pěkné a srozumitelné. K tomu kombinace hraných scén s praktickou ukázkou výzbroje a výstroje. ()

Pompeius 

všechny recenze uživatele

Na české poměry výborné. O něco laciněji působící než podobné zahraniční pořady (což je dáno rozpočtem a omezenými možnostmi reenactmentu), ale věcné, výstižné, zajímavé, bez bludů, kterými občas tyto historicko-popularizační pořady oplývají. Blahopřeji tvůrcům. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Bitevní pole měl být cyklus celkem 13 dokumentů o významných bitvách, které ovlivňovaly českou historii. Kromě úvodní bitvy u Kolína měly být zpracovány např. bitvy u Lipan, na Bílé hoře, u Hradce Králové, na Piavě a u Ořechova. Nakonec byl projekt, i přes kladné recenze, zastaven po natočení úvodního dílu, který měl premiéru v r. 2014 na Academia Film Olomouc. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama