Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sehnat některé zboží byl za socialismu nadlidský výkon... Bakalářská povídka Profesor, jejíž scénář napsal Pavel Klusák a jako televizní debut ji režírovala Karin Babinská, mladá absolventka FAMU, vypráví obyčejný příběh obyčejné rodiny, která žila „obyčejně“ uprostřed sedmdesátých let. Právě proto ovšem rodiče postavil jejich syn Honza do téměř neřešitelné situace, když projevil přání dostat k narozeninám kolo. Docela „obyčejné“ kolo s přehazovačkou. A vzpomeňte si, jaké to bylo chtít v polovině sedmdesátých let koupit v krámě kolo! (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Bakalářská připomínka na nedostatkové zboží v dobách socialismu. Ono nešlo jenom o kola, jak by se z této povídky mohlo zdát, ono takových zboží bylo daleko více, ale to si dnes už umí představit málo kdo. Dnes se dají kola sehnat zcela bez problémů a zákazník si i může vybrat z bohaté nabídky, jen si to nemálo lidí zase pro změnu nemůže dovolit. Povídka je natočena v poklidu s důrazem na absurditu doby. Pobaví hlavně narážka na kolo Ukrajina. Kdo by z pamětníků neznal známou říkanku: „Chceš-li poznat co je dřina, kup si kolo Ukrajina.“ Šlo o to, že tato kola vyráběná v ukrajinském velocipedovém závodě ve městě Charkov, měla těžkou kovovou konstrukci vážící kolem 16 kg, takže každý cyklista musí uznat, že taková jízda na něm opravdu stála za to. V tom nejhorším slova smyslu. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nedostatkové zboží bylo, to je fakt, ale že by nebyl toaletní papír? Nechce se mi tomu věřit, že tvůrci museli dovádět tuto chybu socialismu tak do krajnosti. Nicméně mě pobavila až závěrečné vyústění. ()

Reklama

curil 

všechny recenze uživatele

Poměrně povedená povídka o poměrech dávno minulých a zaplať pánbůh. Já teda jako kluk "favorita" měl bez většího shánění, ale to bylo na začátku šedesátých let před boomem RVHP. O patnáct dvacet let později jste museli mít známého vedoucího v Elektru, bez něj nebyla k sehnání barevná televize, pračka, video, pořádná lednička atd. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Jedna z Bakalářkých povídek pro ty, kteří v dobrém vzpomínají na "zlaté" časy minulé. "Pane, kola nejsou, výrobci splnili plán, tak si dávají pohov. Ale máme ventilky...uvidíte, že až budou kola, nebudou zase ventilky". Dodnes slýchám větu: "Zlatí komunisti." Hnus... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama