Reklama

Reklama

Žraloci ve městě

(TV film)
  • Austrálie Sharks in the City: Bull Sharks in the Backyard
Austrálie, 2011, 45 min

Obsahy(1)

Na jihu Austrálie probíhá rozsáhlý výzkum života nebezpečného žraloka bělavého, který dokáže žít ve slané i sladké vodě. Problémy s tímto tvorem řeší také obyvatelé texaského pobřeží v Mexickém zálivu... Na jihu Austrálie, poblíž města Brisbain, se nachází Gold Coast – Zlaté pobřeží. V prosinci roku 2002 tam v jednom z četných, uměle vytvořených brakických jezer došlo k napadení mladého muže žralokem bělavým. Mladík napadení nepřežil, stejně tak jako – v podobných podmínkách – o něco později čtyřiasedmdesátiletý muž, který si do jezera šel brzy ráno zaplavat.
Odborník na žraloky Jonathan Werry chce zjistit, jak se tito žraloci pohybují, kde se nejhojněji vyskytují, a kde je tudíž nebezpečí jejich střetu s člověkem největší. Žralok bělavý, v dospělosti dosahující délky až 3,5 m, může žít v obou vodách – slané i sladké – a to díky tzv. osmoregulaci, schopnosti vyrovnávat hladinu soli. Místní starosta je toho názoru, že nemá cenu lidem zakazovat koupání v ústích řek, v jezerech a v oceánu, protože by si měli sami uvědomit nebezpečí, které jim hrozí, když vstupují do přirozeného prostředí tohoto predátora. Místní pracovníci soudí, že střety lidí s těmito žraloky jsou prostě nevyhnutelné. Jonathan Werry jich několik chytil, označkoval, změřil a znovu vypustil do systému kanálů, přehradních hrází a umělých jezer, aby lépe sledoval jejich pohyb a způsob života.
Na druhém konci světa, v texaském Corpus Christi u Mexického zálivu, existuje stejný problém, který si ale lidé stále ještě nepřipouštějí. Vyrůstají tam nové rezidenční čtvrti přímo na pobřeží nebo hlouběji na pevnině, spojované sítí kanálů, v nichž se také vyskytují žraloci bělaví. Každoroční soutěž v lovu žraloků, Sharkathon, kdy je kořist chycena, vyfotografována a znovu vypuštěna do vody, ukázala, že jejich počty stoupají. Za pouhé tři dny jich soutěžící vylovili 85. Vyskytují se zejména v místech, kde se řeky vlévají do zálivu. Je už také známo, že čím dospělejší jedinec je, tím lépe snáší slanou vodu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

Sandai 

všechny recenze uživatele

To nejlepší na snímku je jeho námět. Ale jedná se o evidentní rychlokvašku, která jenom o jevu informuje a sám dokument to přiznává. Studium žraloků ve městě se teprve rozbíhá a nějaké fakta budou teprve v budoucnu. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama