Reklama

Reklama

Neznámý svět chameleonů

(TV film)
  • Jihoafrická republika Chameleons of the World
Jihoafrická republika, 2011, 51 min

Obsahy(1)

Všichni je známe, ale víme o nich málo. Chameleoni pocházejí z Afriky, Středozemí, Arabského poloostrova, Indie, Srí Lanky a z Madagaskaru. Žijí v lesích jižní a východní Afriky, stejně jako v písečných dunách namibijské pouště. První chameleon byl popsán v 18. století švédským biologem Carlem von Linné. Na světě žije 170 druhů, z toho třetina v Jižní Africe a druhá třetina na Madagaskaru. Zde najdeme i nejmenšího chameleona – ne většího než lidský palec – a největšího, který může na délku měřit až 70 centimetrů. Velcí chameleoni žijí na stromech a malí na zemi v podrostu a mezi suchým listím.
Chameleon žije v průměru pět let, ale některé druhy mají bleskový vývoj a žijí pouze tři až čtyři měsíce. Chameleon prošel mimořádným vývojem plazího těla. Je to mistr v maskování a střelec ze zálohy. Má vystřelovací jazyk, který ve zlomku vteřiny zasáhne kořist díky kosti umístěné u kořene jazyku. Ta se rozevře, vzápětí se zaklapne a vystřelí jazyk. Jazyk chameleona není lepkavý, na konci jazyka se otvírá otvor, který kořist vsaje. Chameleon se živí hmyzem, ale ti větší dokáží ulovit i ještěrky, hady a menší ptáky.
Mimikry chameleona mají dvě funkce. Dělají ho neviditelným před predátory a také před vyhlédnutou kořistí. Chameleon mění barvy díky čtyřem vrstvám kůže se základními barevnými pigmenty. Změna barvy slouží také ke komunikaci a vyjadřování emocí. Jedinečné spojení prstů na jeho končetinách tvoří svěrák, který mu pomáhá spolu s ostrými drápky udržet se na stromě. Zemní chameleon se při chůzi po nerovném terénu opírá o ocas jako o pátou končetinu. Samostatně pohybující se oči kónického tvaru mu umožňují vidění v rozmezí 360 stupňů. Chameleon žije samotářsky a setkává se s druhy jen při rozmnožování. Většina chameleonů klade vajíčky do mělkých hnízd pod zemí. Existují však i chameleoni, kteří rodí živá mláďata. V každém ze tří vrhů do roka jich bývá sedmnáct. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

NiaWolf 

všechny recenze uživatele

Konečně samostatný dokument o chameleonech. Škoda, že je dokument koncipován jako film a nikoliv jako seriál, protože působí značně uspěchaně. Tady máte pár druhů chameleona, takhle to funguje, takhle se stává kořistí a konec. Rychlý střih je místy až nepříjemný, takže si plně neužijete jedinečnosti těchto tvorů. Dokument obsahuje řadu zajímavých informací a zaměřuje se i na některé méně známější druhy. Přesto řadu informací jste mohli vidět i v jiných dokumentech. Velká škoda, že se nezmínili o Chameleonu Jemenském... ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama