Reklama

Reklama

Na cestě - Série 15 (2013) (série)


Na cestě po Julských Alpách (S15E23)

(epizoda)
Česko, 2014, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem do slovinských hor za bájným Zlatorogem, převozníky na Bledském jezeře a skutečnou sněhovou kalamitou... Julské Alpy překračují slovinsko-italské hranice, ale z větší části se nacházejí na území bývalé jugoslávské republiky, kde také pohoří vévodí téměř 3000 metrů vysoký Triglav. Slovinci jsou na něj patřičně pyšní. Jeho tři vrcholy symbolizují nebe, zemi a podzemní říši, a není se tak co divit, že horský štít pronikl na státní znak i vlajku. Je nepsaným národním pravidlem, že alespoň jednou za život by měl každý Slovinec stanout na jeho vrcholu. To k jezeru Bled vede mnohem pohodlnější cesta a speciálně vyráběné loďky vás pak převezou i na jediný přírodní ostrov ve Slovinsku, na kterém stojí barokní kostel se zvonem přání. Během našeho putování jsme kromě těchto symbolů Julských Alp navštívili vyhlášená lyžařská střediska i tradiční vysokohorskou farmu a nezastavila nás ani sněhová kalamita nevídaných rozměrů, která na několik dní ochromila život ve výše položených oblastech Slovinska. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Nepříliš souvislé a velmi krátké. Na cestě po Julských Alpách je zajímavé snad jen z hlediska pohledu na Slovinsko po ničivé zimní sezoně 2014. Snaha pojmout do takto krátké stopáže více než jedno téma se odráží na počtu zajímavých informací. Tento díl Na cestě je tak bohužel jen velmi povrchní podívanou. Kladné body nepřidává ani notná zastaralost formátu. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Julky by dostaly maximální počet hvězd (z vlastní zkušenosti). Ale tento díl dokumentu působí trochu depresivně a prakticky pořád pod sněhem. A přitom v ostatních ročních obdobích jsou Julky ještě zajímavější. A z těch hor toho moc nenatočili... ()

Reklama

Galerie (8)

Reklama

Reklama