Reklama

Reklama

Marvel's Luke Cage

(seriál)
Trailer 1
USA, (2016–2018), 24 h 27 min (Minutáž: 46–69 min)

Hrají:

Mike Colter, Simone Missick, Theo Rossi, Alfre Woodard, Rosario Dawson, Mahershala Ali, Mustafa Shakir, Ron Cephas Jones, Frank Whaley, Rob Morgan (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(26)

Nezlomný bývalý trestanec v mikině s kapucí chce očistit své jméno a zachránit svou čtvrť. On bojovat nechtěl, ale lidé potřebují hrdinu. (Netflix)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (125)

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 80% - Nejproblematičtější netflixovský Marvel, který se až podezřele dlouho tvářil jako zbytečný příspěvek do perfektně sestavené mozaiky. Jenže právě to, že Luke je nám známý díky svojí zásadní účasti na příběhu Jessicy Jones, není zádrhel, ale ta největší devíza. Jeho zápal a tvrdá neústupnost působí přirozeně a do nelítostného prostředí Harlemu dokonale zapadá. Právě zdejší atmosféra plná gangsterů, korupce, rapu a jazzu diváka velmi rychle topí v labyrintu, ze kterého není úniku a dává alespoň částečně zapomenout na až zbytečně pomalé tempo druhé poloviny. Obrovským plusem zůstávají také vedlejší postavy, nejvíc mi k srdci přirostla zavilá detektivka Misty v až sugestivním podání Simone Missick. 2. série - 60% - Snad každý seriál z místního univerza provází každým rokem stížnosti na počet epizod a jejich délku. Nikdy jsem se s podobnými námitkami neztotožňoval, ale právě tady poprvé (a snad naposledy) musím souhlasit. Třináctka epizod je v tomto případě neúnosná, každý záběr se protahuje donekonečna, spousta banálních dialogů či monologů překročí načasování pointy a dějové linky by se s klidem vešly do polovičního prostoru. I přesto, že je stále o čem vyprávět. První vlna krvežíznivých nepřátel je pryč, zůstává druhá, rozpůlená. V jedné části přináší spoustu nesrozumitelného přízvuku za doprovodu neposlouchatelného reggae a s tváří animálně zavilého bojovníka, ve druhé pak starou známou sebranku, v jejímž čele je i tentokrát Mariah, nejafektovanější, nejpřehrávanější a v důsledku jednoznačně nejhorší záporná postava celého Defenders vesmíru. Subjektivně mi přišlo, že má prostoru skoro tolik jako sám Luke, který prošel zbytečnou změnou. Zatímco v první sezóně si nesl dávné šrámy a z nich pramenící traumata se ctí, teď mu scénáristé přihráli jakýsi "vnitřní vztek", kterým od sebe odhání spojence i blízké osoby a nejednou ho takové pnutí donutí ke když ne špatným, tak alespoň pochybným rozhodnutím. Jeho síla stoicky klidného harlemského svalu tak razantně otupuje a při nedostatečném prostoru pro mou oblíbenou Misty zůstává jediný opravdový klad. Shades. Tenhle kluzký had, o kterém jsem celou předchozí řadu přemýšlel, jestli mě baví nebo ne, se najednou bez potíží stává králem celého seriálu. Ať kuje další pikle, sleduje osobní cíle nebo jen musí zakusit následky svých rozhodnutí, září Theo Rossi každým svým šibalským úsměvem. Trochu smutně to tak není titulní hrdina, ale právě nevyzpytatelný seňor Alvarez, kvůli komu bych si přece jen pořád přál, aby se bezútěšný svět neklidných rytmů a hlasů na obrazovky ještě někdy vrátil. Po vpravdě kmotrovsky laděném finiši totiž tvůrčí záměr chápu, ale pachuť z něj zůstává palčivě nahořklá. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Marvelovsko-netflixovský blaxploitation v podobě výtečné minisérie (s vynikajícím soundtrackem), která je však k vlastní škodě rozmělněna v neopodstatněně třináctidílném formátu. Především druhá polovina jde kvalitou dolů a veze se na přestřelené vlně nekorespondující s první polovinou. Cage s Místy to v mnoha slabých pasážích sice (u)táhnou, ale citelně jim chybí pořádný protihráč. Zdejší záporáci sice nejsou vyloženě do počtu a bez potenciálu, ale jsou buďto nijací (Cottonmouth) či pojatí proti mému gustu (Diamondback); a tuplem pak s Fiskem a Kilgravem v zádech. Špatné to ovšem rozhodně není, jen je to zatím nejslabší (byť stále solidní) příspěvek v "marflixovém" televizním univerzu. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Něco super, něco méně a samo sobě je to v podstatě moderní blaxploitation, který využívá některých prvků ze sedmdesátek (teda pokud se v té době tyhle černošký emancipační filmy točili, vlastně fakt nevim ((o= ), někde to funguje skvěle - hudba je výborná celkově a v momentech, kdy se Luke rozhodne někoho prohodit stěnou, nahodí přesně takové tóny, které dělají co nejvíc cool doprovod tomu, když někomu láme dvoumetrovej černoch kosti. A to negativní je vlastně totéž, rasová otázka se někdy řeší zbytečně moc a v některých momentech je vyloženě otravná, třeba v samotném finále je několik takových momentů vyloženě rušivých, ale co, holt je to odkaz postavy, která přesně k tomuhle vznikla (a vtípky na odkaz Lukovo komiksové podoby jsou boží). A zbytek je vlastně hodně fajn, akce je zábavná, padouchů je tu sice jako máku a někteří zbyteční, ovšem nijak to neubírá na standardní (tedy vysoké) kvalitě Netflix-Marvel produkce. Teda kdyby nebylo zbytečného natahování, díky kterému jsou tu vlastně dvě série v jedné (prvních šest dílů by se dalo srazit do poloviny), za což jde ta čtvrtá hvězdička dolu. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

--- PRVNÍ SÉRIE --- Stejně jako mnohým, i mně přišel Luke Cage od začátku jako poměrně zbytečná postava a i když v první sérii Jessicy Jones své důležité místo měl, věnovat mu vlastní seriál se mi nejevilo jako zrovna šťastné rozhodnutí. Svého času jsem pilot ani nedokoukal, pravděpodobně proto, že jsem neměl náladu na tak slow-paced seriál. A yeah, Luke Cage je především v první polovině utahaný jak sopel. Dal jsem mu ovšem další šanci a prokousal se přes první díl a ačkoli mě problematika černé ameriky zas až nezajímá, seriál mě překvapivě dost chytnul. i ta obávaná civilnost černošského Harlemu mě postupně upoutala, možná i proto, že to není přehnaně nigga gangsta, ale opravdu to vypráví příběh o nelehkém životě lidí z ulice. A samozřejmě je to superhero seriál (ačkoli si tak Luke říkat nechce), takže nechybí ani nějaké to zlo. Postavy, ať už to byl samotný Luke, neústupná Misty nebo neodolatelná mrcha Mariah, si mě tak omotaly kolem prstu, že bych i seriálu odpustil plochého záporáka v druhé polovině a místy opravdu až příliš rozvláčně tempo. Hodnocení série: 4/5 --- DRUHÁ SÉRIE --- Dohra první série. Pokračuje se v rozvláčném tempu, ale celkově mi přijde celá řada od fous kompaktnější a po stránce scénáře jistější. Superschopnosti tu hrajou spíše vedlejší roli a celá série je o silných postavách a hereckých výkonech, přičemž samotný Luke Cage je mezi nimi vlastně ten nejprůměrněji zahraný. Zato záporáci jsou výborní - nejsou ploší, působí naopak velmi lidsky a uvěřitelně. Bushmaster, Shades, Mariah. Celé je to příjemně atmosférické, noirově stylizované, často podbarvené táhlými záběry na umělce vystupující v Harlem's Paradise. Svým tempem to určitě neosloví každého, obsahově je to dost pofidérní a klasické umělé natažení na 13 epizod je z toho občas dost cítit, ale příspěvek do MCU je to minimální zajímavý a neotřelý. A ve finále i hezky vypointovaný. Hodnocení série: 4/5 ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Marvel si opět šel svojí cestou,kdy sází hlavně na prostředí a postavy,než opulentní akci a podobně jako v případě Jessicy Jones mu to i tentokrát vychází tak na půl.Luke Cage je hodně specifický a v rámci blaxploitation žánru asi nemá moc velkou konkurenci,ale třeba ve srovnání s Daredevilem je to pořád o třídu níž.Za mě by (hodně podobně jako u J.J.) seriálu pomohlo jeho zkrácení na max 8 dílů.Nic podstatného by neuteklo a značně by to omezilo hluché pasáže,kde se dost filozofuje o Harlemu a vůbec se mluví víc než by bylo potřeba aniž by to k nečemu bylo.Narozdíl od Jessicy tu navíc chybí charismatický záporák,protože jakkoliv se jím Diamondback snaží být,není jim ani omylem a mnohem větí repsekt vzbuzuje ve chvíli kdy se o něm pouze mluví...70% ()

Galerie (126)

Zajímavosti (26)

  • Když Lukovi (Mike Colter) říká Jamajčan na ulici, jak by využíval jeho schopnosti, tak zmíní, že kdyby jej lidi neposlechli, řekl by „Dracarys“ a spálil je všechny. To je odkaz na Hru o trůny (od r. 2011) a povel Daenerys Targaryen, který dávala svým drakům, aby vše spálili. (Hovadin)
  • Luke (Mike Colter) říká o Mariah (Alfre Woodard), že může být jako Adam Clayton Powell. Ten byl první Afroameričanem, který byl zvolen do Kongresu z New Yorku. (Hovadin)

Související novinky

Netflixovské seriály od Marvelu dorazí na Disney+

Netflixovské seriály od Marvelu dorazí na Disney+

24.02.2022

Před pár týdny přišla zpráva, že Netflix stahuje své marvelovské seriály jako Daredevil nebo Punisher ze svých serveru. To samozřejmě rozjelo spekulace o tom, kde asi seriály, jež se teprve nedávno… (více)

Punisher oficiálně zrušen

Punisher oficiálně zrušen

19.02.2019

A je to oficiální. Měsíc po premiéře druhé řady Punishera s Jonem Bernthalem v hlavní roli se streamovací gigant Netflix rozhodl definitivně zavřít dveře za marvelovskými seriály a oficiálně tak… (více)

Netflix zrušil Daredevila

Netflix zrušil Daredevila

30.11.2018

Netflix a Disney jsou momentálně uprostřed drahého rozvodu a další obětí jejich nenaplněné lásky se teď oficiálně stal jednoznačně nejúspěšnější z marvelovských seriálů, komiksový Daredevil. Po třech… (více)

Netflix ruší Iron Fista

Netflix ruší Iron Fista

13.10.2018

Iron Fist je prvním hrdinou od Marvelu, kterého se Netflix rozhodnul samostatně zrušit po dvou řadách. Zpráva přichází trochu jako šok, jelikož druhá řada byla vnímána jako podstatné zlepšení oproti… (více)

Reklama

Reklama