Reklama

Reklama

Nejvýznamnější operace 2. světové války: Bitva o Rýn

(TV film)
  • Velká Británie Battle of the Rhine
všechny plakáty
Velká Británie, 1996, 2x58 min

Obsahy(1)

Od září 1944 do dubna 1945 probíhala tzv. Bitva o Rýn. Rýn tvořil na západě Německa přirozenou linii obrany. Bylo jasné, že pokud se Spojencům podaří tento vodní tok překročit, vojenská situace Třetí říše se stane neudržitelnou. Řadu dramatických bojových akcí, jejichž jmenovatelem bylo násilné překročení „osudové německé řeky", nešťastně zahájila v září 1944 Operace Market Garden. Legendární most u nizozemského Arnhemu tak zůstal ještě nadlouho v německých rukou. Další proslulý rýnský most, tentokráte u německého Remagenu, se však 7. března 1945 dostal do amerických rukou až nečekaně snadno. A na konci měsíce byla na východním břehu Rýna zbudována už řada spojeneckých předmostí. Válka se chýlila ke konci... (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Operacia Market Garden je jedna s tých známejších operácii, ktoré sa dočkali aj celkom dobrého filmu - Príliš vzdialený most. Čo sa týka samotného dokumentu tak je pochopiteľne rovnako bohatý na informácie ako predošlé diely. 80% - 4* ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Česká televízia pripravila do vysielania 1. a 2. sériu z Britského seriálu Battlefield (Bojisko) pod názvom „Najvýznamnejšie operácie 2. svetovej vojny“. Dokumenty boli spracované s použitím archívnych materiálov z Moskovského archívu, ktorý sa po prvý krát otvoril po 50 rokoch od významných udalosti v priebehu vojny. A tak tieto dve série boli spracované v rokoch 1994 až 1996. Dostali sme sa k 12. dielom (1.diel Bitka o Francúzsko, 2.diel Bitka o Britániu, 3.diel Bitka o severnú Afriku, 4.diel Bitka na východe, 5.diel Bitka u Midway, 6.diel Bitka o Atlantik, 7.diel Bitka u Stalingradu, 8.diel Bitka o Taliansko, 9.diel Bitka o Normandiu, 10.diel Bitka o Leyte, 11.diel Bitka o Rýn, 12.diel Bitka o Berlín). Každý z dielov je rozdelený do dvoch časti, 1. časť je informatívna a zachytáva udalosti ktoré predchádzali bitkám, ktorá sa odohráva v druhej časti a zároveň je podrobená rozboru príčin porážky respektíve víťazstva. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Bitvě o Rýn rozdělené do dvou dílů chybí strhující tempo bitvy o Normandii, graficky opět mohlo být vyvedeno lépe (mapky, rozložení armád apod.) a příliš často jsou opakovány některé již řečené skutečnosti. Tento díl mohl být v rámci cyklu rozdělen lépe i tematicky, během dvou dílů je shrnut veškerý spojenecký postup ve Francii, dále se tvůrci zevrubně věnují operaci Market Garden, německému protiútoku v Ardenách a závěrem i překročení Rýna na široké frontě. Zdá se mi, že honili příliš mnoho zajíců najednou. Dostatek prostoru tak nebyl věnován řadě klíčových událostí v tomto období, které by si zasluhovaly skoro samostatný díl (boje parašutistů v Arnhemu, obklíčení Bastogne, most u Remagenu). ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Další velmi podařený díl této mini-série, opravdu velmi oceňuji zaměření se na úzký pruh bojů v rámci druhé světové války. Kvalitní komentář k jednotkám. Počtu techniky i samotným typům vozidel, tanků a letadel. Žádné dlouhé úvahy o tom, co by kdyby a opravdu čistý komentář jednotlivých bojových operací. ()

Reklama

Reklama