Reklama

Reklama

Simon Schama: Shakespeare a my

(TV film)
  • Velká Británie Simon Schama's Shakespeare (více)

Obsahy(1)

Přední britský historik kultury o největším dramatikovi světové literatury. Simon Schama, autor a průvodce znamenitého osmidílného cyklu „Síla umění" význačný britský historik a kulturní antropolog, působil na předních světových univerzitách, je autorem kroniky francouzské revoluce „Občané" (Prostor, 1966), patnáctidílného televizního seriálu BBC „Historie Británie" (2000) a esejistické obrazové publikace Krajina a paměť (Argo/Dokořán, 2007).
Nikdo nedokáže zahrát hudbu „ostrova s žezlem" lépe než Shakespeare. Ale to není ten pravý důvod, proč Schamovi Shakespearovy „tóny" znějí libozvučně. Ve svých historických hrách – především ve znamenitých mistrovských dílech, jako je Jindřich IV. – nám předkládá Anglii v neredigované formě. Nic neopomíjí; šlehačku na dortu, ani tu nejnižší spodinu. Nevynechá zablešené pajzly na London Road ani studené katedrály, kde rozmrzelí kněží rupají klouby na rukou a kují pikle. Seznamuje nás s vytleskávanými herci a hamižnými velkostatkáři.
Reál je mu svatý, a po tom ostatně lačníme, není-liž pravda? Hltáme špínu i darebáctví. Shakespeare nám tlumočí hlas Anglie pomocí symfonie klepů, mocně se řinoucího přívalu tlachání a štiplavých nadávek. Skutečný zázrak tkví v tom, že obecenstvo prožívá atmosféru Anglie, zachycenou v časech, kdy její reálná podoba v podstatě neexistovala. Ustavičně a pořád dokola na prknech duní slova: „Nic nesklátí nás žalem v žádné době, když bude Anglie jen věrná sobě." (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích filmu uvedeno: český název Shakespeare a my; originální název Shakespeare And Us: This England (1. díl), Shakespeare And Us: Hollow Crowns (2. díl); režie Ashley Gething. ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se mi tento dokument opravdu líbil. O Shakespeara jsem se začala zajímat teprve nedávno, takže bylo pro mě spousty informací nových, a tím pádem zajímavých. Jenže brzo jsem zjistila, že Simon Schama's Shakespeare není zas až tak skvělý. Maximálně mě iritovaly "záběry z dnešní doby" ... Davy lidí, restaurace, nemocnice, policejní zásah, diskokoule ... Jako vážně?! Nejen, že byly tyto záběry hrozné, zbytečné a úplně nemístné, ale hlavně úplně totálně pokazily dojem toho, že se člověk dívá na dokument, který pojednává o Shakespearově době. A když potom zajímavosti vystřídaly pouhé shrnutí Shakespearových děl, žačala jsem se pořádně nudit. Hrané části byly sice skvělé pro oko a ucho, ale abych se přiznala, tak mi tam přišly spíš zbytečná a tak akorát na protahování délky dokumentu ... Bohužel proto musím dát dokumentu pouze dvě hvězdičky. Kdyby se vlezl pouze do jednoho dílu, možná bych dokázala přimhouřit oko, ale bohužel ... ()

Reklama

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin českého jazyka a literatury. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o Williamu Shakespearovi. Jedná se o velice kvalitní projekt. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama