Reklama

Reklama

Můj život s nadváhou

(TV film)
  • Velká Británie Fat Boy to Slim
všechny plakáty
Velká Británie, 2007, 57 min

Obsahy(1)

Šestnáctiletý Jack se chystá podstoupit bandáž žaludku, která je jeho poslední šancí na zhubnutí... Jack Kasset (16 let) váží 133 kilogramů, a chce to změnit. Má velikost XXXL, a stal se proto terčem posměchu. Ve 12 letech odešel ze školy kvůli šikaně. Byl i fyzicky napaden. Hodně a rád jí. V patnácti letech byl s váhou 127 kg oficiálně označen za morbidně obézního. Rodiče se snažili a snaží omezovat Jacka v jídle. Ten si ale k jídlu vždycky najde cestu. V rodině je obézní jen on. Ve třinácti letech vážil 95 kg a účinkoval v dokumentu BBC o dětské obezitě. V patnácti letech chtěl jít na operaci, aby vyřešil svou obezitu. Chtěl absolvovat bandáž žaludku, ta mu však k poměru věk–váha nebyla povolena. Oproti tomu v USA jen minulý rok bylo provedeno na sto tisíc takových a podobných operací. Jack letí do USA, aby se seznámil s tím, co taková operace obnáší, a zjistil její klady i zápory. Dr. George Fielding v nemocnici v New Yorku sám zhubnul díky pásku, který mu zaškrtil žaludek. Tutéž operaci nabízí i Jackovi a staví to jako jeho jedinou možnost. Jack se setkává s mladíkem, který díky operaci zhubnul 95 kg. Ten mluví o problémech, které měl, když byl tlustý. Jack chce ještě zkusit zhubnout vlastními silami, když se to nepovede, chce podstoupit operaci. Po neúspěšném půlroku se Jack vrací do New Yorku na operaci. Předtím ale jeho rodina pořádá hostinu na rozloučenou. Jack už nikdy nebude moci sníst tolik jídla jako dřív. Další dny ale Jack musí zhubnout, protože jinak se operace nedá provést.
Dokument dále mluví o Hailey, která podstoupila bandáž žaludku. Tu si ale zablokovala kouskem kuřete, a protože její lékař byl v zahraničí a nikdo další bandáž neviděl, došlo k zanedbání péče a ona zemřela. Jack s matkou jedou navštívit její rodinu. Mají strach, jak to bude s následnou péčí. Sestra Hailey má o Jacka strach a varuje ho. Bandáž je podle ní krajní řešení a nemá smysl, pokud si člověk nedokáže odepřít jídlo. Sourozenci Jacka ho berou ven, aby nemyslel na to, že zítra odlétá do New Yorku.
V New Yorku Jackovi podávají výklad, jak se musí chovat po operaci. Nesmí jíst tuhé maso, tekuté a vysokokalorické jídlo. Musí jíst 20 minut a dobře žvýkat. Jack se setkává s doktorem, který má také bandáž žaludku. Má možnost podívat se na jizvu po operaci a dotknout se portu pro úpravu bandáže. Rodina jde spát, Jack stále přemýšlí.
Druhý den Jackův otec mluví o rodinné situaci a Jackových důvodech pro operaci. Jack ještě jede navštívit ženu, která operaci podstoupila v patnácti letech a dnes toho lituje.
Courtney Castelová z Long Islandu mluví o minulosti. Byla tehdy ve velmi podobné situaci jako dnes Jack. Jediná tlustá v rodině, terčem posměchu. Tehdy byla operace novinkou a Courtney, aby ji mohla podstoupit, lhala lékařům. Tvrdila jim, že poctivě zkoušela všechny předepsané diety, a dokonce falšovala stravovací deník. Dnes má pocit, že byla na operaci mladá a měla se víc snažit. Jackovi se snaží operaci rozmluvit. Jack je přesto rozhodnut operaci podstoupit.
Den před operací je rodina na jídle. Otec řeší své špatné pocity z toho, že si před Jackem objednal steak. Ve skutečnosti se ale zdá, že se ho to zas tak moc nedotýká. Jack odchází z restaurace a chce být sám.
Matka balí věci do nemocnice. Mluví omluvně o stavu Jacka. Jack mluví o chuti dát si hamburger a velkou čokoládu. Mluví také o pocitu, že při operaci zemře.
Jack jde na operaci. Rodina ho povzbuzuje. Operace by stála 20 tisíc dolarů, Jack ji má zadarmo díky účasti na výzkumné práci o obezitě teenagerů. Operace po třiceti minutách úspěšně končí. Jack má aplikovanou bandáž žaludku a propustí ho další den.
Jack mluví o naději, že již brzo bude hubený. Mluví o tom, jak se těší, že holky, co ho nechtěly, ho najednou budou chtít. První jídlo. Zdá se, že Jack není šťastný. Odmítá jíst. Těžko říci, zda jen kvůli bandáži. Doktor Fielding mluví o tom, jak bude bandáž v Británii seřizována lékařem, kterého vybral. Zítra se Jack vrací domů. Jack mluví o tom, že nemá chuť jíst. Ještě jednou se setkává s Dannym, který bandáž již má. Chce se ujistit, že udělal dobře. Danny mluví o nových stravovacích návycích. Oba také mluví o tom, že není dobré bandáž podvádět například mléčnými koktejly. Danny na schůzku přinesl své staré kalhoty, ty jsou obrovské. Danny zhubl o 20 velikostí.
3 týdny po operaci Jack sní jen čtvrtinu omelety o velikosti pro dva lidi. Vánoce se blíží, Jack chodí na fitness.
Měsíc od operace si Jack nechává nastavit bandáž a váží se. Váží 114,5 kg. O Jacka se stará obezitolog, dr. Geisliter. Jackovi je do bandáže přes port vstříknuta kapalina, která ji utáhne. Vánoce jsou zde. Je to období zkoušky pro Jacka. Jack mluví o úlevě stran jídla po vánocích váží 107,5 kg. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

gremlin101 

všechny recenze uživatele

Hroznej dabing... A ať mi nikdo neříká že kdyby opravdu sportoval a zdravě jedl že by nezhubnul. Říká jak moc se snaží a přitom se furt cpe jako dobytek... ()

Reklama

Reklama