Reklama

Reklama

Il trono di fuoco

  • Španělsko El proceso de las brujas (více)
Trailer

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jesús Franco má velmi nevyváženou filmografii, ovšem tenhle kousek patří rozhodně k těm lepším, možná nejlepším. Předně má srozumitelný příběh s klasickou výstavbou. Nejedná se ani tak o horor, film jen využívá prostředky hororu, jako spíše o historické drama. Čarodějnictví je zde jen jedním z motivů, kdy slouží k jednak k trestání a zbavování se nepohodlných, ale hlavně k neustálému vyvolávání strachu ve společnosti. Nařknutí z čarodějnictví bylo tak jednoduché, tudíž není divné, že jednou z obviněných je dcera sice pána, ale zrádce. A její sestra Mary na tom není o nic lépe, navíc se dá dohromady se špatnou stranou. Ale jak ukazují dějiny, jednou jsi dole, pak zase nahoře, jednou jsi s králem, a když prchne ze země, stáváš se zrádcem. Zpočátku to vypadalo, že nahota nebude, směrem ke konci jí už ale bylo tolik, že režisérův rukopis byl jasný. Nechybí ani dostatek krve, kdy v mučírně si to obviněné/obvinění užívali. Při válečném střetu se účastnil i poměrně početný kompars na koních, byt se to občas přes stromy nezdálo. Démonický Lee snad ani zklamat nemůže. Velmi pěkná kamera, obrazy násilí se mísí s poetickými záběry slunce probleskujícího oparem mezi stromy. Dnes spíše pro skalní fanoušky. ()

bierce 

všechny recenze uživatele

Tohle neni ani tak horor,spíš historickej film o lovech na čarodějnice. Víc je to znamý jako Night of the Blood Monster nebo The Bloody Judge ()

Reklama

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Keďže sa Vincentu Priceovi ako lovcovi čarodejníc (WITCHFINDER GENERAL, 1968) nepodarilo celoplošne vyhubiť čarodejnícky sajrajt urážajúci čo i len svojou existenciou chrabrého kresťana, musí sa o nastolenie poriadku na území Anglicka pokúsiť pre zmenu Christopher Lee pod režijným vedením Jesa Franca (v titulkoch ako Frank Manera) v zmyslenej adaptácií príbehu Harry Alan Towersa a Anthony Scott Veitcha vychádzajúceho z historického podtextu. 17. storočie, hrdé Anglicko za vlády kráľa Jakuba II a Lee ako krvavý sudca Jeffries (George Jeffreys) ordinujúci vo svojom úrade za spásu kresťanskej zeme – to nie je ani zďaleka výpis všetkých kladov v inak až prekvapujúco kvalitnej odpovedi na lov čarodejníc z rúk (príležitostného) trashera Jesa Franca. Titul v anglickej verzii známy okrem iného aj ako THE BLOODY JUDGE vychádza v rovnakom období ako HEXEN BIS AUFS BLUT GEQUALT – orientácia na mučenie za spásou, nahota apod., ...jeho animálnosti však nedosahuje. Ale predsa len sa časom a vývojom v príbehu dostane aj na túto kratochvíľu inkvizície. Možno aj pre tieto scény sa Christopher Lee údajne vyjadril, že by si želal, aby sa jeho meno s filmom nespájalo. Spomeňme napríklad na Petera O'Toolea (CALIGOLA) – ale to je už úplne iná forma hard-core predstavenia. V tomto kontexte sa zaujímavou stáva scéna, kedy sa sudca Jeffries (Lee) sexuálne mazná s Mary (krásna Maria Rohm). Vzrušujúci akt, pri ktorom Lee evidentne nebol ani prítomný, môže v konečnom dôsledku situáciu okolo charakteru výroby celkom dobre vystihnúť. ### PS – Hodnotená full uncut verzia o stopáži 109 minút. Videný zostrih by mal byť totožný s verziou vydanou distribučným štúdiom Blue Underground, Inc. (104 min.) len s tým rozdielom, že sa dodatočná scéna nachádza v časti bonusového materiálu – deleted scenes. Ide inak vo svojej podstate o veľmi deprimujúcu scénu, ktorá devastujúco vyjadruje beznádej Mary po tom, čo prišla o svoju sestru pri procese upálenia zaživa. Že by sa o dva roky neskôr do močiaru vrátil aj Wes Craven (THE LAST HOUSE ON THE LEFT)? ()

tenebrae86 

všechny recenze uživatele

No teda, čekal jsem obskurní SM trash a dostal kvalitně natočené, temné historické politické drama. Čarodějnice tu jsou spíše na vedlejší koleji, příběh se zabývá hlavně tématy jako je revolta, politický vzdor a vzpoura proti krutým autoritám. I hororové prvky jsou obsaženy jen okrajově, zato však velice surově, kdy scény mučení a záběry trýzněných žen působí skutečné odporně a hrůzostrašně. Jediné co trošku kazilo dojem, byly neustále dokonale nalíčené herečky, což po dlouhých dnech ve špíně a v řetězech nevypadá zrovna věrohodně. Nevadí, jinak nemám co vytknout. Technicky taky vše ok, pěkná kamera, slušně zvládnutá režie včetně vedení herců v čele s ultracharismatickým Christopherem Lee a náročných bojových scén na koních. Své dělá i výborná hudba a krásná ústřední melodie z pera Bruna Nicolaie. Jo, tenhle film se Francovi ve všech směrech povedl, teď už záleží jen na vkusu každého diváka... ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama