Reklama

Reklama

Zámecký park Jezeří

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1981, 35 min

Obsahy(1)

Dokumentární film Krátkého filmu a Krajského střediska státní péče a ochrany přírody v Ústí nad Labem. Snímek mapuje historii zámku Jezeří, který byl proslulý svým nádherným parkem jenž patřil k největším v Evropě. V době "socialistického rozkvětu" musel park ustoupit povrchové těžbě uhlí a byl zničen. Zámek dodnes stojí a postupně se opravuje... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Dokonalé spojení krásného dokumentu a morálního apelu na společnost, která chce tuto nádhernou přírodní raritu zničit. Pod parkem jsou totiž bohaté zásoby hnědého uhlí. Tvůrci filmu udělali maximum pro to, aby se podařilo park zachránit. Více si v minulosti ani nemohli dovolit. Stejně však tato snaha vyšla naprázdno. Tehdejší režim měl k přírodě podobný vztah jako Číňani (o jejich ničení přírody je mnoho důkazů) nebo Američani, kteří se například pustili do těžby břidličných plynů i přes protesty široké veřejnosti. Naštěstí (?!?) dnes je ve Střední Evropě už skoro všechno vytěženo a lidé do těchto záležitostí mohou mluvit. ()

Reklama

farinelli77 

všechny recenze uživatele

Unikátní nádherný dokument, který nepochybně napomohl tomu, že se v roce 1987 sice za pět minut dvanáct, ale přece jen rozhodlo o záchraně zámku, který byl dlouhá desetiletí ponechán napospas svému osudu. Přestože byl v roce 1981 zámek již ve velmi špatném stavu, dochovaly se nám v dokumentu některé velmi vzácné záběry. Např. tzv. tisíciletý Albrechtický dub, který býval pomyslnou branou do zámeckého parku. Je to k nevíře, ale v roce 1993 byl úmyslně zapálen, protože překážel těžbě uhlí. Jako by si toto překrásné místo již nevytrpělo dost za minulého režimu a za války... ()

Zajímavosti (1)

  • V dokumentu je zmíněna přehrada na Dřínovském potoce. Dnešní terminologií se jedná o Vodní dílo Jezeří. Dílo nechal vybudovat kníže Moritz Lobkowitz a do provozu bylo uvedeno v roce 1904. (sator)

Reklama

Reklama