Reklama

Reklama

Vraky u pobřeží Normandie

(TV film)
  • Velká Británie Journey to the Bottom of the Sea: D-Day The Untold Story
Velká Británie, 2001, 52 min

Obsahy(1)

Pláž Omaha smutně proslula krutými ztrátami na životech. Tým archeologů a potápěčů pátrá po příčinách tragického nezdaru v rámci největší obojživelné invaze 2. světové války. Utah, Omaha, Juno, Gold a Sword, pět úseků francouzského pobřeží, na nichž proběhla největší obojživelná invaze 2. světové války, které předznamenala definitivní porážku Hitlerovy Třetí říše. Ovšem pláž Omaha se na rozdíl od ostatních stala svědkem tragického nezdaru amerických jednotek. Tanky ležící na mořské dně jsou němými svědky nejrozhodnější bitvy druhé světové války. Americký archeolog Brett Phaneuf se podle jejich polohy pokusí zjistit, co přesně se v osudném Dni D stalo. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Z piatich pláži pri vylodení Spojencov v deň D, len situácia na úseku vylodenia amerických jednotiek a predovšetkým na pláži Omaha bola tragická. Nedostatočne bolo riadené vylodenie techniky, ktorá takmer všetka skončila na dne mora. V neposlednom rade nedostatočná delostrelecká príprava, či nesprávne bombardovanie obranných pozícii v spojení s Beštiou z Omahy môžu za 3000 ľudských životov a obrovské množstvo zničenej techniky. A to sa malo jednať o bojovo najschodnejšiu pláž, kde Američania mali 6 násobnú početnú prevahu. Hold vo vojne sa nesmie nič podceniť ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Dokument pojednává o důležitém neúspěchu při vylodění v Normandii. Během dne D bylo naplánováno pět vylodění pro Americkou, Anglickou a Kanadskou armádu. Čtyři z nich proběhli relativně úspěšně a jako první se na pláž dostali tanky, které připravily půdu pro pěší jednotky. Ale u páté pláže Omaha tanky 741. pluku byly potopeny, proč? To je právě náplň tohoto dokumentu. .. Ale nutno dodat, že se zde nezabývají autoři jenom příběhem těchto tanků, ale jsou zde i výpovědi vojáků, kteří byli v tomto boji. .... HODNOCENÍ: 75% (4*) ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama