Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden za všechny aneb takhle si to Dumas určitě nepředstavoval! ... Čtyři sluhové a čtyři mušketýři jsou jednou z nejúspěšnějších komedií skupiny Les Charlots. Tentokrát se představí jako alter ego nejslavnější čtyřky světa. Jako sluhové čtyř mušketýrů se starají o to, aby se jejich slavným pánům nic nestalo, zdárně splnili své úkoly a vlastně za ně udělají veškerou práci a mnohdy jim dokonce zachrání život. Děj není třeba popisovat, snad jen zdůraznit, jak originálně je tento příběh vyprávěn. Například scény s kardinálem a jeho úlisným špehem páterem Josephem, který je při získávání informací nepřekonatelně vynalézavý, si asi Alexander Dumas takhle nepředstavoval... Les Charlots vznikla ze slibné hudební skupiny francouzských komediálních herců, která se proslavila především v sedmdesátých letech. Nejpopulárnější však byly jejich humorné písně a originální parodické komedie, které se ve své době staly zejména pro mladé kultovními filmy. (Česká televize)

(více)

Recenze (94)

Andronikos 

všechny recenze uživatele

Trápne. (Vlastne by som mohol byť takýto stručný, ale pokračujem.) Jednoznačne to platí o "bojových" scénach, ale aj druhá polovica filmu, založená na komediálnej klasike, zámenách postáv, sa nakoniec sama trápne "nakope". Je to akoby animovaný film pre deti, akurát bez animácie (aj keď nie úplne, cf. hviezdičky okolo hlavy po údere obuškom :/ ). Animované nastrihávanie nohavíc, animované hádzanie rakov či liatie vriaceho oleja do nich atď., všetko určené detským očiam, by však možno aspoň dokázali maskovať absenciu vkusu... - Pár pozoruhodných historických narážok (Karol VI., 14. júl) či momentov (opakovane vyzdvihované pokrytectvo Richelieua a otca Josepha) a fakt, že ide o jediných (?) Dumasom inšpirovaných filmových "mušketierov", v ktorých vystupuje Richelieuova Éminence grise, stačia na jednu hviezdičku. Druhú nepridám, ani za to, že trápne záverečné "nakopávanie" mi - po prvý raz v tomto filme - bohužiaľ vyvolalo na tvári úsmev: túžba po malichernej pomste prekonáva aj kráľovský či kardinálsky majestát, haha. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno byl tohle jeden z mála Bažantích filmů, který jsem viděl. Připadalo mi to tehdy jako senzační legrace. Po letech v tom už vidím spoustu chyb, hlavně přepálenou délku, nulový příběh a i ti Bažanti nejsou tak crazy jako jindy. Na druhou stranu, je to solidní francouzská šermovačka, kdy zejména při těch bitkách to stojí za to. Mušketýři jsou pochopitelně hrdinové, ale Bažanti jim v bojích pomáhají a škodí nepřátelům zezadu a to se zkrátka musí vidět. Takový rak v rozkroku určitě nepotěší. No a jinak jsou tu super vedlejší postavy, hlavně perverzní otec Josef a pár nezapomenutelných scén - závěrečné kopání do zadku :-) Celkově je to pohodovka, která ani po letech neurazí. ()

Reklama

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

Jako jo - v době, kdy v Československé televizi nic lepšího nedávali (tedy dávali, ale ne tak často), jsme byli rádi i za tohle blbnutí. Dnes ale musím říct, že písničky jsou strašně kakofonické a nemelodické, humor jak od puberťáků ze základky a vtipné mi to nepřišlo vůbec. Navíc je to vlastně jen sled scének, kde se někdo s někým nevtipně (tedy rádoby vtipně) mlátí, třeba že chlap vleze do kukaček-hodin, a odtud někoho sem tam majzne po hlavě, nebo že někdo někomu hodí raka do kalhot. Les Charlots nad sebou prostě potřebovali - jako u Velkého bazaru - skutečného Pana režiséra, který by je zkrotil na rozumnou mez, a scenáristu, který by jejich vtípky zapracoval do scénáře ústrojně, a ne stylem každý pes, jiná ves. ()

dogrose 

všechny recenze uživatele

Kina se otřásala ve švech, když tuhle bláznivinu v 70. letech dávali - lidem to přišlo směšnější než Četník. Při scénách s nakopáváním kohokoli nebo litím oleje za kalhoty lidi smíchy padali ze židlí. Je zvláštní, že teď už to na nás tak nepůsobí... Dávám čtyři * z nostalgie a vedle Bláznů ze stadionu považuju za jejich nejlepší film. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

A je to tady! Ve skutečnosti čest královny nechránili čtyři mušketýři (ti seděli v Bastile) ale jejich čtyři sluhové. Počáteční půlhodinka byla pro mě kritická, kdy jsem si říkala, že to nedám, že je to neskutečná blbost. Spolu s děsným dabingem je tuto nudnou pasáž třeba překonat a pak to bude lepší. Kardinálův pobočník, otec Josef, mě odrovnal svými hláškami, když švadlenku Constance nechal v mučírně natáhnout na skřipec v naději, že vyzradí tajemství Buckinghamova úkrytu "doprdeleježišikriste, ježišikriste já jsem řek doprdele!" ___ "doneste kleště na prsty! Pilu né, přeřízneme ji až později" Co mě dostalo pak, byl její úkryt po vysvobození z mučírny, Constance alá Sněhurka :-)) Ani kardinál Richelieu neušel trestu za své hříchy a dostal nakopáno do ... své důstojnosti. Celkově je to taková zřeštěná komedie na motivy známého Dumasova románu, kdy jsou všechny knižní postavy parodovány francouzskými komiky známé z filmu Bažanti. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama