Reklama

Reklama

Podoby dekadence

  • USA Faces of Decadence, The (festivalový název)

Obsahy(1)

Provokace, skandály i cenzurní zákazy lemují historii dekadentního umění. Dokument režiséra A. Kisila se tímto fenoménem zabývá ve všech jeho podobách: Extáze, Erotiky i Smrti. Filmová esej nejen o dekadenci v současném umění, ale i o problémech dnešní civilizace, vykazující dekadentní znaky. Dekadentní umění, které bylo kdysi vykázáno z historie, vůbec nezmizelo, jen jako ponorná řeka se tu a tam objevilo, aby zase zmizelo a dnes se představuje aktuálněji než jindy.
Dnes je prý dovoleno vše, prý neexistují žádná tabu- jak je naše společnost otevřená a tolerantní- ale najednou se objevují snahy umění cenzurovat-diváci jsou pobouřeni, objeví-li se v galerii dílo, které ovšem zdaleka nedosahuje dryjáčnickosti jejich každodenní porce bulváru.
Režisér zde předkládá výsostně umělecký pohled na fenomén DEKADENCE, ve všech jejích podobách. Extáze, Erotiky,Smrti. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Dr.film 

všechny recenze uživatele

„Seznamte se s výrazným uměleckým směrem!“ Asi tak lze charakterizovat Kisilův dokument, kde se v podstatě nic významného neřeší. Kisil celé dílo redukuje na „vyprávění“ a stavá se fundovaným průvodcem tímto individualistickým myšlenkovým směrem. Kdo touží po seznámení a prvotním pochopením dekadence jako takové, tak mohu jen doporučit. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Licitace vkusu. Jak znělé fragmenty lože nezkrotných, nenasytných krasojezdců nemravného ukojení. Spánek milovníků vizuálních plachostí. Foyer katedrály žhnoucího bytí. Orfické mazlení s vůlí amazonek dekadence. Obletované renomé kulturních trofejí, bájných slavností, které neskončily, jen se převtělily do póz omračujících současnost. Rozbřesk a soumrak kulturních kratochvílí. Šarády hříšné intimnosti v zrcadlové síni. Nehynoucí následovníci umělecké rozpustilosti sesadili z trůnu ctitele umělecké kázně. Oratoř zvrácenosti, recepce tmářství, zálety mravností v nevěrném korzetu. Svržení předsudků popelkovských cloumajících módními ikonami. Rozkoš, svody bídnických výstřelků, posedlost, vzrušení, slast, ustanoveny bernou mincí, zavrtané v mysli člověčí. Hlas umělcův prolomen nicotou lidství, vyslyšen estetickou mytizací kontroverze. Podoby živoucích třináctých komnat, mlčících strážců průbojnosti, souhry i degradace lidské existence. Roj zběsilosti v nitru pudů provokujících renomé společnosti. Pantheon roztoužených aspirací burácejících i červenajících se nad/pod povrchem. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama