Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 2 (2014) (série)


Obnažený národ (S02E05)

(epizoda)
  • angličtina Naked Nation (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

O tom, jak se Chorvatsko každoročně v létě stává českou enklávou a jak na Čechy pohlížejí Chorvaté, vypráví další díl z cyklu Český žurnál. Inspirací pro nový film Filipa Remundy se stal článek „Nešťastný turista Švejk" chorvatského novináře Borise Dežuloviče. „To, že čeští turisté kloužou po zpocených podrážkách svých vietnamek ze strmých útesů, nebo že se vydávají vstříc jisté smrti, když plují širým mořem na šlapadlech, není kvůli tomu, že by se nadopovali extází. U Čechů totiž stále žije, u Chorvatů dávno mrtvý, dobrodružný duch kreslených filmů, na nichž jsme společně vyrůstali. Čechy ani v dospělosti neopouští neúnavný optimismus Pata a Mata, ani radost ze života Lolka a Bolka. Oni zkrátka nikdy nedospěli a já jim to závidím," napsal ve své úvaze.
Pomůžou nám Chorvaté uvidět sami sebe bez růžových brýlí? Můžeme si z dovolené odvézt i něco jiného než opálená záda a osvěžené plíce? Co říká o Češích, že se téměř milión z nás přes prázdniny stěhuje do Chorvatska? Co o nás říká to, kde tam bydlíme, jak tam trávíme den, jak se tam oblékáme, co tam jíme, jak se tam po večerech bavíme... "Obnažený národ" je příběh lásky a nenávisti, satirou o vnímání národních stereotypů a úvahou o tom, jakou společenskou roli má moře. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (63)

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fail. Nekoncepční, bezzubé, přelétavé, motající se v kruhu stereotypů, se kterými Remunda nedělá vůbec nic. Jen je reprodukuje a rozpačitě obkružuje. Nakonec se to rozteče do amorfní hmoty bez pointy a jakéhokoli pozorovatelské hodnoty. Lehké plus za vtipný epilog. Už to, že si musí podobně "vydatně definovaný" dokument pomáhat inscenovaným kabaretem, ale o mnohém svědčí. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Nelíbí se mi zjednodušený a jednostranný pohled autora. Dost laciných záběrů i komentářů. Dvacet let pořád stejné téma. Burani se najdou v každém národě. Chorvati chtějí především vydělat a mají proto rádi hlavně turisty, kteří hodně utrácejí. Ale upřímně, i kdybych měla tolik, co Němci, stejně bych denně do jejich předražených restaurací nechodila a raději bych si zaplatila výlety navíc. Od té doby, co jsem v Chorvatsku slyšela hlášku: " Čech, prázdný měch ", tak si myslím, že si nás Chorvati nezaslouží. Zlatý jih Itálie a jeho příjemní lidé. ()

Reklama

ilemas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U tohoto dokumentu jsem se i dost nasmál, ale vcelku je to pravda. Jsme národ buranů (což je vidět i vládě), který nezná nic jiného než Chorvatsko. A největší burani tam jezdí každoročně dokonce stále na stejné místo, jelikož tam to znají a jinde by se ztratili. Paštiky, ponožky v sandálech, igelitové tašky zn. Lídl... přelidněné pláže... Jinak Chorvatsko je pěkná země, ale jsou mnohem lepší destinace. Chrorvatsko je samá socka, buran, looser, normální Češi už dávno jezdí jinam. Výstižný dokument. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Coby trollování moc krotký a nešikovný a coby analýza to jaksi neexistuje. Člověk by si myslel, že rejpání do konzervativních, na halíř skoupých buranů a skautíkovsky nadšené zpívání té věčné odrhovačky o české přízemnosti nabere po tolikaleté zatuchlosti konečně novou podobu, ale holt typický tuzemský kreativec má rád to své jisté – hlavně ať je to rychle, je toho hromada a nejde to moc do hloubky. Podobně jako ten pupkatý paštikář v Chorvatsku. ()

Hrabka odpad!

všechny recenze uživatele

Dokument úplně o ničem. Češi žerou paštiky a někteří nosí v sandálech ponožky - no to je teda objev. Hrstka chorvatských ožraleckých socek vypráví jakýsi svůj pohled na náš národ a představte si, že nějaký Čech si vzal dokonce Chorvatku - no to je teda naprosto neuvěřitelný. Jak si český paštikář může nabrnknout středomořskou dámu? A samozřejmě - Češi jsou nejhorší turisti ever, všichni ostatní jsou cool, dokonce i Slováci. :-D Některý ty scénky a kecy jsou tak stupidní, že člověk nad demencí tvůrců musí jen kroutit hlavou. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama