Reklama

Reklama

Pod zemí

  • USA As Above, So Below (více)
Trailer 1

Vydali se do míst, kam živí nepatří. V pařížských katakombách se ukrývá zcela neznámý prostor, lákající mnoho průzkumníků a badatelů ze všech koutů světa. Vstoupit lze zdarma, ale nakonec můžete zaplatit i cenu nejvyšší. Scarlett Marlowe (Perdita Weeks) studuje na univerzitě obor Městská archeologie a Paříž je pro ni z tohoto pohledu pravý ráj. V podzemí se tu vinou stovky kilometrů chodeb, v nichž je vepsaná historie města. Při studiu starých map narazí na záznamy o tajemné podzemní místnosti, kterou se rozhodne najít a prozkoumat. Své nadšení a odhodlání nakonec přenese i na partu speleologů a dobrodruhů. Přemluví je, aby ji do „dolní" Paříže doprovodili. Hned na začátku cesty míjejí nápis s varováním, že vstupují do říše mrtvých, bohužel ho ještě neberou vážně. O pár hodin později už ale všichni na vlastní kůži poznají, že se smrtí není radno si zahrávat, protože vás taková hra může stát i život. Na výpravě krvavou pařížskou historií je začnou pronásledovat jejich vlastní tragické prožitky a traumata, která jsou v těchto ponurých místech až příliš reálná. Vrátit se nemohou, cesta zpět je zatarasená, a pokud si chtějí uchovat alespoň teoretickou naději na přežití, musí postupovat labyrintem chodeb a tunelů níž a níž, do míst, kde na ně čekají výjevy mnohem děsivější než ty, které zůstaly za jejich zády. Jenže kam hlouběji lze dojít z podsvětí? Ano, tušíte správně... (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (593)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Podle mě je škoda, že si tvůrci Pod zemí vybrali formu falešného dokumentu, která je až příliš omezovala. Všechny postavy tak například musely vidět halucinace/přeludy/duchy ostatních, které navíc zaznamenávaly i jejich kamery, a to mě víc rozčilovalo než oslovilo. Atraktivní nápad filmu se v tom postupně tak nějak utopil a finále, které mělo být rozhodně větší, mě s výjimkou skvělé poslední scény "hlavou dolů" docela nudilo. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Hororový Indiana, resp. Tomb Raider. Příjemná, i když jednotvárným prostředím omezená kombinace honby za pokladem, děsivého výletu do klaustrofobického podzemí a taky pokus o nějakou tu psychologickou sondu do lidských traumat. Ta ale funguje jen tak napůl a když na ni scénář chtěl stavět celé vyvrcholení, měl se ji věnovat hlouběji a celkově lépe delší dobu. Místo toho zbytečně velký prostor věnuje v první polovině film bezcílnému běhání temnými chodbami a budování napětí, což ale taktéž úplně nefunguje jak by mělo. I kvůli ne úplně přesvědčivým hereckým výkonům zdejšího osazenstva. Nicméně přesto výsledný dojem byl opravdu příjemný, protože alespoň u hlavní postavy se podařilo celou dějovou a dramatickou linku vytvořit smysluplně a do jisté míry i překvapit řešením celého problému. Kdyby film skončil tak jak jsem se bál, že skončí (protože to v žánru bývá až příliš časté), hodnotil bych hůře. Takhle je to na hraně mezi 3 a 4. 7/10 ()

Reklama

Faustka 

všechny recenze uživatele

Jsem utahaná, že sotva vleču končetiny (revizi provedu později). Špínu mám zalezlou ve všech otvorech - i těch skrytých (zalezl tam snadno, potvorák). Páchnu jako dlouho přehlížená žumpa v horkém (nebývá to pravidlo, jak víte) létě. Jsem promočená na kost - zjišťuju, že né, všechny jsou moje. A je mi zima. Vážně svinská zima! A mám nehováznou výmu. Ep čík!! Konečník jsem zatím nekontrolovala. Sakra .. tohle natuty vodstůňu. Ale jinak jsem si ty nejtemnější hloubky Paříže užila. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Konečne horor, ktorý som po veľmi dlhej dobe ohodnotil plným počtom. A veľmi rád. Film mi ponúkol to, čo mám na hororoch najradšej a preto som sa bavil od začiatku až do konca, žiadne prestoje ani slabšie chvíľky. Aj samotná príprava pátrania po "poklade" a riešenie záhady sa mi páčilo. Skrátka ide o atmosferickú, hororovú megabombu, čo mňa ako pocitového diváka vynieslo do hororového neba, pričom niektoré scénky ma riadne vystrašili. Je jasné, čím sa scenár inšpiroval, a to Danteho peklom. Samozrejme, nie úplne a do dôsledkov, tie sú odlišné, ale motív prechádzky v podzemí je podobný. Bližšie sa o tom nebudem rozpisovať, nechcem spoilovať. Jediné, čo mi do tejto koncepcie nezapadlo je ten kameň mudrcov (inak tvarovo a farebne podobný ako z H. Pottera :D) a Nicolas Flamel. Ale ako dejové spestrenie potešilo aj to. Kto si zakladá na atmosfére si určite príde na svoje a bude chrochtať blahom. Odporúčam pozerať sám a v noci. Kľudný spánok zaručený :). ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Scarlett je študentkou histórie zameranej na alchýmiu, ktorá sa za pomoci niekoľkých "kolegov" rozhodne prebádať katakomby pod povrchom Paríža. Jej poznatky navždy zmenia uhol pohľadu na históriu tohoto veľkomesta! V prvom rade musím povedať, že ma neskutočne odrádzala tá debilita postáv. Nerád by som "spoileroval" (KOMU TO VADÍ, NEČÍTAŤ), ale pár vecí predsa len spomeniem. ZA PRVÉ: Keď ide skupinka archeológov na miesto bádania, myslím si, že by mala mať aspoň v úvode svojej cesty, jasnú víziu, akým smerom treba ísť. A TU? Hneď hádka. Týmto tunelom! Nie týmto! Nie nie týmto! Ešte že sa jeden z nich zrútil lebo by sme ani zápletku nemali. ZA DRUHÉ: Stretnúť niekoho v neprebádanej časti katakómb, POSERIEM SA! Nie ešte počúvať jeho rady, ako sa dostať von, keď je viditeľne zadumaným "poloretardom". Pri jeho vyjadrení: "Nie je dôležité čo to bolo, ale kto to bol", by som ho jebol kamerou cez gebulu - "TO JE TUTOVKA!" - lebo aj malomocnému by došlo, že toto asi nebude najlepší sprievodca pamiatkami. ZA TRETIE: Nie som archeológ, ale bol som v nemom úžase zo Scarlett, ktorá kedykoľvek, kdekoľvek pozrela, videla cestu. Neskutočné. Zrejme má v obľube Laru Croft a "prešla" všetky časti Tomb Raidera. ZA ŠTVRTÉ: Aj laik vie, že keď nájde v tajných jaskyniach či pyramídach poklad, nesmie sa ho dotýkať, lebo to môže mať neblahé následky. No títo "majstri" akoby pozabudli na Winnetua a jeho poklad na striebornom jazere. Ale nebudem len kritický (som predsa Váhy :D). V záverečnej tretine "As Above, So Below" ponúka pár originálnych prvkov, ktoré potešia najmä fanúšika mystery. Preludy aj keď mimoriadne nevystrašili, potešili! Najmä rozuzlenie ma milo prekvapilo. Čakal som niečo úplne iné. Taktiež sa musím priznať, že napriek tomu, že som to očakával, raz ma neskutočne miklo! Bohužiaľ, gore sa až na jednu scénu divák taktiež nedočkal, tak Já neviem čo s tým. Čo stačí inému, druhému nie. Pre jedného naj, pre druhého bohapustý, udriemaný priemer - 50%. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Režisér John Erick Dowdle a scenárista Drew Dowdle se při castingu na roli Scarlett pohádali, protože měl každý z nich vytipovanou "dokonalou Scarlett". Po chvíli zjistili, že myslí oba tu stejnou osobu a to Perditu Weeks, která nakonec Scarlett skutečně ztvárnila. (Zdroj: film o filmu) (tejna)
  • Nápis nad vstupem do pekla, v angličtině: „Abandon all hope ye who enter here,“ je do češtiny ve filmu přeložen jako: „Mnou vchází se do města věčné strasti.“ Nejde tak o přesný překlad, oba úryvky však pocházejí ze stejné části „Božské komedie“ od  italského básníka Dante Alighieriho. (gamemaCZ)
  • Názov filmu As Above, So Below (Ako hore, tak aj dole), je aj okultné príslovie. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama