Reklama

Reklama

Dinosaur 13

Trailer

Obsahy(1)

Když paleontolog Peter Larson a jeho tým z Institutu Black Hills učinili v roce 1990 jeden z největších dinosauřích objevů, věděli, že jde o životní nález - největší a nejúplnější Tyrannosaurus Rex, který kdy byl nalezen. Ale během desetiletého soupeření s americkou vládou, mocnými muzei, indiánskými kmeny a konkurenčními paleontology museli bojovat nejen o svůj nález dinosaura, ale i za svou svobodu.
Inspirováno knihou "Rex Appeal: The Amazing Story of Sue, the Dinosaur That Changed Science, the Law, and My Life" od Petera Larsona a Kristin Donnan. (Pod)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

Wowo 

všechny recenze uživatele

Jak pise "kaylin", taky jsem si po 20min rikal, ze uz jsme vlastne na konci, protoze vykopali dinosaura -> aleluja.. jdeme chlastat. Ovsem to se nelibilo jistym panum z vlady, kteri na tom pravdepodobne chteli neco vydrit a tak se z toho stala soudni tahanice dlouha bezmala dobrych 7let, aby se nakonec ona kostra prodala za 7,6mil dollaru a byla vystavena v Chicagskem muzeu. V tomto kousku je nadherne videt, jak je vlada mocna. Jisty Peter Larson, vedouci te skupiny paleontologu z Dakoty co nasla prave kostru T-Rexe, dostal 6 mesicu ve federalnim vezeni, ovsem nestihl vyplnit nejaky papir a tak dostal 2 roky natvrdo. Nemuzu si odpustit uryvek z filmu, kde o tom mluvi prave Peter Larson. ///Straz: Have you seen this? Peter Larson: Seen what? Straz: Come here. Reason for incarceration, failure to fill out forms. Man, you must have really pissed somebody off./// Aneb.. proc nejit na 2 roky natvrdo, protoze jste nastval nejakyho spekatyho pohlavara. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Prvý dokument, ktorý ma dokázal dojať a vyslovene nasrať zároveň. Pôvodne som čakala niečo iné, lebo úprimne ani som si len nepozrela, že o čom dokument presne je. Bol proste o dinosauroch a vybavené. Bola som však prekvapená, že Dinosaur 13 je tak trochu o niečom inom. Sklamalo ma, že celá táto kauza sa neskončila tak ako sa mala skončiť. Naozaj ma to vytočilo a pri odoberaní Sue FBI som mala naozaj slzy na krajíčku. Musela to byť strašné, že môžete iba potichu sledovať ako niečo tak významné v paleontológii odvážajú nejakí idioti v uniformách, kvôli dákemu hajzlovi, ktorí nemal štipku slušnosti a niekoho obvinil, že nič nekúpil, pritom kúpil. Kreténi. Aspoň, že Sue neskončila v súkromnej zbierke. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si po nějakých deseti, dvaceti minutách říkal: "A co jako?" Je hezké, že se jim podařilo vykopat dinosaura, ještě takových rozměrů, ale to o tom bude hodina a tři čtvrtě? No jo, jenže to se do toho pak pustila FBI a film najednou získal naprosto nové grády. Zajímavá a hlavně další krásná ukázka toho, jak veřejný systém ne vždy funguje a jak je někdy směšný. Bohužel následky směšné nejsou. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

To si takhle objevíte fosílie, aniž by jste věděli, co z toho bude, za ní zaplatíte majiteli pozemku, vykopete jí, pipláte se s ní a nakonec skončíte na dva roky v kriminále a majitel, který kostru už jednou prodal, jí střelí znovu a je z něj rázem milionář, protože tím, že jste skeletu věnovali svůj čas, získal rapidně na ceně. Amerika je vážně země nekonečných možností a tenhle výborný dokument je víc než k vzteku. 85% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Přivítal bych určitě více záběrů ze samotného opečovávání, či restaurování nálezu. O palentologii toho totiž moc nevím, nicméně tohle odvětví shledávám velmi zajímavým a bezesporu neskonale důležitým. Úvod dokumentu o tomhle byl a byl taky super. Bohužel, byl krátký. Poté se to celé zvrhlo v pouhou soudní tahanici. Zaujetí zdejších palentologů a jejich láska k tomu co dělají, jim srší z očí snad v každičkém záběru. To je věc opravdu záviděníhodná, když někoho dovede jeho práce natolik bavit, že jí prakticky žije. Na druhé straně je neskonalá naivita. USA rozhodně není "land of the free and the home of the brave", v celé své historii snad ani nikdy nebyla a rozhodně vůbec nikdy ani nebude. Během dne se vám tam může otočit život vzhůru nohama. Znám osobně takové případy, kdy vám pozdě vyplněné lejstro může připravit velmi akční a napínavou noční show. Tím směřuji k tomu, že je zcela nezbytné, ať už tam rozjíždíte jakýkoli byznys znát a ctít zákony do posledního puntíku, i když jsou mnohdy postavené na hlavu. Sporům s tamní vládou je lepší se vyhnout. Ta už dovedla provést a stále provádí šílenější kousky, než předvedla frajerům v tomto snímku. V souvislosti s tímto mohu například doporučit nedávno viděný kousek. Ta soudní tahanice je relativně depresivní a bavila mě o dost méně. Člověk, který doposud žil ve snu, jak je USA úžasná země si zřejmě projde dost ostrým vystřízlivěním. Mě osobně, tohle jednání nepřekvapuje. Dokonce bych řekl, že to celé probíhalo ještě relativně čistě. Samozřejmě je mi z lidského hlediska osudu palentologů dost líto, ale sami jistě dobře věděli, jak významný objev učinili a že $ 5000 a podání ruky dost možná nebude stačit. Celkově zhlédnutí rozhodně nelituji. Snímek mě v mnoha směrech jistě obohatil. Minimálně kdybych chtěl třeba někdy rozjet palentologickou dráhu, tak mám základní vybavení. Viděl bych to na lepší 3 hvězdy. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film jsem dostal od uživatele FFilipCZ. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama