Reklama

Reklama

Björk: Biophilia Live

  • Velká Británie Björk: Biophilia Live
Trailer 2
Dokumentární / Hudební
Velká Británie, 2014, 97 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Björk: Biophilia Live je záznam koncertu v režii Nicka Fentona a Petera Stricklanda, který zachycuje jednu část multižánrového multimediálního projektu Biophilia islandské zpěvačky Björk. Záznam vznikl v roce 2013 během živé show v Londýně v sále Alexandra Palace. Těžištěm show je živé provedení všech skladeb z alba Biophilia. Kromě Björk a její doprovodné kapely ve snímku můžeme obdivovat andělský islandský sbor a také celou řadu neobvyklých hudebních nástrojů – elektronických, tradičních i zcela nezařaditelných. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (16)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Domníval jsem se, že půjde jen o skladby z desky Biophilia, což se naštěstí nepotvrdilo. Ale i tak více než hudbu bylo zajímavější sledovat, že je z Björk čím dál větší pošuk (čemuž bohužel odpovídá sestupná tendence jejích desek). Koncert to byl spíše komorní, publikum a halu jsme v podstatě neviděli, ale různé pestrobarevné záběry na všelijaký mikrokosmos byly docela efektní. Btw, nejsem módní policajt, ale Björk měla na sobě snad nejošklivější a nejantierotičtější šaty všech dob (dozajista úmysl). Nejvíc tak pobavil vtipný úvod Davida Attenborougha. Ale jestli ještě někdy přijede do ČR, tak rozhodně půjdu!:) ()

LaRhette 

všechny recenze uživatele

Björk se snaží spojit člověka, přírodu a techniku do jednoho projektu. Využívá k tomu nespočet vizualizací jevů vesmírných a jiných, bohužel na úkor hudební složky koncertu. Možná je to problém nevyřešené dramaturgie, ale koncert na mě působil jako jedna 1,5 h dlouhá písnička, vyjma posledních tří skladeb nabytých energií a konečně oklestěných o vizualizace, ani ty už film však nestihly zachránit. Ukolébavka. Mrzelo mě taky použití strohého, omezeného dynamického projevu, jak hlavní zpěvačky, tak jejího dívčího sboru. Opět se to snažily zachránit až v posledních chvílích. V každém případě ale platí, že extravagantní Björk (na rozdíl od některých zástupkyň mladší generace zpěvaček), působí nevypočítavě, jako by se s klaunovskými vlasy snad narodila. ()

Reklama

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Pokud pamatujete tu křehkou Björk nějakých deset a více let nazpátek, něco z jejího dřívějšího repertoáru se vám líbilo, ale pak se vám vytratila ona i její muzika z hlavy hlavně proto, že komerční rádia ji přestala hrát, tak se připravte na pořádný šok, protože její současná hudba se posunula o několik (mikro)kosmických let dál. Ty tam jsou elektronicky probublávající balady, Biophilia Live je jednoznačná alternativa, takže se připravte na spoustu roztodivných nástrojů (hang, gamelesta, tesla coil), netradičně nasnímanou show plnou barev a pořádně bláznivou Björk, ať už svoji vizáží či osobitým hlasovým projevem .. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Björk už by mě sotva mohla překvapit oblečením (tentokrát jakési lastury), líčením či šílenou parukou. Londýnský koncert z turné k Biophilii je nasnímaný profesionálně, takže si můžeme užívat pohledu na zpěvačku, ženský pěvecký sbor z Islandu i další hudebníky. Těmi jsou hlavně Manu Delago (bicí, marimba, hang – zejména posledně jmenovaný perkusní nástroj používal i u skladeb, kde bych to nečekal) a Matt Robertson (klávesy, reactable, iPady apod.). Na pódiu je obří Teslův transformátor či čtveřice kyvadel, takže pořád je na co se koukat. A mezi písněmi místo záběrů do publika nastupují animace či různé vesmírné makro či přírodní mikro záběry. Při závěrečných titulcích nastupuje poslední velmi speciální host. Kromě aktuálních skladeb naštěstí zazní i několik osvědčených klasik jako Hidden Place, Possibly Maybe či One Day. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

S novodobou Björk nemám najmenší problém, ba naopak. Jej album Biophilia považujem za to najlepšie čo do roku 2011 stvorila a zároveň za jeden z najkreatívnejších albumov aký kedy uzrel svetlo sveta. Samozrejme, je to nehitový, alternatívny album, kde jednoduchý radio-friendly refrén bude poslucháč hľadať ťažko, ale taká bola Björk takmer vždy, možno len s výnimkou Debutu, takže fanúšikov by to nemalo ničím prekvapiť. Nápad pri nahrávaní albumu Biophilia spojiť prírodu s technikou je priam famózny a viedol k nevídanému vytvoreniu úplne nových experimentálnych hudobných nástrojov. Niečo podobné sa v hudbe podarí skutočne málokomu, takže Björk si rozhodne zaslúži obdiv. Samotnému albumu by som preto udelil bez váhania plné hodnotenie, avšak tu nie sme na hudobnej databáze, ale na tej filmovej a Biophilia Live sa bohužiaľ podarila len z polovice. Neviem presne popísať čím to je, ale jedinečnú atmosféru koncertu a radosť z tejto netradičnej hudby sa nepodarilo preniesť aj do živého záznamu. Na pódiu sa síce nachádza ako štvorica obrovských kyvadiel, tak Teslov transformátor a divák sa až čuduje na čom všetko je možné vyprodukovať tóny, ale nejako sa vytratila sila a „netradičnosť“ tých skladieb. Niektoré znejú dobre (Thunderbolt), iné nijako zvlášť špeciálne (napríklad moja obľúbená Cosmonogy), poteší však aj prítomnosť niektorých starších hitov (Hidden Place). Možno to je nesprávne vyriešenou dramaturgiou, ale celý koncert pôsobí dosť monotónne, bez nápadu a až priveľmi komorne, kde z haly alebo publika nevidieť takmer vôbec nič (a to podotýkam, že s komornými koncertmi nemám najmenší problém, napríklad taký Coldplay a ich Ghost Stories Live je priam famózny minimalistický koncert). Namiesto toho sú neustále na obrazovku premietané zábery rôzneho mikrokozmu, napríklad bunky tela, až po prírodu alebo vesmírne úkazy, ale zakrývajú len skutočnosť, že na samotnom pódiu sa toho tento krát veľa nedeje. Škoda, hudobne síce výborné, ale vizuálne som čakal oveľa viac. Viem, že k tak precítenej hudbe akou je Biophilia sa žiadna veľkolepá, pompézna show nehodí, ale aj tak. Björk to na pódiu už zvládla aj lepšie, napríklad pri Homogenic alebo Vespertine. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama