Reklama

Reklama

Faces of Death

  • USA The Original Faces of Death

Obsahy(1)

Komentovaná série záběrů (z části padělaných, z části reálných), zobrazujících různé podoby smrti - lidské i zvířecí. Uvidíte popravu zastřelením i elektrickým křeslem, sebevraždu skokem z výšky, různé nehody, napadení člověka krokodýlem, zabíjení opice pro přípravu jídla, pavouka konzumujícího jakéhosi opeřence. Přesto, že asi 40% záběrů je zfalšovaných, patří Tváře smrti k nejbrutálnějším dokumentům vůbec. (gjjm)

(více)

Recenze (33)

lamps 

všechny recenze uživatele

Tentokrát se musím ohradit proti laciným nálepkám jako "zvrhlost, prvoplánovost nebo nechutnost", které tady tohle svérázné dílko často schytává. Na rozdíl od novějších Stop krve, které jsou jen nahodilým sledem brutálních událostí, na mě totiž Tváře smrti působily mnohem komplexnějším dokumentárním dojmem, komentář nevyzníval tak neúnosně sarkasticky a hlavně, viděl jsem v tom i náznak myšlenky, poukázat na to, jak tenká může být hranice mezi životem a smrtí, byť je vše zabaleno do přehnané a nevysvětlitelné fascinace bolestivým umíráním a lidským zvěrstvem - ale ono to k životu bohužel patří... ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Takže tuto sérii záběrů na různé (na můj vkus docela mírné) morbidity mám za sebou, přeskočil jsem jen scénu s pavoukem, protože ty opravdu nemám rád, ale nemyslím, že by byla nějak přehnaně drsná. Jinak jsem se v podstatě nepřetržitě nudil nebo smál špatným efektům a příšerné kameře - ani jedna z poprav nevypadala reálně nebo nějak přehnaně drasticky - mimochodem, jaktože při popravě stětím nevystříkla z tepen žádná krev? Ze zvířecích smrtí mě zaujalo snad jenom stětí slepice, na druhou stranu su z vesnice, takže jsem viděl mnohem morbidnější jatka ;) A proč sem pletou mumie a vykopávání hrobů? Některé sekvence jsou docela slušně morbidní, což říkám jako gore fanatik (třeba ta s utopenci nebo pitvy), naproti tomu závěr je nevýslovně trapný a podvrh je IMHO rozhodně víc, než tvůrci udávaných 40%. ()

Reklama

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Nejvřív jsem si říkal, proč je v úvodních titulcích uvedena jako jedna z funkcí i Writer, když to má být dokument o různejch smrtích. Během filmu mi to ale došlo - většina lidskejch smrtí byl totiž strašnej fake a to už potřebuje scénář. Pár mrtvol tam bylo pravejch (záběry z války, utopenci, Afrika, možné záběry ze zpráv), zbytek levejch. Akorát to zabíjení zvyřátek nebyl fake a to bylo taky to jediný hnusný, co na tomhle filmu najdete. Zabíjení lidí mi nevadí, ale chudáci zvyřátka - u toho jejich zabíjení se mi moc dobře nesvačilo. Ta hudba k tomu, to má být asi fór. Já mám krev a zabíjení rád, ale tohle je prostě sračka. Nemá to pointu ani žádnej smysl. Je to nesmysl. Buď měli udělat pořádnej dokument nebo pořádnej horor. ()

MM_Ramone odpad!

všechny recenze uživatele

Táto primitívna nechutnosť má s filmovou tvorbou spoločné iba to, že využíva jej formu. Čiže sled obrázkov, ktoré sa zázrakom techniky rozpohybujú. Ak niekto toto nazve filmovým dielom, tak sa musia všetci tí zaslúžilí priekopníci serióznej kinematografie obracať v hroboch. "Tváre smrti" sú odpornou skladačkou šokujúcich záberov (často krát lacno naaranžovaných), ktoré normálnemu človeku zdvíhajú žalúdok. Tiež v mysli bliskne otázka: Aké úbohé individuá sa môžu s obdivom na toto pozerať? Nie je to dokument, a už vôbec nie horror, ale len hnusný odpad! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Zvrhlost. Z jistého hlediska se jistě jedná o pozoruhodný počin, vyvolávající svou autenticitou mnohem větší znepokojení než kterýkoliv horor. Filozofická úvaha nad smrtí je však pouze záminkou k prezentaci velkého množství odporných záběrů, přičemž zdaleka ne všechny z nich jsou reálné (což lze vytušit z filmového střihu, barvy umělé krve ad.). Nepopírám, že některé výjevy jsou opravdu děsivé a mnohé budou ještě pár týdnů pronásledovat ve zlých snech. Záleží na vašem žaludku a ochotě to sledovat (někdo to vypne již při "slepici bez hlavy", jiný vydrží až do popravy na elektrickém křesle). Rozhodně to není nic pro slabší povahy. Těžko ale hodnotit více než dvěmi hvězdičkami film, který je takto fascinován smrtí a umíráním a pyšní se sloganem "Zakázáno ve čtyřiceti zemích" (což je navíc lež). Rád bych upozornil na hodnocení IMDb - vyšší si podobný materiál snad ani nezaslouží. Ale možná je v Česku a na Slovensku jenom víc odborníků na mondo filmy, kdo ví. 35% ()

Zajímavosti (4)

  • V roce 2000 byl časopisem Entertainment Weekly vybrán jako padesátý ze seznamu padesáti nejkultovnějších filmů všech dob. (gjjm)
  • Ač filmaři tvrdí, že byl film zakázán ve čtyřiceti zemích, ve skutečnosti byl zakázán pouze na Novém Zélandu, v Austrálii, v Norsku a ve Finsku. (gjjm)
  • Film ve skutečnosti napsal a režíroval John Alan Schwartz (pod pseudonymy Conan Le Cilaire a Johny Geteyerkokov jako režisér a Alan Black jako scénárista). "Odborník" Dr. Francis B. Gröss je ve skutečnosti herec Michael Carr. (gjjm)

Reklama

Reklama