Reklama

Reklama

Původ stavitelů pyramid

(TV film)
  • Velká Británie Secrets of the Sands
Velká Británie, 2002, 51 min

Obsahy(1)

Nové technologie přinášejí nové způsoby zkoumání starých světů. Možná tak byla objasněna jedna z největších záhad civilizovaného světa – původ tvaru egyptských pyramid. Geolog a vědec, doktor Farouk El-Baz, který 30 let pracoval u NASA na geologických mapách Měsíce a Marsu, přišel s kontroverzní teorií. Podle něj se stavitelé pyramid inspirovali skalními útvary ze západní egyptské pouště, vytvořenými vodní a větrnou erozí, které se zachovaly po věky. Posádka  Apollo-Sojuz vyfotografovala poušť z vesmíru a objevila stopy pradávných řek.
Před 8000 lety tam stékala voda rozsedlinami do údolí, kde se tvořila jezera. Kolem nich byla savana s vegetací a zvířaty a žili tam lidé s rozvinutým způsobem života. Kuželovité skalní útvary mohly být pro tamní populaci orientačními body například při lovu. Obyvatelé uměli mapovat hvězdnou oblohu a 1000 let před Stonehenge tu vznikl jeden z nejstarších souborů astronomických kamenů. Před 3000 lety zkonstruovali jeden z nejstarších solárních kalendářů, podle něhož určovali příchod letních dešťů. Protože již domestikovali zvířata, obchodovali s lidmi žijícími kolem Nilu. Své vůdce pohřbívali do jam, nad kterými stály kamenné stavby. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý a poučný dokument, který laikovy mnohé objasní a dá mu tak bližší náhled na celou tématiku tehdejšího fascinujícího způsobu života. Docela dobré na něm je to, že člověka hned ze začátku vyvede z omylu, neboť svým názvem navádí k tomu, myslet si o původních obyvatelích své, ačkoliv tomu tak zcela nebylo. Mimo jiné se může pyšnit dobrým a svižným scénářem nabytím zajímavými poznámkami, či úcty hodnými komentáři různých odborníků. Přesto mu k dokonalosti pořád dost chybí. 4/5 ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama