Reklama

Reklama

Nejvýznamnější operace 2. světové války: Bitva o Berlín

(TV film)
  • Velká Británie Battle of Berlin
všechny plakáty
Velká Británie, 1996, 2x58 min

Režie:

Dave Flitton

Obsahy(1)

Na jaře 1945 se Sovětský svaz a Třetí říše střetly v poslední velké bitvě 2. světové války. Dobytí hlavního města nacistického Německa bylo pro Sověty jak strategickou, tak prestižní záležitostí. Hitler a jeho nejfanatičtější stoupenci se utěšovali myšlenkou, že Rudou armádu porazí v rozhodující epochální bitvě přímo před branami Berlína. Tvrdošíjný německý odpor však vedl pouze ke zbytečnému prodloužení předem ztraceného boje a k děsivému masakru vojáků obou stran a německých civilistů. 2. května 1945 se berlínská posádka vzdala a 8. května Třetí říše kapitulovala. Sovětské vítězství v závodech o Berlín pak mělo mít už v krátké době svou geopolitickou dohru. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Česká televízia pripravila do vysielania 1. a 2. sériu z Britského seriálu Battlefield (Bojisko) pod názvom „Najvýznamnejšie operácie 2. svetovej vojny“. Dokumenty boli spracované s použitím archívnych materiálov z Moskovského archívu, ktorý sa po prvý krát otvoril po 50 rokoch od významných udalosti v priebehu vojny. A tak tieto dve série boli spracované v rokoch 1994 až 1996. Dostali sme sa k 12. dielom (1.diel Bitka o Francúzsko, 2.diel Bitka o Britániu, 3.diel Bitka o severnú Afriku, 4.diel Bitka na východe, 5.diel Bitka u Midway, 6.diel Bitka o Atlantik, 7.diel Bitka u Stalingradu, 8.diel Bitka o Taliansko, 9.diel Bitka o Normandiu, 10.diel Bitka o Leyte, 11.diel Bitka o Rýn, 12.diel Bitka o Berlín). Každý z dielov je rozdelený do dvoch časti, 1. časť je informatívna a zachytáva udalosti ktoré predchádzali bitkám, ktorá sa odohráva v druhej časti a zároveň je podrobená rozboru príčin porážky respektíve víťazstva. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Posední díl v celé sérii, musím říct, že opět velmi dobře zpracovaný. Jednotky vždy velmi kvalitně popsány v souvislosti s operací i předcházejícími událostmi, které v bitvu vyvrcholily. Popsání nejdůležitější techniky, síla protivníků i další podrobnosti jsou oproti jiný dokumentům velmi pečlivě zpracovány. Musím oceniti situační mapy a hudbu. ()

Reklama

Reklama