Reklama

Reklama

13. komnata - Série 9 (2013) (série)


13. komnata Patrika Hezuckého (S09E32)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Oblíbený rozhlasový moderátor pátrá po svém neznámém otci cizinci. Rozluští někdy celý příběh svého původu? Ranní show nerozlučných parťáků, rozhlasových moderátorů Leoše Mareše a Patrika Hezuckého patří k těm nejposlouchanějším v rozhlasovém éteru. Jejich vzájemná symbióza je opravdu velmi vzácná.
Patrik vystudoval gymnázium a odjel studovat jazyk do Francie. Když se vrátil z lycea, tlumočil u výroby zahraničních filmů, kterých se v 90. letech v Čechách hodně natáčelo. Pak kývl na nabídku a začal číst zprávy v rádiu. Začátky v rozhlase však nebyly úplně jednoduché, třásl se mu hlas i ruce před každým vstupem. Jednou vypadla v nočním vysílání moderátorská dvojice a někoho napadlo mimořádně spojit Leoše Mareše, do té doby nevýznamného moderátora, se zprávařem Patrikem. Vysílání se posluchačům líbilo. Když posléze Leoš hledal rozhlasového partnera, bylo jasné, že právě s Patrikem pojedou na stejné vlně. Patrik o Leošovi tvrdí, že je výborný marketingový stratég, neboť ho naučil, aby si věřil. Mají mezi sebou sice někdy rozmíšky, ale vzájemně se potřebují. Jinak by jejich ranní show netrvala již více než 15 let.
Patrik dodnes – ve svých pětačtyřiceti – nezná své kořeny. A kdo ví, zda je někdy odhalí. Narodil se svobodné matce, která ve svých dvaceti odjela za svou o dvacet let starší sestrou do Francie. Ta zde pracovala na českém velvyslanectví. Mladší sestře pomohla zajistit studium na lyceu, ale ta se po několika měsících vracela domů těhotná, bez otce dítěte. Milostný románek ovlivnil nejen Patrikovu matku, ale i její starší sestru. V té pokřivené době bylo totiž českým občanům zakázáno se stýkat s cizinci mimo školu a oficiální příležitosti. Proto se obě sestry, pocházející z Moravy, musely vrátit zpět, ale raději zůstaly v Praze. Tady se narodil Patrik, o kterého se starala nejen maminka, ale i teta, která s nimi žila ve společné domácnosti. Patrik měl báječné dětství, protože ho obě hýčkaly. Nakonec však zůstal u tety sám, maminka si našla jiného partnera, později manžela, a narodila se jim Patrikova sestra. Ale teta se rozhodla, že milovaného Patrika nebude vychovávat cizí pán. Nikdy se nevdala a žila jen pro svého synovce.
Patrik se ve svých šestnácti snažil vypátrat svého otce. V rodném listě má jméno francouzského novináře, ale když se s ním chtěl seznámit, matka mu podala jiné vysvětlení. Jako studentka se zamilovala do sedmadvacetiletého profesora na lyceu, kde studovala. Jednoho dne se za ním vypravila a v průchodu k jeho bytu narazila v domě na parte, které oznamovalo jeho smrt. V panice se sebrala a utekla. Nemohla zjišťovat žádné detaily a také se bála, protože čeští občané se nesměli stýkat s cizinci, zvláště v soukromí. V té době ještě netušila, že francouzský románek nezůstal bez následků.
Patrik se snaží proniknout do 13. komnaty své rodiny a zjistit, kdo byl jeho otec. Situace je komplikovaná tím, že maminka prodělala mozkovou mrtvici a komunikace je obtížnější i s tetou kvůli jejímu vysokému věku. Dočká se Patrik odpovědí na své otázky?
Sám stále nezaložil rodinu, prý zatím nenastal ten pravý čas. Ale těší se, že jednou bude tím nejoddanějším otcem. Právě proto, že sám otce nepoznal, se otcovství i trochu bojí. Přiznává, že absence kořenů, neznalost poloviny svého rodu ho dřív netrápilo, až nyní touží poznat víc o svých kořenech. A proto nepřestává pátrat... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (5)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám to chápat tak, že už dávno pohřbený projekt aktuálně odkrývá bolístky á la nepoznal jsem svého otce/matku/strýce/Boha? Hezuckému léta fandím, ale tohle životem napsaný tvrdý příběh skutečně není. Lepší by bylo věnovat úsilí nějakému novému cyklu, tady už není kam sáhnout. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Teda ty jsi ksicht !! Ale sympatickej takovej.." ;) Ačkoliv by se mohlo zdát, že Třináctá komnata platí za dávno mrtvý pořad, který nemůže nabídnout nic zajímavého, no, nebudeme si nic nalhávat, ono to tak vlastně i zcela jistě je, jednou za dlouhý čas se tvůrcům zadaří divákovi poskytnout možnost nahlédnout do soukromí buď velmi interesantního člověka, nebo se alespoň prostřednictvím něj chápou tématu, jemuž jinak televize nevěnují tolik pozornosti, kolik by měly, a tak právě i Patrik Hezucký, zde až neskutečně civilní a sympatický, jako hrdina této epizody pouze jako vzácná výjimka potvrzuje ono pravidlo, či skutečnost již zmíněnou !! Bohužel i postřehy psychiatrů v rámci tohoto pořadu vyznívají naprosto zbytečně, když divákovi pouze předkládají fakta dávno známá či naprosto otřepaná, nad nimiž se člověk průměrně vzdělaný, či alespoň s průměrným všeobecným povědomím musí jen trpce pousmát.. To se týká i Třinácté komnaty Patrika Hezuckého, která však po řemeslné stránce vyznívá velmi slušně, a byť tedy skýtá jako obvykle dost jednostranný pohled na jeho osobnost, ostatně celý pořad vlastně dost trpí tím primárním uplakaným alibistickým konceptem, patří k tomu lepšímu, co jsem měl možnost za poslední roky v jeho rámci vidět !! Navíc pokud tedy Marešův přihravač nepatřil k vašim oblíbencům, tak po zhlédnutí tohoto dokumentárního kraťasu už možná bude, ačkoliv podobné cíle ani motivy by dokumentaristika na Kavkách rozhodně mít nemusela.. Zřejmě by nebylo od věci, kdyby se (nez)odpovědní lidé zamysleli nad ukončením Komnaty či alespoň nad její zásadní inovací či proměnou.. ()

Reklama

Galerie (10)

Reklama

Reklama