Reklama

Reklama

Magický hlas rebelky

  • angličtina The Magic Voice of a Rebel (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zpěvačka, signatářka a mluvčí Charty 77 Marta Kubišová setrvala se ctí dvacet let v odporu proti komunistickému režimu. Když jí bylo dvacet sedm let, byla ve svém strmém profesním vzletu sestřelena ruskými okupačními tanky, které obsadily Československo.Důvodem byla pravděpodobně zpěvaččina píseň Modlitba pro Martu, která se stala protestsongem okupované země. Marta, trojnásobná Zlatá slavice z let 1966, 1968 a 1969 a sex symbol tehdejší doby, se živila lepením pytlíků. Stres vyvolaný dramatickou změnou života a normalizační beznadějí vyústil ve zpěvaččinu osobní tragédii. Svůj osud zpěvačka nesla bez reptání, přestože se stala terčem výslechů a šikanování ze strany Státní bezpečnosti. V roce 1989 zažila Marta během sametové revoluce comeback, který by jí mohla závidět leckterá světová hvězda. Její Modlitbě naslouchalo plné Václavské náměstí, stala se jedním ze symbolů odporu proti komunistickému totalitnímu režimu. Film mapuje zpěvaččinu první i druhou pěveckou kariéru, odkrývá mnohé z dramatického osobního života a zároveň mapuje historii Československa v druhé polovině 20. století. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

TomPrusik1 

všechny recenze uživatele

https://www.youtube.com/watch?v=lzgNnosZU7w (teď nemyslím Martu Chadimovou ve videu, ale Kubišovou). A kdo neví, že Marta byla zpěvačka, dealerka psů z útulků a že byla tak trochu rebelka, jako by nebyl Čechem jako poleno. No, a aby jste se stali zmiňovanými Čechy jako poleny, měli byste si o ní něco zjistit. Ať už třeba formou tohoto dokumentu. Natočit dokument pro nezasvěcené (a těch je asi dost), je tedy dobrý nápad. Bohužel zpracování tohoto dokumentu není zas až tak famózní, jak jsem si původně myslel (úspěch na MFF KV) a rovná se nějakému klasickému biografickému televiznímu dokumentu. Někdo si možná řekne ,,Vždyť to bylo hezký!" Bylo. Ale zase nic extra. Story lítá sem tam, nikde žádná chronologie. Z dokumentu jsem nezískal tolik důležitých informací, kolik bych si představoval. Zato vím, jak Martě leze do řiti neheterosexuální Fero Fenič. Takhle jsem si to úplně nepředstavoval. Pro srovnání: Dokument Věra 68 od stejné autorky, byl mnohem lépe provedený. 65% ()

djfun 

všechny recenze uživatele

Že je Marta skvělá zpěvačka jsem nikdy nepochyboval, ale až díky tomuto dokumentu jsem si naplno uvědomil, že ty zkurvený komunisti zašlapali nejlepší hlas, co kdy naše pop music měla!!! Krásnej snímek, který by sice mohl být více kontroverznější, ale i tak mě místama dohnal k slzám. A co je nejdůležitější: ukazuje v plné síle hlas, charizma i morálnost tolik zneuznané a nakonec i nedoceněné dámy... ()

Reklama

allebra 

všechny recenze uživatele

Zdařile zpracovaný dokument, Olze Sommerové se opravdu povedl. Během filmu lidé tleskali, což se běžně v kině nestává. Já si paní Kubišové vážím jako zpěvačky, ale především jako člověka, který si za každé situace stojí za svými názory, i se všemi následky. I když Marta Kubišová neměla v životě vždycky zrovna na růžích ustláno, s životními nástrahami se utkala se ctí, klobouk dolů! ()

arexam 

všechny recenze uživatele

Silný film, ale nejvíc mě zklamala kamera. Fakt škoda. Ty nepůvodní záběry jsou chvílemi doslova strašné. Nepotřeboval bych vidět detailní záběry na Coca-Colu nebo znak Toyota, ale to asi k dnešnímu filmu patří tak, jako dnešní politická situace, která prostě musela být zmíněná. Příběh je na druhou stranu nadmíru poutavý. Až mě párkrát zamrazilo. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Bol som primerane zvedavý na dokument o mojej obľúbenej takmer rovesníčke Marte Kubišovej a bohužiaľ som bol po jeho skončení primerane sklamaný.  Asi som precitlivený na filmy o rovesníkoch. Film, v ktorom sa úryvky piesní z jej najlepšieho obdobia striedajú s nezaujímavými zábermi z obdobia po roku 1989 mi nič nové nepriniesol. Bol podľa môjho názoru odfláknutý a to si Marta naozaj nezaslúžila. Je to smutné. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • K získání prostředků na dokončení filmu se producenti rozhodli získat peníze pomocí tzv. crowdfundingu. To znamená, že se peníze snaží nasbírat po menších či větších částkách výměnou za podepsané CD, pozvánku na premiéru nebo uvedení v titulcích filmu. Peníze, které tvůrci vybrali, by chtěli použít na úhradu archivních záběrů a archivní hudby, bez nichž nebylo možné tento film natočit. (Zdroj: a-company.cz) (VášaVF)
  • Snímek měl nesoutěžní premiéru na 49. filmovém festivalu v Karlových Varech, kde získal Cenu diváků, což je pro dokument neobvyklé. (Terva)

Související novinky

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

13.07.2014

Slavnostní ceremoniál zakončil filmový festival a poroty v čele s Luisem Miñarrem udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl George Ovashvili za… (více)

49. MFF KV – záblesky ze soutěžních sekcí

49. MFF KV – záblesky ze soutěžních sekcí

05.06.2014

Po tiskové konferenci zaplavily web MFF KV v intervalu pouhých pár minut dlouho očekávané programové zprávy. Hlavní festivalový program přinese sedm světových a pět mezinárodních premiér. O… (více)

Reklama

Reklama