Reklama

Reklama

Uznávaný profesor filozofie Abe Lucas (Joaquin Phoenix) je už víc než rok emocionálně na dně. Nemůže psát, nemůže dýchat, nemůže si vzpomenout na smysl života, z ničeho se nedokáže radovat. Cokoliv kdy zkusil, mu nepřináší uspokojení. Jeho jediným spolehlivým přítelem je alkohol. Abe přijíždí učit na fakultu do malého městečka. Brzy se zaplétá se dvěma ženami. Osamělá profesorka Rita (Parker Posey) od něj očekává záchranu z jejího nešťastného manželství. Jeho nejlepší studentka Jill (Emma Stone) se okouzlená stává jeho nejbližší kamarádkou. Pro Jill je Abova rozervaná umělecká duše a exotická minulost přímo neodolatelná. Jeho labilita ji fascinuje a přitahuje. Přesto, když se Jill snaží jejich přátelství změnit v romantický vztah, Abe ji stroze odmítá. Při jednom obědě vyslechnou Abe a Jill zvláštní konverzaci cizích lidí u vedlejšího stolu. Tento okamžik Abea změní a on si začne plnými doušky vychutnávat život. Jeho rozhodnutí ke změně spustí řetězec událostí, které ovlivní jeho, Ritu i Jill navždy... (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (305)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Senzačně cynická anekdota o tom, co všechno může člověku vrátit chuť do života. Woody Allen si opět pohrál s Dostojevského Zločinem a trestem, vyšlo mu to na výbornou a já doufám, že s Emmou Stone počítá ještě do nějakého filmu, protože ona je TAK roztomilá! Joaquin Phoenix mě překvapil tím, jak se zhostil role vyžilého profesora filozofie. Nečekal bych, že právě jemu takovou polohu uvěřím. "V pokusu o dokonalý zločin jsem uspěl až přespříliš." ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Profesor Abe doslova ztratil chuť do života. Nic se mu nedaří, nic ho nebaví, neví, jak dál. Přistěhuje se do nového města, kde začne učit. Naváže vztah s nešťastně vdanou profesorkou a také s nejkrásnější studentkou školy. Jenže na sex nemůže ani pomyslet, protože v něm také selhává. Když jednou, náhodou, v restauraci vyslechne rozhovor nešťastné matky, kterou zlý soudce chce připravit o děti, je náhle rozhodnut, jak si vrátit chuť do života. A funguje to. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Ach ach, ty emocionální pustiny jsou tak deprimující a tak Abe žije ze dne na den, jako by ani nežil, nezáleží mu už vůbec na ničem a najednou šup, do jeho života vstoupí dvě ženy, což ho nějak extra netankovalo, kdyby si jednou nezašel do hospůdky s Jill a tam se nestal svědkem jednoho rozhovoru. A ejhle už tady máme muže jak víno, kterému je zcela jasné, jaký je smysl jeho života a pak už to jede jako dráha. I ten sex s Rituškou ho najednou naplňuje, jen to všechno směřuje zvláštním směrem a to slůvko "iracionální" nabývá obrovských rozměrů. Phoenix byl svůj, jako by tu první polovinu ani nehrál, to byl zkrátka on, bezvadný jako vždy. A Emma byla prima, baštila jsem tu její počáteční naivitu i to postupné prozření se vším všudy. Pravda, konec byl trochu předvídatelný, ale zamhouříme očko a ten čtvereček jim ráda dám i když je malinko průhledný. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Iracionálny film. Woodyho Allena mám rád, dokonca ako scenáristu veľmi rád, ale s jeho tvorbou to je hlavne v novom miléniu kolísavejšie ako na horskej dráhe. Na jedno Užívaj si, ako sa len dá! pripadá jeden Poznáš muža svojich snov, na jednu Polnoc v Paríži pripadá jedno Kúzlo mesačného svitu a na jedny Jasmínine slzy pripadá jeden Iracionálny muž. Oceňujem, že Allen dlhé roky točí jeden film ročne, ale v poslednom čase to je už skôr kvantita na úkor kvality a druhý ničím výrazný kúsok v poradí. Kde som nie tak dávno žasol na scenáristickou, aj režijnou prepracovanosťou Jasmíniných sĺz, tu len zalamujem rukami nad scenáristickou, aj režijnou neschopnosťou Iracionálneho muža. To, že to už nie je vôbec nič nové a všetci tu hovoria to isté a o tom istom ako v jeho predošlých filmoch by mi možno ani tak nevadilo. Vadí mi skôr, že Woody Allen je už natoľko zahladený do seba, že si nie je vedomý, že vyslovene filozofuje o nič a nad ničím a ešte sa celé to (naoko) snobské filozofovanie pre intelektuálov snaží predať akoby idiotom, kde každú situáciu, myšlienku nechá postavy vysvetliť, namiesto toho, aby diváka nechal aspoň nachvíľu vyložiť si ich pohnútky vlastným spôsobom. A vlastne ani neviem, či to bolo tentoraz možné v takto banálnom príbehu a s takto jednorozmernými postavami, ktoré sa síce snažia filozofovať nad životom čo to scenár povoľuje, ale inak konajú v rámci svojej jednej vykreslenej povahovej črty bez akejkoľvek zmeny. Nie je nič horšie, než sa tváriť takto snobsky a pritom točiť takú banalitu. Ešte raz opakuje, že Woodyho mám rád, ale na mňa tu nefungovalo takmer nič. Nezáživný dej, zbytočné dialógy, žiaden intelektuálnejší humor, ani chémia medzi postavami (popravde Joaquin Phoenix sa mi po skvelej Her skôr sprotivil), žiadna dráma a aj tie dve situácie, ktoré asi mali byť aspoň trochu napínavejšie boli natočené tak ledabolo až beda. A ja k tomu nemienim byť zhovievavý iba preto „lebo Allen“. Jedna z najhorších Allenoviek za jeho kariéru. CELKOVO: 2* (4/10) ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Taková allenovská jednohubka, která neurazí, ale ani nenadchne. Allen ztrácí dech a moc nerozumím jeho touze točit ročně jeden film... Coby divačce, která má jeho filmy ráda a některé dokonce zbožňuje, už mi nic moc nedávají. Ano, z jakési povinnosti a setrvačnosti se na ně podívám, ale mají spoustu ale... A to je i případ Iracionálního muže, který není vyloženě špatný, ale na Allena je to prostě málo. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (8)

  • Joaquin Phoenix (Abe) kvůli postavě přibral 15 kilo, což se projevilo zejména na jeho břichu. (T081)
  • Na Rhode Islandu se natáčelo na těchto místech: Salve Regina University na 52 Ochre Point Avenue Newport, Portsmouth, Cranston, Jamestown, Chez Pascal na 960 Hope Street v Providence, Lippitt Park na 1015 Hope Street v Providence, Pawtucke, West Side Diner na1380 Westminster Street v Providence, před Island Books bookshop na 135 Spring Street Newport, Federal Building na Kennedy Plaza v Providence, Beavertail National Park v Jamestownu, Providence Athenaeum na Benefit Street v Providence, Loie Fuller's na 1455 Westminster St. v Providence. Natáčet se začalo v červenci 2014. (noelcoward73)
  • Emma Stone (Jill Pollard) má v téměř každé scéně jiné oblečení. Celkem tak vystřídá 19 outfitů. (noelcoward73)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Aero oslaví osmdesátiny W. Allena festivalem

Aero oslaví osmdesátiny W. Allena festivalem

27.11.2015

Přímo v den osmdesátých narozenin Woodyho Allena – v úterý 1. prosince – odstartuje pražské kino Aero přehlídku filmů Všechno, co jste kdy chtěli vidět od Woodyho Allena. Od 20.30 uvede Allenův… (více)

Allen mění herce

Allen mění herce

01.09.2015

Co rok to film. Woody Allen nemění svoje návyky už pár desetiletí a zatím to vypadá, že u nich zůstane i do budoucna. Jeho letošní film, Iracionální muž, šel do českých kin 30. července 2015. A… (více)

Reklama

Reklama