Reklama

Reklama

Uznávaný profesor filozofie Abe Lucas (Joaquin Phoenix) je už víc než rok emocionálně na dně. Nemůže psát, nemůže dýchat, nemůže si vzpomenout na smysl života, z ničeho se nedokáže radovat. Cokoliv kdy zkusil, mu nepřináší uspokojení. Jeho jediným spolehlivým přítelem je alkohol. Abe přijíždí učit na fakultu do malého městečka. Brzy se zaplétá se dvěma ženami. Osamělá profesorka Rita (Parker Posey) od něj očekává záchranu z jejího nešťastného manželství. Jeho nejlepší studentka Jill (Emma Stone) se okouzlená stává jeho nejbližší kamarádkou. Pro Jill je Abova rozervaná umělecká duše a exotická minulost přímo neodolatelná. Jeho labilita ji fascinuje a přitahuje. Přesto, když se Jill snaží jejich přátelství změnit v romantický vztah, Abe ji stroze odmítá. Při jednom obědě vyslechnou Abe a Jill zvláštní konverzaci cizích lidí u vedlejšího stolu. Tento okamžik Abea změní a on si začne plnými doušky vychutnávat život. Jeho rozhodnutí ke změně spustí řetězec událostí, které ovlivní jeho, Ritu i Jill navždy... (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (305)

Happens 

všechny recenze uživatele

Paradoxní příběh s existenciálním hlavním hrdinou, který se příliš utopil v intelektuálních dialozích a knihách, aby se vynořil skrz prozření ve svou užitečnost světu - která je ovšem dost zvrácená. Romantický příběh jakožto hlavní složka ustupuje do pozadí a rozehrává se tu detektivka, jo, taková ta Woody-Allenovská ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Jo. Když je překvapivě vyžehlený příběh o sebestředném (a baňatém) pseudo-nihilistovi vyprávěn narativními postupy červené knihovny, a to chladným, odtažitým a vynalézavě ironizujícím Woody Allenem, to jsem pak docela zmaten. Na některé konkrétní osoby, který tomu daly 5*, si dám pro jistotu nějaký čas pozor. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tie monológy by mi Woody pri pive asi ničím neobhájil. To, na čo by sme mali prichádzať ako diváci sami, nám režisér servíruje na zlatom podnose, pretože jednoducho napísal na papier nejaké myšlienky a nedá mu, aby ich nepovedal aj svetu. Pričom stačí jeden pohľad na Phoenixov výraz, aby sme tušili, čo sa deje v jeho vnútri, ale ihneď nasleduje monológ. Námet sa mi páčil, aj kamera, ale jednoducho tento film filmovým v tom pravom slova zmysle nie je a nechápem prečo ho tak Allen musel koncipovať. Osobne ho beriem ako filozofujúcu čiernu komédiu o hľadaní zmyslu života, niektoré Abeove poznámky o zbytočnosti filozofie a tým pádom aj celej univerzity ma bavili, len okrem spomínanej výčitky sa dosť ťažko dá veriť tomu, že z pupkatého štridsiatnika budú hneď všetky ženy hotové. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Lákala mě tvůrčí výzva spáchat dokonalou vraždu." Takových už bylo, Abe, a kdyby ti to vyšlo, tak by se tento snímek ani nemusel točit. Jenže ono to proběhlo tak, jak to v podobných filmových případech chodívá, takže žádné překvapení se nekonalo. Mě tedy potěšily spíše drobnosti, jako třeba skvělá Jill, Abeova zkouška ruské rulety či označení filozofie za verbální masturbaci. Na zásadní otázky si však budu muset odpovědět sám: Můžu někoho zavraždit, aby byl svět lepší? Kolik oprávněně zavražděných trestní zákoník toleruje? Mohu přitom použít intergalaktické dělo? Co bude dneska k večeři? ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nejfilozofičtější, nejosudovější a nejhrůznější Allen od Match Pointu. Smysl života, vražda a morálka lidského chování v jednom. Jo, možná je to ve mě, třeba mě Woody zase dostal, vyprávění i postavy mě fascinovaly, kam vše směřuje, jsem nepoznal, možná mě někdo z obdivu panu autorovi dokáže vyléčit, co můžu však bezpečně prohlásit, že to zatím není ani jeden z vás. 90%. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (8)

  • Joaquin Phoenix (Abe) kvůli postavě přibral 15 kilo, což se projevilo zejména na jeho břichu. (T081)
  • Joaquin Phoenix (Abe Lucas) v několika scénách popíjí skotskou Single malt whisky, což je i několikrát zmíněno. (noelcoward73)
  • Natáčelo se v Newportu na Rhode Islandu. (Terva)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Aero oslaví osmdesátiny W. Allena festivalem

Aero oslaví osmdesátiny W. Allena festivalem

27.11.2015

Přímo v den osmdesátých narozenin Woodyho Allena – v úterý 1. prosince – odstartuje pražské kino Aero přehlídku filmů Všechno, co jste kdy chtěli vidět od Woodyho Allena. Od 20.30 uvede Allenův… (více)

Allen mění herce

Allen mění herce

01.09.2015

Co rok to film. Woody Allen nemění svoje návyky už pár desetiletí a zatím to vypadá, že u nich zůstane i do budoucna. Jeho letošní film, Iracionální muž, šel do českých kin 30. července 2015. A… (více)

Reklama

Reklama