Reklama

Reklama

Senzační fotografie

(TV film)
  • Česko Fotografie a umění (více)

Obsahy(1)

Fotograf Pierre a malíř Gilles pracují v tandemu, Philippe Ramette, Ruben Brulat a JR. Pierre a Gilles se potkali v Paříži v roce 1976. Fotograf a malíř začali pracovat společně. V roce 1983 svá díla vystavili a v uměleckém prostředí se dočkali okamžitého uznání. S humorem a bez nějakých tabu si hráli s ikonografií, porušovali pravidla i stereotypy. Jejich snímky jsou důkladně promyšlené, a přitom jim nechybí spontánnost. Jejich fotografie se snoubí s malbou. Dosáhli mezinárodního věhlasu, pravidelně vystavují v galeriích, muzeích a dalších institucích v Evropě i ve světě.
Konceptuální umělec Philippe Ramette s fotografem Marcem Damagem vytvářejí fotografické instalace odolávající tíži ubíhajícího času. Martin Guesnet, společník aukční síně Artcurial: „Na Philippově díle je zajímavé to, že ty fotografie jsou jako sen. Přitom na nich není nic umělého. Je to v podstatě převrácení reality. Nebo zviditelnění groteskních paradoxů".
Ruben Brulat pěstuje svého druhu 'land art'. Samospouští ze stativu se například vyfotí ze vzdálenosti sta metrů, když v opuštěných horách se položí jako Adam na čerstvý sníh.
JR je jméno, které renomovaný francouzský fotograf používá od svých třinácti let, kdy začínal s graffiti. Jsou to jeho iniciály. Sám tvrdí, že nechce nic podepisovat celým jménem, aby jako angažovaný umělec se vyhnul policejním návštěvám. JR v roce 2011 dostal prestižní Tate Prize. (Česká televize)

(více)

Reklama

Reklama