Reklama

Reklama

Ai no bórei

  • Japonsko 愛の亡霊 (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Japonsko 1895: krásná Seki (Kazuko Yoshiyuki) každý večer hýčká svého manžela, stárnoucího "rikšaře" Gisabura (Takahiro Tamura). Koupe ho, masíruje, nabízí mu saké, dokud Gisabura neusne a Seki nezůstane stejně bdělá jako neuspokojená. To se mění, když se ve vesnici jednoho dne objeví mladý voják Toyoji (Tatsuya Fuji), jenž byl právě propuštěn z armády... Podle literární předlohy Itoko Namury. Film byl oceněn v roce 1978 na festivalu v Cannes cenou za nejlepší režii. (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (5)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Kultivovaně natočený duchařský příběh o zločinu a trestu, nahrazující hrůzu hororu (která by se vzhledem k tématu nabízela) jitřícím přecházením mezi krásou a ošklivostí, bezmála zaměnitelnými. Podobně jako bývají orientální prózy prokládány básnickými vsuvkami, tak i zde do členitého děje vstupuje jedinečný obraz krajiny i interiéru, který se – bezmála povýšený na báseň (jako haiku o náladě rána nebo zlomek písně nenadále zaslechnuté či ve vzpomínce vybavené) – konfrontuje s temným příběhem. Psychologicky věrohodné hraní postav a jejich stylizace nestrne na naturalistickém zrcadlení toho nejsyrovějšího, ale uchovává si při vší uvěřitelnosti poutavou přízračnost, nadreálnost. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Po sporném, kontroverzním In the Realm of the Senses jde o velmi příjemné překvapení. Oshima sám označoval snímek jako ještě odvážnější, což je jistě relativní, ale pravdou se jeví býti spíše opak. Vynikající téma, rafinované paradoxy a o něco hlubší ponor oproti předchůdci, činí z tohoto ultraoriginálního kaidanu velmi dobrou podívanou - a jde to i bez penetrace;) ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Krásný příspěvek k tradičním japonským kaidan - duchařským filmům. Podivuhodný formou i obsahem. Naplněn skutečně horoucí a překrásně stylizovanou erotikou. Zvláštní svým občasným takřka groteskním přístupem. Podivuhodná jízda mlhou v rikše, tažené zavražděným manželem. Hra světla, listí, vášně, lásky i strachu. Strhující obrazy těla padajícího do studny i horečného hledání na dně bahnité propasti - jak v samotné studni, tak v dotčených lidských duších. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama