Reklama

Reklama

Básník ze školky

(festivalový název)
  • Izrael Haganenet (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Nira učí ve školce a miluje poezii. Divák odhaluje, že za maskou průměrné ženy se skrývá básnická duše. Když její pětiletý žák Yoav „složí" báseň hodnou dospělého profesionála, začne být Nira absolutně lapená v tenatech touhy po kráse, kterou vidí jen v poezii. V rámci spasení Yoava a jeho talentu Nira učiní rozhodnutí, jež je pro ni ve jménu vyššího principu ospravedlnitelné, materiální společnost stojící v opozici to však vidí jinak. (Febiofest)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (7)

Traffic 

všechny recenze uživatele

Všude papouškovaný výklad, který koneckonců podporuje i sám režisér, je podle mě zbytečně zjednodušující. Tohle není banální moralizující pohádka o zlé materialistické době, která nepřeje poezii, ale mnohem komplexnější, a v tom nejprostším smyslu slova krásná výpověď o umění a způsobech, jakými se s ním pokouší vyrovnat společnost. Ryzí a současně neuchopitelná inspirace se tady dostává do střetu s potřebou ovládat, šlechtit, podle svého volně (dez)interpretovat a využívat pro vlastní prospěch. Rozporuplná mnohoznačnost se tady koncentruje hlavně do postavy učitelky, která je sice do určité míry vedená chvályhodnými úmysly, ale zároveň vlastní vnitřní prázdnotou, kterou se snaží sobecky zaplňovat. O nejasných motivacích tady nemůže být řeč. Pokud jde o postavu chlapce, jeho nečitelnost je zcela záměrná a představuje uměleckou tvorbu v její primární neuchopitelnosti. Sám film se pak povznáší nad jednoduchou práci s hledisky (byť i toho je tu v invenční podobě celá řada) a stojí nad tím vším, mezi snovými vizemi, performativními výstupy a neokázalým narušováním čtvrté stěny. Scéna v hotelovém pokoji je top. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Podivný, presnejšie nudný film, ktorý sa sprvu tvári ako klasická dráma, aby rýchlo vyšumel do "abstraktna." Všetky symbolické výklady deja sú mi nanič. Jednak mi to prišlo úsmevné, pretože sa tomu decku nedá uveriť ani jediný verš a druhak, tá učiteľka sa správala ešte podivnejšie než sám Joav. Verím, že režisér mal z filmu radosť a s ním aj pár festivalových rojkov. Tí ostatní diváci budú mať čo robiť, aby vydržali až do konca. Mrzí ma, že keď sa raz za pol roka konečne dopracujem k nejakému izraelskému filmu, je to zrovna takáto bizarnosť. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[Febiofest 2015] Mágia (čítaj krása, krehkosť a uhrančivosť) slova a obrazu. Učiteľka Nira je najpôsobivejšou a najambivalentnejšou ženskou postavou, akú za posledné roky filmový svet uzrel. 100% ()

IsaacNewton 

všechny recenze uživatele

Zvláštní snímek o nadaném dítěti, které vymýšlí básně, takové, jako by je psal životem zkušený člověk... do toho učitelka ve školce, též milující poezii a o to více malého chlapce. Chvílemi podivné, nepříjemné a děsivé, zprvu jsem z filmu byla nejistá, až poté se mi rozležel v hlavě- myšlenka (a konec!) je ohromující. 85% ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama