Reklama

Reklama

Zázraky

  • Itálie Le meraviglie (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film Zázraky vypráví příběh dvanáctileté Gelsominy, která žije s rodiči a třemi mladšími sestrami na opuštěném statku kdesi v Umbrii na italském venkově. Otec drží rodinu stranou nástrah moderního světa a striktně prosazuje život v souladu s přírodou. Chov včel a výroba přírodního medu jsou pro rodinu jediným zdrojem obživy a točí se kolem nich veškerý život na statku. Pevné rodinné vazby podřízené praktickým činnostem jsou však narušeny natáčením televizní reality show „Zázraky venkova", které poblázní celý kraj. Jistoty idealistického a poněkud despotického otce jsou zviklány poznáním, že milovaná dospívající dcerka se možná vydá jinými cestami, než jaké volil pro sebe a své nejbližší. Zčásti autobiografický poetický snímek režisérky Alice Rohrwacherové o rozpadajícím se ideálním světě místy osciluje na hranici mezi realitou a snem. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (51)

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Je sice moc hezké vidět na prvním místě, že zde hraje Monica Bellucci, ale jestli se chystáte na film podívat kvůli ní, tak si dejte radši zpátečku. Má tam jen pár bezvýznamných štěků. Tedy výjimku tvoři snad jen zájemci o nakouknutí do života rodiny, která dělá do včelařství. Ale i v tomto případě trochu váhám jestli vás to vůbec osloví. Zázraky mi přišly nezajímavé a protahované až běda. Komorní snímky ze života mi vůbec nevadí, ale tohle docela uspávalo. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Všude se teď meduje. Z filmů jsem si mohl udělat medařský slovník, protože i překlady s medařskou tématikou se nyní častější než jindy. O to je ale lépe postaráno na internetu. V Zázraku či Zemi zázraků se medařská termonologie sice moc neprobírala, zato života kolem medu tu bylo hodně... Němec Wolfgang se přižení to Itále a s rodinou se uzadí někde v Umbrii či Toskánsku. Zplodí několik dcer a touží po synovi. Snaží se řídit rodinu, ale i přes svoji strohost a přísnost, se mu to příliš nedaří. Život by přesto šel svým zavedeným způsobem dál a dál, kdyby jim do života nevpadly dvě události, které rodinu na určitou dobu polarizovaly a atomizovaly - televizní šou "Zázraky venkova" (kterou režisérka nechává rozehrát se vší brutalitou) a pohyt mladého delikventa z Německa, přiděleného do rodiny "na převychování" (naopak velice citlivá záležitost).... Nic moc, ale přitom docela hodně. Především se mladé režisérce Alici Rohrwacherové podařilo "vtáhnout diváka do rodiny a nechat ho podílet se na osudech všech jejích členů" - pro mě to byla sympatická rodina, i s jejím velbloudem. (Připomnělo mi to příhodu z brněmského ZOO; k ohradě s bizony přiběhnul hošík a nadšeně vykřikl: "Takové malé vemblódek!"). Pozn. 1: Film trochu trpěl řežijní nevyrovnanosti. Pokud ale Alice Rohrwacherová natočí ještě další podobné filmy, pak se dočkáme buď jednoho majterštyku nebo všechny budou dokonalé ve svém celku. Pozn. 2 - po dvou týdnech: v zahradě mi kvetou, všechny stromy najednou, třešně, hrušky švestky, bez jediné včelky. Gelso! Přijeď sem. S celým svým vejchystem. ()

Reklama

Majkak 

všechny recenze uživatele

Zázraky jsou jiným typem filmu než Díra u Hanušovic. Ta spíše ukazuje sociální deprivaci těch, kteří nejsou schopni se prosadit a přežívají, přičemž výsledný dojem je spíše lehká deprese. Zázraky jsou o svobodné volbě alternativního způsobu života. Ale i ten má své limity a ne všichni jsou stejně vášniví alternativci. Zázraky se vyznačují zvláštním lehce snovým způsobem vyprávění. ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Realisticky portret vcelarske rodiny, ktery zije a dycha. Skoda jen satiricke vlozky s reality show, ta mi to trosku zkazila. Ale za videni to stoji jen treba kvuli scene s velbloudem, skakanim do louzi, chozenim na zachod nebo vylitym medem. I presto si myslim, ze v Cannes letos byly urcite lepsi filmy. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

No, oproti geniálnímu Lazzrovi mi tohle zrovna nesedlo. Těžko říct proč, když kameru to má stejně skvělou, akorát v Lazzarovi působila víc (řekněme) snově. Něco do sebe to ale má, to musím uznat, nastíní to pár zajímavých témat (poctivá rodina vyrábějící výrobky s citem a přírodně v dnešní moderní době nemá moc naději na úspěch), ale nějaká celková myšlenka mi unikla. Přitom náznaků zde není málo a osobně si myslím, že v tom je něco hlubšího, než jen příběh včelařské rodiny, která se snaží finančně přežít. Ale tak po filmařské stránce je to dost zdařilé, pár scén je opravdu jak z jiného světa (i když je to možná přehnaně řečeno), jenom se mi ten film prostě netrefil do noty. Možná kdyby to bylo trochu svižnější. 3* ()

Galerie (49)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v Toskánsku v provincii Grosseto. (Terva)

Související novinky

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

25.06.2014

Možná si ještě pamatujete, jaké kontroverze mezi českými novináři loni vzduzovaly politické názory Olivera Stona. Letošní ročník nejznámějšího českého filmového festivalu by mohl být podobně… (více)

Reklama

Reklama