Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hravá černá komedie sleduje mladou ženu Lízu, která touží po lásce. Problém je ale v tom, že všichni její nápadníci nějakým způsobem zemřou. Líza dojde k přesvědčení, že je liščí vílou, zlým démonem, který vysává duše z mužů, jež potká... Líza je nesmělá zdravotní sestra, která se už dvanáct let stará o Martu, vdovu po japonském velvyslanci v Maďarsku. Na své třicáté narozeniny zavítá Líza do McDonald's, aby tam našla lásku. Marta je však během Líziny krátké nepřítomnosti zavražděna jejím imaginárním kamarádem Tonim Tanim, japonským popovým zpěvákem ze sedmdesátých let minulého století, který už je po smrti. Příbuzní oběti nahlásí na policii, že Martu zavraždila Líza, aby zdědila její byt. Vyšetřením případu je pověřen podporučík Zoltan. Policista se vydává za nájemníka a nastěhuje se do Lízina bytu, aby měl podezřelou pod dohledem. Když se Zoltan rozhodne tajně opravit všechny nefunkční přístroje v domácnosti, přihodí se mu několik vážných nehod, neboť je zamilovaný do Lízy. Přestože se z Lízy díky časopisům pro ženy stane sebevědomější a mimořádně přitažlivá kráska, veškeré její úsilí najít si partnera ztroskotá kvůli smrtelným neštěstím, jež má na svědomí Toni Tani. Líza dojde k přesvědčení, že se proměnila v liščí vílu, vražedného démona z japonských pohádek. Rozpoutá se bitva o Lízin život, v níž proti sobě stanou záhadný popový zpěvák a podporučík Zoltan. (HBO Europe)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (128)

Prometheus69 

všechny recenze uživatele

Nezvratný osud má liščí Ocas... Nečekal jsem že to bude až taková nuda... Lišek po málu a spoustu zelené vaty až po okraj... z drobnou polevou nahoty... bez šlehačky a peckou co zbyla z třešně na vrchu.. pro mě. Velmi špatně stravitelné. Navíc se HBO totálně vyfláklo na titulky. NÉ NEUMÍM ZAS TAK MOC DOBŘE JAPONSKY/MAĎARSKY VŮBEC!!! ! Jediné co mě tak nějak pobavilo, byl ten velmi odolný ale, totálně tupí policaijt... a někdy dost vtipné vypodobnění samotné smrtě nebo to byla Smrtka? . Doporučuji si raději sehnat původní Čínský klasický ghost story... Určitě se pobavíte víc, tedy pokud vám jde právě o tu zábavu a nehledáte jen vražednou nudu ze závěrečnou poentou která vám nejspíš dojde po asi 20min film. 35% Aspoň ta finální Polka pobavila... :D Naopak ten zelenej kašpar vytočil k výparnosti! Jestli čekáte nějaké vtipné filmové originální ztvárnění nejznámější čínské legendy o AHRI, PAK RUCE PRYČ! Tohle opravdu není co hledáte: ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Hravá maďarská černá komedie má jedinou chybu. V příběhu vlastně naprosto nesejde na tom, kolik lidí a v jakém pořadí zemře. Jistě, jsou tu vystopovatelné spojitosti s Amélií z Montmartru či filmy Wese Andersona, ale Károly Ujj Mészáros do děje umisťuje i množství dalších popkulturních odkazů. Mónika Balsai je v hlavní roli perfektní a zařazení japonské popové hvězdy a milovníka finské country do děje z toho dělá ještě bizarnější podívanou. Příjemné překvapení, u kterého jsem se bavil nad očekávání dobře. ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Padlo tady srovnání s Amelií z Montmartru. Jediné co mají ty dva filmy společného, je skvělá výtvarná stylizace, vynikající neokoukaní herci, chytlavý hudební podmaz a nadprůměrný scénář, který se podařilo originálně a velmi svěže převést na plátno. Toto je přesně ten film, který by měl vytlačit ty plytké americké slátaniny z našich kin a měl by vrátit evropskému filmu ztracenou slávu. Jenže rozpočet tohoto filmu byl 1,6 mil. USD a na tržbách se zatím celosvětově vydělalo jen 0,6 mil. USD. Takže realita bude spíš taková, že režísérovi nabídne práci na nějakém polobéčku americká produkce a bude po ptákách(po režisérovi). Příběh Lízy se odehrává v 60-tých letech, což je pro dnešní mladé tak bizarní svět, že stačilo jen maličko některé věci zvýraznit a svět Lízy vypadal skoro jako nějaký fantaskní svět za zrcadlem. Celé je to navíc podpořeno skvělými triky, takže nemáte žádný důvod podivovat se všem těm postavám, které jsou tak roztomile uhozené. Ten japonsko-finsko-maďarský mix je zábavný a i když mi k nejvyššímu hodnocení malinký kousek chybí, tak pětihvězdu dám. Za tu malou naději, že by se snad mohlo točit v Evropě i něco jiného, než jsou filmy o komunismu, válce, nebo dalších útrapách. Za tu poetiku a fantazii, které je v běžných filmech tak málo. A taky za to, že jsem se dozvěděl o liščích vílách. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Jedine Cosmopolitan. Tam nájdete rady, ako si nájsť tú pravú lásku .. lenže to by ste nemohli byť líščou vílou. Film plný neskutočných scénok, nápadov a týpkov, ktorý ma ale miestami trošku nudil. Ale ja nevyliečiteľná romantička dávam za tú neoddolateľnú romantickú linku štyri hviezdy. Kde je láska, je aj ... uhm, teda, veď viete .. kde je láska, je aj ... kašlať na to. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Japonsky ladená komédia európskej produkcie? Priznám sa, pristupoval som k filmu dosť skepticky. Kvalitný film od maďarských susedov som ešte nevidel. V posledných rokoch maďarská kinematografická tvorba znovu ožíva a naberá na svojej kráse. Liza, líščia víla je toho dôkazom. Režisérovi a scenáristovi Károlymu Ujj Mészárosovi sa podarilo do filmu brilantne zapracovať ľahký, často-krát bizarný japonský zmysel pre humor. Film obsahuje veľa dobrých nápadov, má skvelo spracovanú zvukovú aj vizuálnu stránku a prvotriedne herecké výkony (najviac ma zaujala postava Davida Sakuraia, ktorý stvárnil chladnokrvného Tomyho Tanyho). Ak má niekto chuť na komédiu a už sa presýtil "lacných" (nehovorím o rozpočte) amerických produktov z bežiaceho pásu, Lizu mu môžem jednoznačne len odporučiť. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (4)

  • Naprostá většina filmu se natáčela v maďarské Budapešti, filmové Japonsko však ztvárnila krajina okolo Bovece na Slovinsku. (hansel97)
  • Skladatel Ambros Tövisházi pracoval na hudbě a písničkách více než pět let. Za tu dobu naposlouchal nepřeberné množství japonských bigbítových písniček ze šedesátých let, aby dokázal zachytit hudební složku daného období. Své písničky si nazpíval sám pod pseudonymem Erik Sumo. (Muffino)
  • Pověst o Liščí víle má původ v čínské mytologii, kde je nazývána Huli Jing (liščí duch). V Japonsku je to kitsune (liška). Přes malé odlišnosti v pověstech o ní, má v obou kulturách stejnou schopnost měnit se v krásnou ženu a svádět lidi ať už pro zábavu, nebo aby se jimi nakrmila. (Martrix)

Reklama

Reklama