Reklama

Reklama

České stopy na břehu bájného jezera Titicaca

(TV film)
Česko, 2014, 52 min

Hrají:

Otakar Brousek ml. (vypravěč), Libor Hruška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Legendami opředené jihoamerické jezero přitahuje i české cestovatele, vědce a dobrodruhy. Jejich objevy a napínavé výpravy ožívají v dokumentu režiséra V. Šimka. Hlavní část filmu je věnována záhadným kamenným hlavám z chrámu předinckého města Tiwanaku v bolívijské části vysokohorského Altiplána. Dvě z těchto bezmála dvou set plastik se před více než sto lety dostaly složitou cestou do sbírek Národního muzea (Náprstkova muzea), kde zaujaly autory dokumentu. O osudu tiwanackých hlav se také zmiňuje ve své knize Tiwanaku – klenot And Dr. Václav Šolc. Tento bývalý ředitel Náprstkova muzea je tak dalším z krajanů, po jehož stopách se autoři filmu vydali – mimo jiné i k Urům, Indiánům z plovoucích rákosových ostrovů. Podobně jako v předchozím dokumentu Tajemství kamenného počítače využili nejmodernější 3D technologii, tentokrát ve spolupráci s Národním muzeem a Stavební fakultou ČVUT k vytvoření přesné kopie jedné z hlav. Tu pak přibalili ke svému filmařskému náčiní a přivezli do Bolívie, aby ji předali tamnímu Archeologickému muzeu přímo v Tiwanaku.
V další části filmu se autoři ve spolupráci s Ing. Pavlem Pavlem zabývají „tajemstvím" dopravy obřích kamenných bloků po jezeře Titicaca, které dávní stavitelé použili na stavbu města. V peruánské části jezera, na jeho březích i ostrovech hledali stopy významného českého botanika a salesiánského misionáře Jaroslava Soukupa. Film také připomíná ojedinělý sportovní výkon samotného tvůrce filmu Vladimíra Šimka, který v roce 1995 jako první na světě přeplul toto nejvýše položené splavné jezero (3820 m n. m.) na windsurfingu. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Trochu nudné, další z tisíců cestopisných dokumentů, který není proč si zapamatovat a jedinou zajímavou věcí v něm je několik málo českých odkazů, kdyby to mělo půl hodiny, namluvil to Bartoška s Donutilem a běželo by to v rámci Na cestě, slušelo by to výsledku mnohem víc, zvlášť, když tu nikde stejně není nic, co by uneslo hodinovou stopáž, nebo alespoň něco ve stylu velkého odhalení tajné post-nacistické základny, kde se ďábelsky množili hyper inteligentní surikaty za pomoci mimozemské technologie. ()

Neklan006 

všechny recenze uživatele

je to vskutku dost nudně uděláno, ty české stopy taky nejsou bůhvíco (např. jakýsi katolický kněz Soukup, kterého si tam dodnes pamatují, protože rád vyprávěl vtipy). na druhou stranu koho staré civilizace Ameriky zajímají jistě zklamán nebude a záběry jsou pěkné ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama