Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velký český herec Karel Höger se narodil v Brně-Králově Poli jako nejmladší ze 13 dětí. Jeho otci tehdy bylo už 66 let a skoro 13 let strávil v c. a k. armádě jako voják. Matka byla o 25 let mladší. Brněnský původ po celý život zůstal v jeho podmanivém hlase – a nikomu to nevadilo. V početné chudé rodině se hrávalo loutkové i činoherní ochotnické divadlo, ale Karel začínal jako učitel. Teprve pak šel na konzervatoř, a to z vojny. Stal se oblíbeným v brněnském Zemském divadle a od roku 1940 byl hvězdou pražského Národního divadla. Začal filmovat, jako milovník, ale záběr jeho herectví i rolí byl hodně široký. Hrál historické postavy, ale i hrubínovsko-vávrovské rozervané muže ve slavných filmech ze zlatého fondu. S chutí si však zahrál i v kriminálkách. Bohatě ho využil rozhlas i televize, ale poslední velkou roli už neodehrál. Zemřel na začátku natáčení seriálu Nemocnice na kraji města, kde mu byla svěřena role primáře Sovy. Říkalo se, že příčinou jeho odchodu byla normalizace a Anticharta. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Perfektní výběr vzpomínajících tvůrců i filmů.Pro milovníky československé kinematografie životně důležité informace o jednom z nejzásadnějších herců, jenž tu pro nás zanechal velmi mnoho inspirujícího. ()

snaked 

všechny recenze uživatele

Jeden z hodně povedených dílů doku cyklu. Doporučuju k doplňující četbě knihu Jany Havlíkové: Nevyjasněná úmrtí. 7, Jana Rybářová, Karel Höger, František Husák. Obsahuje informace, které se do pořadu nevešly, a taky zajímavé fotografie. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příjemná vzpomínka na nezapomenutelného herce s kouzelným hlasem. Pamatuji si, jako dítě, jeho rozhlasové pohádky a patřil vždy mezi mé nejoblíbenější interprety. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na Karla Högera vzpomínají např. režiséři Bočan, Krejča, Vávra či Weiss, ale také kolegové jako Bartoška, Hlaváčová, Lukavský, Munzar, Přeučil, a také řada známých. Dokument je plný ukázek z hercovy práce a patří k tomu lepšímu, co bylo v rámci cyklu natočeno. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ejhle velká hvězda z něhož ženy a dívky omdlévaly :-)Dokument zajímavý, přiznám se že na sošné herectví nejsem ale velký fanda...Proto se mi líbil v "Byl jednou jeden dům" kde měl chování trhovce :-) V rámci možností slušný a statečný člověk ale některé komentáře třeba k dokumentu o Tibetu jsou strašidelný... Tři dny po naštvaném odchodu z ND umírá... ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem miloval pohádky vyprávěné tím klidným přesným hlasem. Když jsem dorostl filmům s Karlem Högrem, přiznám, nebyl to vždy můj šálek, ale fascinace tím, že je zároveň uhrančivý i zcela stydlivý a jedinečným ztvárněním charakterů byla naplněna v adaptacích Karla Čapka. To, že zmizel, bylo lstivě interpretováno jeho psychickým zdravím "rozestupující se lebkou na čele". Dokument Martina Dostála mnohé osvětluje. Mimochodem, kam zmizel Martin Dostál? ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

K. Hoger se za nacistic.okupace zapojil do odboje. Jeho paní to náhodou zjistila až po jeho smrti. V obou jeho biografiích tady na csfd.cz tahle důležitá věc není. Přesto tenhle díl : 5 * a 79 % . ()

Reklama

Reklama