Reklama

Reklama

Dobrodružství

(festivalový název)
  • Kazachstán Priklyuchenie (více)
Francie / Kazachstán, 2014, 78 min

Obsahy(1)

Marat je osamělý v soukromí i v zaměstnání nočního hlídače ve firemním komplexu. Jednou večer zahlédne z okna svého působiště dívku stojící dole, jako by na někoho čekala. Když se další den výjev opakuje a Marat je svědkem, jak dívku kdosi napadne, pomůže jí a doprovodí ji domů. Jeho zvědavost je probuzena, tím spíš, když mu dívka jménem Marijam svěří, že každý večer čeká na milence, který by se měl vrátit v těchto dnech. Dívka pak další dny vodí Marata na různá místa ve městě a dostává ho do čím dál větších problémů. Její složitá osobnost ale muže nepřestává přitahovat. Ve své volné adaptaci Dostojevského Bílých nocí volí režisér maximální úspornost a takřka letmými obrazy mnohdy opakovaných situací dosahuje dojmu spirálovité struktury vyprávění. Film je natočen v reálech Almaty, ale dotvářen nenápadnými výtvarnými a akustickými detaily, které dokreslují hrdinovu fascinaci dívkou a dávají příběhu zvláštní melancholickou náladu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (10)

vyhnalek 

všechny recenze uživatele

Dostojevskému ruština sluší, ale proč se proboha příběh odehrává v současných Almaty? Herecké výkony nevyvážené. Hlavní hrdinka viditelně přehrává svého partnera, ale to se dá tolerovat, protože to původní Dostojevského text očekává. Nicméně viditelné a slyšitelné, resp. neslyšitelné technické nedostatky se dají tolerovat hůře. ()

rakosabasta 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že mi chybí fundament ve znalosti Bílých nocí a tudíž nemohu ocenit narážky na Dostojevského, neb jsem je nepoznala. V realitě by opuštění pracovního prostoru v rámci pracovní doby asi dobrodružné bylo (dokonce možná i dramatické), ve filmu má ale Dobrodružství k dobrodružství hodně daleko. (Nejlepší tak zůstává postava barmanky, jež dokáže jednomu vykecat díru do hlavy...) ()

Reklama

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Moc dobrodružství v tomto pomalém a pocitovém filmu nenajdete. Hlavní hrdina je málomluvný loser s nudným a stereotypním životem, který se zamiluje do podivně se chovající dívky, jenž zneužívá jeho introvertní povahu a naivitu k jemné manipulaci. Snímek se zabývá vývojem zprvu kamarádského vztahu obou hrdinů, ti však nejsou dostatečně sympatičtí na to, aby divákovi na jejich osudech záleželo. Kompletní děj filmu by možná vydal na třicetistránkovou povídku, nicméně zde je natažen na bezmála celovečerní délku a subjektivně působí ještě zdlouhavěji, než ve skutečnosti je. Spousta jeho scén je nedějových a je nutno se jimi prokousat, protože nejsou zajímavé v jakémkoli ohledu. Řada zbytečných motivů, zbytečných postav a zbytečných pasáží dělají z Dobrodružství poněkud nudnou a neatraktivní záležitost. ()

Jeez 

všechny recenze uživatele

Hlavní postava bohužel nic neříká a ani na sobě nedá nic znát. Bez odpuštění, je to stojící poleno. Ostatní aspoň něco předvádějí, ale v rámci tohoto zpracování asi ani nejde chtít víc. Pokud chtěl režisér ukázat klidného, vyrovnaného člověka, tak jistě mohl, ale ne takhle. To ženská role byla alespoň v něčem zajímavá. V kontextu vší té nudy pak působí název filmu jako pěkná ironie. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Zatímco se na plátně odehrávalo kazachstánské dobrodružství, já bojoval v sále s mikrospánkem. Filmu by slušela krátká stopáž, 78 minut bohužel absolutně nekoresponduje s minimalismem děje. Herecké výkony jsou slušné, ale hlavní hrdina na můj vkus působí až moc chladně, bez emocí. Největším zážitkem z promítání tedy bude, že se odehrálo v krásném prostředí kinosálu Grandhotelu Pupp během karlovarského filmového festivalu a já měl tu čest sedět v řadě přímo za představitelkou hlavní role. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Film si odbyl premiéru na českém světově uznávaném 49. Mezinárodním festivalu v Karlových Varech v roce 2014. Premiéry se zúčastnil i režisér a scenárista Nariman Turebayev a herečka Ainur Niyazova. (sury)

Reklama

Reklama