Reklama

Reklama

Barbaři

(festivalový název)
  • Srbsko Varvari (více)
Trailer
Drama / Rodinný
Srbsko / Černá Hora / Slovinsko, 2014, 90 min

Obsahy(1)

Dospívající Luka vyrůstá v srbském maloměstě Mladenovac s matkou, která na něj už dávno nestačí, a jeho život je plný průšvihů. Spolu se svým nejlepším kamarádem Flashem patří k vůdcům místních fotbalových fanoušků a fanděním a popíjením tráví většinu volného času. Na pozadí nepokojů, vyvolaných vyhlášením nezávislosti Kosova, zasadil debutující režisér realisticky vyprávěný příběh o dospívání a hledání vlastní identity. Prostřednictvím jednoho osudu podává Ivan Ikić lakonickou zprávu o mladé generaci, která podle jeho slov „vyrůstá ve společnosti, jež ztratila hodnoty a v níž bují jen korupce, amorálnost, zločin a zneužívání moci". Vysoké míry autenticity se mladému režisérovi podařilo dosáhnout díky obsazení většiny rolí neherci (profesionální herci ztvárnili pouze tři vedlejší role), kteří nikdy nedostali do ruky scénář a jejichž osudy si byly s těmi, které prožívaly jejich postavy na plátně, v lecčems podobné. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

Lanark 

všechny recenze uživatele

Fotbal, Kosovo je Srbsko, děvky, protekce, mafie, kámoši, černoši, globalizace, rodina, válka, sociální nepokoje. Ikic film vypráví tak, jak když si sednete s průměrným fotbalovým chuligánem do hospody a on vám na pozadí patnácti piv poví vše co si o světě kolem myslí. A ač posloucháte jakkoliv pozorně, stejně nakonec dostanete do držky, jelikož on prostě zrovna nemá dobrej den a minulej víkend remizoval jeho tým s vedlejší vesnicí ve čtvrtý divizi. Život je pech... ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Ivan Ikič je amatér. A podle toho to taky vypadalo. Naprosto přirození herci jsou bohužel jen důkazem toho, že casting se nesl v duchu "hledáme ty nejreálnější matláky, aby to bylo opravdové". Herci tady stahují jednu hvězdu za naprosto atypické tupé výrazivo. Další hvězdu stáhneme za to, že to nemá vůbec nic společného vlastně ani s fotbalem, ale bohužel ani s osamostatněním Kosova. Ta první linka se alespoň pokusila o to, abychom pochopili, že o fotbal nejde teda ani náhodou, ta druhá byla úplně zbytečná a jen se snažila, aby divák nabil dojmu, že je drama chytřejší, než je. Třetí hvězdu stahuju za to, že kamera byla naprosto nesnesitelná. Nevím, jak se to jmenuje, ale když už s ní chodí kameraman za hercem, musí to prostě dělat tak, abych nemusela zaostřit při každém záběru. No a nakonec čtvrtou stahuju za to, že tak nelogický film vcelku o ničem, ale na 90 minut, už jsem dlouho neviděla. Úplně totiž zapomeňte na to, že obrazy a střihy jsou používány k tomu, že navodí nějakou myšlenku, ke které se vrátíte. Nevrátíte. Delegace ať se tedy raději vrátí do Srbska a pan Ikič ať už raději nic netočí! ()

Reklama

Brylin 

všechny recenze uživatele

Srbský snímek Ivana Ikiče se mi velmi težko hodnotí. Bohužel zcela postrádám základní dramatickou stavbu a vývoj hlavních postav; na druhé straně i díky využití neherců působí film působí nesmírně sugestivně až dokumentárně. Výpověď o sociální skupině radikálních fotbalových fanoušků, kteří kromě hněvu a nenávisti, která je spojuje, nemají vůbec nic, mě opravdu zasáhla a poskytla mi spoustu námětů k přemýšlení. Natolik komplexní téma ovšem rychlá řešení nemá. Tři hvězdičky. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Nudný film o nudném životě, který vede skupina mladíků v na pohled nudném městě. Proč z toho dělat drama? Proč to násilně roubovat na nějaký skvělý příběh, proč čekat, že se hlavní hrdinové nějak vyvinou? Neřekl bych ani, že je to film o ztrátě hodnot ve společnosti či absenci pozitivních vzorů. Je to prostě snímek ze života primitivů jejichž život má často právě takovouto fádní podobu. . Že se to odehrává v Srbsku v době kdy je ze Srbska vyrváno Kosovo není podstatné, podobné skupiny se shlukují i kolem našich fotbalových týmů.... Mnohem důležitější je to, že hlavní hrdina Luka řeší zda do takové skupiny patřit, či nikoliv. I v Mladenovci je to totiž otázka volby stejně jako v Ostravě, Praze nebo Horní Lhotě.... Čtyři hvězdy zasloužené, ale stačí vidět jednou... ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Kvízová otázka: Proč se lidem film nějak zvlášť nelíbí? Odpověď: Protože postrádá dvě základní složky běžných děl. Jednak nemá v podstatě žádný zásadní dějový vývoj, nesměřuje odnikud nikam a druhak postrádá charakterový, psychologický vývoj postav. Sice úmysl neznamená nutně plus, ale v tomhle případě je nutný ho zmínit a navíc pro mě to bylo důležité a nutné k prožitku. Herci nejsou profesionálové a jde o skutečné chuligány z Mladenovce. Oni nemají v životě moc významů, práce je nutný zlo, rodiny jsou většinou rozpadlé, chudé a nevlídné, intelektuální ambice žádné. Mají ale fotbalový tým a díky tomu jsou jednotní, mají i ostatní fotbalové týmy a díky tomu mají soupeře a mají taky alkohol a ženy. Absurdita a bezúčelnost je nevyhnutelná a dělí je od šílenství a vystřelením si mozku z hlavy. Takhle může být život celkem fajn, pro většinu z nás prázdný, hloupý, nebezpečný, škodlivý, pro ty kluky přesto fajn. Týdny jsou si podobný, postavy z toho nevyrůstaj, situace se nelepší. Nikdo nechce, abyste je měli rádi. To, co filmu vyčítáte je zároveň jeho sdělením a smyslem. Jsem rád, že jsem byl na světové premiéře a škoda, že zároveň nevznikal dokument o tom, jak točení filmu změnilo život jeho protagonistů, byl by to skvělý dokument. ()

Galerie (10)

Související novinky

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

13.07.2014

Slavnostní ceremoniál zakončil filmový festival a poroty v čele s Luisem Miñarrem udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl George Ovashvili za… (více)

Reklama

Reklama