Reklama

Reklama

Mnich

  • angličtina The Monk
Podobenství
Myanmar / Česko, 2014, 93 min

Obsahy(1)

Před dospívajícím Zawanou se vyzývavě větví cesty, jimiž by se mohl v životě vydat. Mladík vstupuje do malého vesnického kláštera kdesi v Barmě, který vede mnich představený U Dahma. Zawana i jiní novicové jsou však v souladu se svým věkem hraví a vzpurní a zákonitostem mnišského roucha se podvolují jen obtížně. Když ale U Dahma, který nemá chod kláštera v rukou úplně nejpevněji, onemocní, pochopí mladý muž, že možná nastal moment, kdy je třeba na některou z cest opravdu rázně vykročit a poddat se škole života. Nejen proto, že odchod představeného by mohl znamenat i zánik samotného kláštera. Komorní snímek dokáže nejen vtáhnout do jedinečného prostředí, ale bez nadbytečných slov a s univerzální srozumitelností vykreslit citlivé, ba zlomové životní období hrdinů. V příběhu nechává stranou meditace a nesoustředí se ani tak na spiritualitu, jako na obecně platné hodnoty i touhy, jejichž naplnění je samo o sobě nesnadnou výzvou. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (9)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Pořád přemýšlím nad tím, kolik tomu nakonec dám. Dlouhou dobu se mi ten film líbil především tím, kolik různých myšlenek a poselství dokázal rozehrát (úpadek vesnických klášterů, Myanmarské reálie, rozpor mezi životem ve městě a na vesnici...), ale filmařsky mi v horších případech připomínal průměrný studentský film a v lepších zase dokument. Jenže ke konci, cca v posledních 25 minutách, se moje dojmy úplně obrátily - zatímco po filmařské stránce mě to konečně nadchlo a dost připomenulo styl Ming-liang Tsaie, obsahově to i přes všechna rozehraná témata dospěje jen k tomu, co člověk celou dobu čeká - té oddanosti mnichovi, jehož nejvěrnější žák s ním žije až do konce a pak převezme jeho roli nejvyššího. A noviců má dost, takže je možné, že mezi nimi najde i někoho stejně oddaného jako byl tehdy on, takže i když záchrany vesnických klášterů tkví na minimu lidech, jeden člověk zde může zachránit mnoho. A o tom celém Mnich vlastně je. Určitou podmanivost pro mě ten film měl po celou dobu, ale ne vždy mě ty tiché záběry, ve kterých se spíš vypráví obrazem než mluví, dokázaly uhranout, často na mě spíš působily jen jako snaha o ně. Jenže ta snaha byla určitě dobrá, s nejednou povedenou symbolistickou scénou, ambice tu byly taly, ale zase na druhou stranu mi to kazí nevyladěná filmařská stránka a nedotažený scénář, který je nejsilnější právě při těch rozdílech žití ve městě a na vesnici, kdy ti z vesnic zdrhají za lepším, ale často pak tvrdě narazí a nic není takové, jak si vysnili, ale tomuhle tématu se to nakonec věnuje skutečně jen okrajově a nedostatečně. Slabé čtyři ale nakonec dám. Jednak jsem ještě nikdy neviděl film z Myanmaru, ale taky - kvůli té výrazné spolupráci s Českem - je to snad zatím poslední český film, který se dá zařadit jako podobenství a vůbec v rámci českých filmů je tohle prostě nadprůměr. A v rámci těch českých artových obzvlášť. Jinak by to bylo fakt jen na silné tři, ale takhle to má do sebe víc, než kolik tam toho ve skutečnosti je. Slabé 4* ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Z hlediska scénáristického u mě Mnich bohužel neobstál. Příběh o starém nemocném opatovi a zoufalém Zawanovi, který je ochoten udělat vše, aby mu pomohl, je přeci jen až příliš prostý a ani vložená cukrátka jako například iPod uprostřed džungle, vyoperovaná opatova varlata nebo propichování pohledy mezi Zawanou a vesnickou dívkou ho nespasí. Na druhou stranu na mě snímek zapůsobil po smyslové stránce. Dalo by se totiž říci, že z technického hlediska jsou jeho podstatou především dílčí obrazy - místy možná příliš meditativní a neprovázané, jindy naopak až nesourodě propojené. Vždy však dokonale nabarvené a perfektně ozvučené. A právě díky těmto dojmům jsem v kinosále vydržel až do konce. 6/10 [KVIFF 2014] ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Film, na který se je třeba naladit, zklidnit se a přizpůsobit. Pak teprve pochopíte, že jeho hlavním sdělením není poměrně jednoduchý příběh, ale podobně jako při meditaci se věci dějí skrytě, pod povrchem. Ze mně sice asi nikdy buddhista nebude, ale i tak si myslím, že tento FAMUfilm stojí za pozornost nejen pro svou exotickou lokaci (70%). ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Tohle se podařilo natočit filmové škole FAMU? Smekám klobouk, který nemám aktuálně na hlavě. Tak krásně odpočinkově rozpohybovat fotografie, kdy téměř každý záběr je umělecký akt, je velmi obdivuhodné. Film byl náročný, ostatně našli se odpadlíci a jedna žena v poklusu vycválala z kina. Já však vydržel a jsem rád za tento meditativní zážitek. Nevím bych jestli bych doma vydržel tempo a příběh, přeci jenom to bylo trochu uspávající. Mnich se vám může líbit pokud nebudete očekávat zásadní změny v ději, pokud se ztotožníte s duchovnem, který tento film nabízí ve velké míře. Určitě to není film pro každého, přesto za mě doporučení. <49.KVIFF> ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

(49th KVIFF) Kdyby byl Mnich ještě třeba ke všemu černobílý, jednalo by se o přesný prototyp toho, co si patrně obyčejný NEnávštěvník karlovarského festivalu, který jej považuje za nudnou snobskou přehlídku nudného artu, představí pod pojmem "film z Varů". ()

Galerie (24)

Související novinky

49. MFF KV – záblesky ze soutěžních sekcí

49. MFF KV – záblesky ze soutěžních sekcí

05.06.2014

Po tiskové konferenci zaplavily web MFF KV v intervalu pouhých pár minut dlouho očekávané programové zprávy. Hlavní festivalový program přinese sedm světových a pět mezinárodních premiér. O… (více)

Reklama

Reklama