Reklama

Reklama

Autofokus

(festivalový název)
  • Chorvatsko Autofocus
Dokumentární / Krátkometrážní
Chorvatsko, 2013, 28 min

Režie:

Boris Poljak

Scénář:

Boris Poljak

Kamera:

Boris Poljak

Obsahy(1)

Malý kostelík, osamoceně stojící v chorvatské krajině, několik málo stromů, širá obloha a žhnoucí slunce – tak málo stačí k vytvoření scenerie, na níž je rozehrána bodavá satira o masovém turismu. Rodiny, mladé páry i partičky přátel defilují před skrytým teleobjektivem, zatímco důmyslně umístěné mikrofony snímají jejich roztomile banální rozhovory. Střihová dokumentární komedie těží z věčné voyeurské touhy filmového diváka – vidět a nebýt viděn –, aby odhalila povrchnost těch, kteří jedním hltem zkonzumují šťavnaté sendviče i románskou památku. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (3)

Radko 

všechny recenze uživatele

Defilé turistov. Takéto úkony - od pikniku, meditácie cez sľuby večnosti, uľavovanie si, dirigovanie ostatných členov svorky až po snahu odkryť zamknuté a vidieť neviditeľné sa dá zažiť pri každej jednej historickej pamiatke. Pri troche trpezlivosti. Stačia oči a uši. Takýchto filmov sa denne odohrávajú stovky. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Boris Poljak, zvyklý na davy cestovatelů v jeho rodném městě, se rozhodl na nějakou dobu proniknout do životů turistů v jednom místě. Každý z nich přišel s určitým příběhem, který se střetnul s jinými u malého kostelíku a pak pokračoval dál... Kamerou režisér zachytával nic netušící postavy, kteří na iPhony, foťáky a kamery zachytávali sebe, sledoval nadšené Němce, pro něž to tu kdysi byla "Meinland", nepřijdeme však ani o běžné rodinky na pikniku a žádost o ruku. Veselý a trefný dokument, který vás na půl hodiny přenese na osamělé chorvatské místo a snad i mezi jednotlivé turisty, nikam hlouběji se ale nedostanete. Pravdou ovšem je, že si to režisér za cíl vlastně ani neklade... ()

Galerie (2)

Související novinky

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

13.07.2014

Slavnostní ceremoniál zakončil filmový festival a poroty v čele s Luisem Miñarrem udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl George Ovashvili za… (více)

Reklama

Reklama