Reklama

Reklama

Ronald Reagan

(TV film)
  • USA Reagan

Obsahy(1)

Obětavý zachránce, hollywoodský hrdina, úspěšný obchodník, zastánce práv pracujících a nakonec muž, který chtěl zvítězit nad komunismem. Ronald Reagan se narodil 6. února 1911 ve skromných poměrech. Ctižádostivý mladý muž však dokázal uplatnit své schopnosti a velmi záhy se ze ztepilého plavčíka stal sportovním komentátorem místní rozhlasové stanice a následně zaujal i hollywoodské kameramany a režiséry, kteří mu především ve 30. a 40. letech svěřili řadu rolí. Z důvodu silné krátkozrakosti se nikdy nezapojil do bojů 2. světové války jako voják, a tak je alespoň ztělesňoval v řadě válečných propagačních snímků. Po skončení války však získali popularitu spíše herci typu Jamese Deana a Reaganova hvězda na plátně začala pohasínat. Z tohoto důvodu se rozhodl svých řečnických dovedností využít na jiném poli a stanul nejprve v čele Asociace hollywoodských herců a později se stal obchodním zástupcem a odborovým předákem General Electric. Odsud to byl již jen kousek ke skutečné politické kariéře.
Dvoudílný dokument mapuje život a činy 40. prezidenta Spojených států amerických, který si během svého působení získal zástupy obdivovatelů a příznivců, ale také velké množství názorových odpůrců. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Asi bych byl raději, kdyby se dokument týkal trochu víc osobního života, ale u takových velkých osob veřejného je logické, že se hodně času bude věnovat rozboru toho, co se podařilo či nepodařilo v jeho kariéře. A že měl tento kovboj pořádnou kariéru. Myslím, že ho dokument podal nakonec ale v docela příznivém světle a z mého pohledu působí teď rozhodně kladněji než ti po něm. Je fajn, že tam je ve velké míře pohled obyčejné veřejnosti či rodiny. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

O prezidentu Reaganovi se toho ví dost na to, aby se člověk ze žádného dokumentu příliš mnoho nedověděl. Přesto se jedná o povedený snímek, což je dáno už silnou a zajímavou osobností samotného protagonisty. Chvílemi mi vadila přece jen probleskující věčná americká pompéznost, ale na druhou stranu jsem tomuhle člověku vděčný za podstatnou pomoc při likvidaci komunismu a sám jsem proto ochotný ho adorovat. ()

Reklama

Sicilius odpad!

všechny recenze uživatele

Příběh o herci a reklamní loutce, jenž se vypracoval v nejmocnějšího muže USA. Byl zvolen sice až poněkolikáté a to v době, kdy Státy sužovala krize a poválečná deprese, ale pomohly mu osobní invektivy na minulého prezidenta Cartera. Jinak dokument to není, spíš propagační video zjevně sponzorované fondem vděčných občanů. ()

The Graduate 

všechny recenze uživatele

Dokument mi připadal poměrně radikálně rozdělený na první část, ve které prakticky nepadlo o Reaganovi jediné křivé slovo, a na část druhou, kde v drtivé většině vystupují Reaganovi odpůrci a která ho líčí ve velice nepříznivém světle. Proto nechápu slova o propagačním videu. Další věc, kterou nechápu, jsou slova o poválečné depresi, v roce 1980 už válka ve Vietnamu nebyla úplně aktuálním tématem. ()

korok 

všechny recenze uživatele

"Komunismus není ani politický ani ekonomický systém. Je to úchylka, která jednoho dne vymizí, protože je proti základní lidské přirozenosti. Je to tyranie, kde jsou lidem upírána základní lidská práva" - Ronald Reagan. Kvalitní dokument o 40. prezidentovi Spojených států amerických a jednom z nejlepších, který v bílém domě úřadoval vůbec, s jehož mnoha názory a pohledy se ztotožňuji. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama