Reklama

Reklama

Námořníci bez lodí

(TV film)
Česko, 2014, 52 min

Režie:

Miroslav Kačor

Obsahy(1)

Lodě tradiční československé námořní plavby rozprodal po privatizaci flotily Viktor Kožený. Dokument Miroslava Kačora zkoumá, co se dělo s námořníky, kteří zůstali na souši. První československá loď vyrazila na moře v roce 1952, o necelých čtyřicet let později celá česká námořní plavba zanikla. V privatizaci získal fungující a rentabilní námořní flotilu nechvalně proslulý finančník Viktor Kožený a do roku 1998 byla pod cenou rozprodána až do poslední lodi. Režisér Miroslav Kačor mnoho let po konci tuzemské námořní plavby pátrá po bývalých námořnících rozprodaných lodí, a sleduje jejich osudy poté, co se ocitli bez možnosti pokračovat ve své původní profesi. Skrze unikátní soukromé archivy bývalých námořníků se odkrývá každodenní svět námořníků daleko od hranic komunistického státu, a dokument se zároveň soustředí na období pomalého zániku flotily a to, jak jej čeští námořníci s výborným profesním renomé ve světě prožívali. Film je mementem jednoho z mnoha temných zákoutí české privatizace v podobě vytunelování funkčních podniků a oslabení ekonomiky. Příběh privatizace se zde prolíná s životními příběhy někdejších námořníků a představitelů zanikající profese, které audiovizuálně konzervují prvky výrazné profesní identity, hodnot a vztahů na moři. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Poohlédnutí po stále více se z paměti vytrácejícím rozměru někdejšího Československa s podobou jeho obchodní a strategické politiky i po jejím konci s nástupem šťastných privatizačních zítřků. To vše v romantizujících vzpomínkách někdejších mořeplavců, jejichž vyprávění určuje lepší i slabší okamžiky celého dokumentu, doplněného o dobové amatérské záběry.. 3-4* ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to zasmušilé a truchlivé vyprávění. Nepovedená privatizace kdy vládní představitelé vůbec nenapadlo, že by někdo mohl krást...Opravdu zbyly oči pro pláč. Kolik mohla flotila za 30 let přinést do státního rozpočtu... , ()

Reklama

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Je to smutné. Ne, že by byl dokument špatně natočen. Naopak hezky vypráví příběh Československého národa a toho, co kdysi měl. Chloubu, na níž bychom měli být i dnes po právu pyšní, leč bohužel tomu tak není. Smutné je tak tedy to, že to všechno skončilo a to hlavně kvůli jedné konkrétní osobě (o ní je řeč v dokumentu). Dokument je dobře natočený a hudební složka hezky podpírá jednotlivé úseky. Vyprávění bývalých námořníků nejsou pouhopouhými plky o ničem, a tak se dá říci, že střihač zapracoval správně a dobře. Dobové záběry jsou pěkným odrazem toho co bylo a toho, co už není. Celkově snímek působí velice kladně a můžu ho tak vřele doporučit všem, kdo o toto téma projeví zájem. 4/5. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Moc zajímavý dokument i když vlastně smutný ...Koženého dostat námořníci do rukou tak možná skončí hůř než jen pod kýlem... ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama