Reklama

Reklama

Co na to Darwin...

  • USA Questioning Darwin

VOD (1)

Obsahy(1)

Tento dokument nabízí hlubší pohled na soudobou kreační teorii uznávanou odpůrci evoluce a zároveň zkoumá, jak v polovině devatenáctého století ovlivnila Darwinova teorie přirozeného výběru jeho pojetí Boha. Kreacionismus, jehož hlavním kritériem je doslovný výklad Bible, patří v USA i v ostatních koutech světa mezi nejrychleji se rozrůstající odnože křesťanství. 46 procent Američanů věří, že je kapitola o stvoření světa v knize Genesis doslovným, deníkovým popisem toho, co se skutečně stalo. Film Questioning Darwin, který režíroval britský dokumentarista ověnčený několika cenami - Antony Thomas - nabízí hlubší pohled na stoupence kreacionismu, kteří odmítají teorii evoluce. Dokument zároveň zkoumá, jak se Darwin vypořádal s otázkou existence Boha poté, co v polovině 19. století vypracoval teorii přirozeného výběru. (HBO Europe)

(více)

Recenze (4)

TylerD. 

všechny recenze uživatele

Nedovolím s popírat a dokonce tomu chci věřit, že existuje entita, něco velkého nebo vyspělejšího, nebo inteligentnějšího, která ovlivňuje svět do morku atomů, na úroveň energie, na úroveň informace způsobem, který věda není schopná pochopit nebo i to jen zaznamenat. V pohodě. Co mi ale vadí je, že takový přístup nevidím i z té druhé strany. Prostě vše, co nevyhovuje mojí INTERPPRETACI bible je potřeba nenávidět a zadupat do země a prostě to není pravda a tečka. Copak to nemůže být tak, že i ten druhý tábor prostě jen ještě nerozumí všemu správně. Proč raději nediskutujeme, nespolupracujeme bez neměnných pravd. Proč si myslíme, že zrovna v roce 2023 už víme vše na to, aby jsme si troufli říct, že chápeme, co je pravda? Nemysleli si to náhodou i v roce 1023 nebo 1723? A nebudeme si to myslet i v 2523? ;) ()

legenda2 

všechny recenze uživatele

Od tohto dokumentu som si sľuboval, že získam predstavu o tom, čo vedie prívržencov kreacionizmu k istote, že iba ich učenie o stvorení sveta podľa knihy Genesis je skutočne správne a všetky ostatné teórie sú nepravdivé. Na moje prekvapenie som to z tohto dokumentu celkom nepochopil. Z výpovedí kreacionistov uvedených v dokumente som však nadobudol dojem akéhosi strachu z iného názoru o stvorení sveta, konkrétne z Darwinovej evolučnej teórie. Kým prívrženci evolučnej teórie hovorili o alternatívnej teórií ku kreacionizmu, pričom nechávajú na rozhodnutí človeka, či sa prikloní k vedecky podloženej evolučnej teórií alebo ostane verný svojej viere a bude obhajovať stvorenie sveta podľa Biblie, tak kreacionisti voľbu nepripúšťajú. Každý, kto neverí v stvorenie sveta podľa Biblie je diabol a treba ho nenávidieť a opovrhovať ním. Prvú vec, ktorú som pochopil je, že prívrženci kreacionizmu sú plní nenávisti voči niečomu, čo je v rozpore s ich vierou. Povyšujú vieru nad vedecké dôkazy a cítia právo používať klamstvá a zavádzanie na obhajovanie svojho videnia stvorenia sveta. Ako povedal jeden kňaz v dokumente, oni môžu v záujme viery klamať. Klamaním sa to začína a zabíjaním v prospech viery sa to končí. Násilné obhajovanie kreacionizmu sa už stáva sektovou záležitosťou a začína byť nebezpečné. Dokument nemá ambíciu dávať rozhrešenie dvom znepriateleným teóriám, ale ukázať kreacionizmus v priamom svetle na základe výpovedi veriacich fanatikov. Chcel by som požiadať všetkých, či už ste prívrženec kreacionizmu alebo evolučnej teórie, rešpektujte rozhodnutie daného človeka a nešírte nenávisť. Na záver ma dokument príjemne pobavil tvrdením, že kreacionisti bojujú proti vede vedou. Tvrdia, že Adam a Eva žili v spolu s dinosaurami, pričom ich vek je nanajvýš 6 tis. rokov. Dokument má veľa nedostatkov, dáva príliš veľký priestor kreacionistom bez adekvátnej reakcie prívržencov evolučnej teórie. Tí v dokumente nedostanú takmer žiadny priestor. Napriek nevyváženému priestoru v dokumente, kreacionisti zanechávajú u mňa skôr negatívny (sektársky) dojem. ()

Reklama

Janega 

všechny recenze uživatele

Polovica dokumentu je len o tom, ako dnešní veriaci neveria evolúcií, lebo Biblii je to inak. Dokument sa síce venuje aj Darwinovej práci, no táto časť je dosť upozadnená neustálym prerušovaním rozhovorov s veriacimi o tom, ako veria v Boha a neveria Darwinovi. Preto si z tej faktografickej časti človek moc neodnesie. Pokiaľ chceli urobiť komplexný dokument o Darwinovi, stačilo by téme "náboženstvo vs. evolúcia" venovať len štvrtinu času. 555 ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Je pro mě nepochopitelné, že i navzdory neuvěřitelnému množství důkazů a faktů, je na světě stále tolik lidí (46% Američanů!), kteří evoluci naprosto odmítají či zpochybňují. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama