Reklama

Reklama

Rozervaná duše

(TV film)
  • USA Nightingale
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Rozervaná duše je provokativní drama s jedním hercem, které zkoumá nejtemnější zákoutí narušené mysli. Děj sleduje osamělého válečného veterána, jenž se začíná psychicky hroutit před blížící se návštěvou starého přítele. Tento snímek z originální produkce HBO je fascinujícím portrétem hroutícího se člověka, jehož narušenou mysl začnou postupně ovládat bludné představy. Film Rozervaná duše, protkaný kousavými metaforami, energií a humorem, soucitně nahlíží na izolaci člověka ve světě ovládaném sociálními médii. David Oyelowo podává strhující herecký výkon připomínající zběsilou jízdu na horské dráze v roli válečného veterána Petera - hlavní a také jediné postavy v tomto filmu - který žije s matkou na nenápadném ranči a vede sám se sebou nepřerušovaný monolog, jenž veřejně sdílí prostřednictvím videonahrávek ve svém notebooku. Temné vzpomínky, nezdravá posedlost bývalým přítelem z války, nezáživné zaměstnání v supermarketu i domov, který se už desítky let vůbec nezměnil - to vše dohání Petera k šílenství. Ve slabé chvilce pak přichází s doznáním, že se nedávno přestal ovládat a zabil svou matku. Děsivý zločin má však na Petera zvráceně osvobozující účinek, neboť v odchodu své matky spatřuje nejen oprávnění k vytoužené renovaci jejich domova, ale hlavně k uspořádání večeře pro svého válečného kámoše Edwarda. Protože však není schopen přimět Edwarda k návštěvě a navíc se ocitá pod palbou telefonátů od matčiných znepokojených přátel i své sestry, uzavře se Peter v osamělém, paranoidním světě, kde se stírá rozdíl mezi iluzí a realitou. A jak podezření o neblahém konci jeho matky narůstá, Peter se ocitá lapen v klaustrofobní pavučině svých nedávných činů, zcela neschopný zvrátit jejich následky a odsouzený zaplatit krutou daň. (Cinemax)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (13)

kolodej1 

všechny recenze uživatele

zase tak mimořádné to dle mého nebylo. Ano, dobré zachycení narušené psychiky v podání Davida, na druhé straně film nepřinesl už nic víc dalšího. Že hlavní a vlastně jediný hrdina není v pořádku, bylo jasné po pár minutách i jaká je realita, co se jeho matky týče. A zbytek filmu už se jen člověk utvrzoval v tom, co už věděl. A tak i přesto, že se jednalo o přesvědčivý herecký výkon, chvílemi jsem se docela nudil ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Každý herec sníva o takej roli, kde by bol jediným hercom a celý film stál len na ňom. Oyelowo sa toho zhostil na jedničku, takže aj napriek tomu, že sledujeme jedného človeka v jednom byte, tak rozhodne nuda nehrozí, no okrem toho, že je vyšinutý, som sa o ňom v tomto filme nič viac nedozvedel. Takže ide len o herecký koncert bez pridanej hodnoty. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

(50th KVIFF) Opravdová one man show. David Oyelowo nesleze z plátna, kromě něj ani jiné postavy neuvidíme (a myslím, že ani neuslyšíme, že při telefonování je slyšet pouze on, ale takhle zpětně za to ruku do ohně nedám). Přesto film nestihne ani náznakem začít nudit. Oyelowo hraje sociopata a vraha, kterému už lezla příliš na nervy jeho matka, tak ji zabil. A má klid. Protože se ale sám nudí, chorobně se upne k myšlence, že pozve na večeři jednoho starého kamaráda z vojny. Film zachycuje jeho propadání se čím dál hlouběji do šílenství. A kupodivu je to docela zábava (samozřejmě s hodně temnými tóny), protože přes všechno, co jsem právě napsal, působí hlavní postava jako sympaťák. Nebo ne přímo jako sympaťák, já bych k němu na véču taky nešel, ale jak už tady v jednom komentáři také zaznělo - jakoo chudák, kterého vám je líto. Rozhodně stojí za vidění. 75 % ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Normálně se Varech vyhýbám americkým a českým filmům, který si budu moct pustit za pár měsíců v televizi a kdybych věděl, že to produkuje HBO, tak bych na to tuplem nešel - nechápejte kriticky vůči filmu. Ale co, letos byl problém s kapacitou, moc lidí málo sálů a já na festival nejezdím s žádnou VIP pozvánkou, takže vybírat jsem si moc nemohl. Brilantně zahraný příběh dobrosrdečného vraždícího psychopata. Zaujalo mě především to, že byť se jedná o plus mínus realistické pojetí, tak Nightingale funguje jako drama, ale rovněž jde o zábavný, svižný film a možná trochu znepokojující je, že je vám člověka, co zcela chladně a bez výčitek spáchal snad ten nejhorší možný zločin, líto. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Myslela jsem si, že mě to nebude bavit, ale nakonec jsem velmi mile překvapená. David Oyelowo se chopil své role a celý film si přivlastnil sám pro sebe. Světe div se, ono to funguje. Líbilo se mi sledovat Davida, jak postupně propadá svým emocím, chvilku normální, další chvilku šílený. Film nestojí na ničem jiném než na výkonu Davida. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama