Reklama

Reklama

Planeta vrabců

(TV film)
  • Rakousko Universum: Planet der Spatzen (více)
Rakousko, 2013, 51 min

Obsahy(1)

Na světě žije 30 druhů vrabců, ale pouze vrabec domácí žije ve městech. Vrabci domácí tvoří páry na celý život. Nejžádanější samci jsou ti, kteří dokážou zajistit vhodná místa k hnízdění. Samičky si pak vybírají ženicha. Samička pak staví hnízdo s partnerem. Pomáhá jim to nevázat vztah. Když je hnízdo dostaveno, začíná páření. Největší hrozbou na zemi pro vrabce jsou kočky domácí. Ohrožují je ale také poštolky, které často žijí ve městech. Vrabci se před nimi schovávají v listí stromů. Vrabci žijí všude i přes to, že například v severní Americe nejsou původním druhem, ale byli tam přivezeni přistěhovalci, kterým chyběli práci, na které byli zvyklí. Vrabci se rádi koupou v kašnách. Navíc často provozují suchou koupel, která je zbaví parazitů, kteří žijí v jejich peří. Samečci si musí samičky hlídat, protože samičky je často podvádí. Vrabci žijící ve městech se podle studií dokážou přizpůsobit lépe, než ti žijící na vesnici. Když mláďata vyrostou, je čas vyletět z hnízda. Je pro vrabce nejnebezpečnější chvíle. Pouze jeden ze čtyř vrabců se dožije jednoho roku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Pohľad do súkromia vrabcov z úplnej blízkosti. A keďže vrabce domáce vyhľadávajú ľudskú prítomnosť, tak sa ocitneme v Káhire, Pekingu, Moskve, Viedni a Paríži. Zoznámime sa s vrabčími rituálmi, nepriateľmi, zháňaním potravy a ich obľúbenou cereálnou energetickou tyčinkou, konským trusom. Úplná delikatesa plná nestrávených zvyškov a celými semienkami tráv. Na dokument sa príjemne pozerá, nezaťažuje diváka vedeckými údajmi a obsahuje pútavé zábery. Ale najlepší dokument o vtáčej ríši? To asi nie, len autor výroku videl asi málo dokumentov. ()

Kakarinka 

všechny recenze uživatele

Planeta vrabců je geniální dokument, troufám si říct nejlepší dokument o ptačí říši. Kromě samotné výpravy a komentáře mě okouzlily skvělé záběry. Doporučuji! ()

Reklama

Ikewoo 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, spousta zajímavých záběrů. Celé to jenom dokazuje, že i "obyčejná" zvířata jsou minimálně stejně zajímavá jako ta exotická, pokud si někdo dá tu práci, aby se na ně podíval důkladně. Stojí to za to! A tenhle dokument tak stojí za to... krásné může být i to nejobyčejnější zvíře. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama