Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Empire je němý černobílý film. Obsah snímku spočívá v osmi hodinách nepřetržitého a nesestříhaného snímání mrakrodrapu Empire State Building v New Yorku. Zkrácené promítání filmu nebylo nikdy oficiálně povoleno; samotná nezhlédnutelnost filmu byla pravděpodobně Warholovým původním záměrem a důvodem, proč film vůbec kdy natočil. (Vontorman)

(více)

Recenze (18)

swamp 

všechny recenze uživatele

-= Část tvorby budoucího pana pop-arta jsem zhlédl na výstavě s názvem 'Andy Warhol - Motion pictures' v pražské galerii Rudolfinum. Očividně někteří uživatelé nepochopili význam slov 'experimentální' či 'avantgardní umění', tudíž jsem se rozhodl počiny aspoň ohodnotit (více méně z uměleckého hlediska). =- Tady bych snad jen odkázal na obsah -- "Empire je němý černobílý film. Obsah snímku spočívá v osmi hodinách nepřetržitého a nesestříhaného snímání mrakodrapu Empire State Building v New Yorku. Zkrácené promítání filmu nebylo nikdy oficiálně povoleno; samotná nezhlédnutelnost filmu byla pravděpodobně Warholovým původním záměrem a důvodem, proč film vůbec kdy natočil." -- no nádhera. :) Ještě bych teda vedle zařazení do kategorie dokumentární rozhodně uvedl experimentální. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Andy Warhol TROLOLO. Ponechávám jednu pietní hvězdičku, protože do hlavy Andyho Warhola pravděpodobně nikdo dost dobře neviděl a je vcelku zábavné pročítat si desítky různých interpretací, které si diváci vymysleli. Empire State Building, alias mrakodrap, který porazil Andyho Warhola. Na druhou stranu, Andy Warhol zase porazil diváka, což je onen důvod, proč k nulovému hodnocení neklesnu. Málokdo má odvahu stvořit něco, co nejspíše nikdy nikdo neuvidí celé a zároveň o nic nepřijde - protože je to prostě filmařský joke. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ještě před Benningem a jeho staticky-poetickými záběry tu byl Andy Warhol, co natočil osmihodinový statický záběr na Empire State Building. Tak jako ok, záběr je to pěkný, postupný posun času (zrychlit to tak, aby to celé mělo dejme tomu třeba 10 minut, asi bych dal i 5*, ten přesun ze dne do noci na rozsvícenou budovu a ke konci filmu zhasnutou) je zajímavý, ale na osm hodin to diváka spíš složí. Tohle by si nedovolil ani Benning a to natočil Faces, což je snad nejpomalejší film v dějinách filmu. Jako jo, člověk si v téhle době v tom může najít konkrétní část a kochat se jí, avšak ve své době to nešlo tak, jako dnes, takže Warhol tohle tehdy mohl vytvořit snad jen proto, že v té době nikdo nedokázal natočit "nedokoukatelný" film, tak se do toho Warhol pustil. Za to má ode mě Empire 1* ()

Renton

všechny recenze uživatele

Koncepce: Andy Warhol .. Totální dokumentární prasárna, která svojí délkou a monotónním, primitivním podáním každého soudného zvědavce spolehlivě odradí po pár minutách. Jak totiž může být zajímavý osmihodinový záběr v bídné kvalitě na Empire State Building, kde se kromě setmění a následného rozsvícení několika dekoračních světel nestane vůbec nic? Škoda, že Andy neměl více pásků nebo filmařské odvahy vydržet až do svítání, mohl natočit skutečně "impozantní" a nejdelší (a nejzbytečnější) film na světě. Nehodnotím - prvně není vhodné hodnotit něco, co jsem neviděl celé (což tady neviděl zaručeně nikdo) a za druhé na tuto šílenost zdejší měřítka bohužel ani nestačí. ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Andy Warhol je svetoznámy umelec ,ktorý sa preslávil svojím unikátnym štýlom maľby....Prečo sa ,ale miešal do kinematografie mi rozum nebere. Nápad natočiť "umelecký film" kde je 8 hodín statický obraz Empire State Buildingu sa nezdá až taký šialený dotej doby ,kým ho naozaj neuvidíte. Tento "FILM" si ani náhodou nezaslúži 5* to by som musel byť idiot ,aby sa mi páčil 8 hodinový záber budovy .....ale za nápad tomu tú jednu hviezdu dám.... ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama