Reklama

Reklama

Dudek se vrací

(TV film)
  • Rakousko Universum: Die Rückkehr des Wiedehopfs (více)
Rakousko / Německo, 2012, 52 min

Obsahy(1)

Dudek na své cestě ze zimoviště v Africe překonává Alpy a dostává se do střední Evropy. Jeho cílem jsou pláně kolem Dunaje v Dolním Rakousku. Hodlá si zde najít družku, se kterou si pořídí ptáčátka. Dudek se nyní nachází na vrcholu seznamu ohrožených druhů. Dudci si staví svá hnízdiště ve starých kůlnách, či odumřelých stromech. Kůlny se ale bourají ve velkém a umírající stromy se kácejí.  Dudkům také uškodilo používání pesticidů a dalších chemikálií. Jak se ale vinaři vracejí k ekologickému způsobu pěstování révy, dudci se začínají vracet. Někteří místní nadšenci vyrábějí budky pro dudky, kde by mohli po zplození mláďat hnízdit. Dudci jsou v budkách sledováni kamerami. Budky pro dudky se ale líbí i špačkům. Dudci žijí jako samotáři a párují se pouze kvůli mláďatům. Když samice sedí na vejcích, nosí jí samec potravu. Kdyby samice opustila vajíčka, mohla by se do hnízda dostat užovka stromová. Mláďata se líhnou postupně a do dvanácti hodin po vylíhnutí se jim vytvoří měkké chmýří. Otec se musí činit, aby zajistil dostatečné množství potravy pro všechna mláďata. Po třech a půl týdnech začíná být pro mladé dudky hnízdo malé, a tak se někteří z nich osmělí a vykouknou ven. Když ostatní vidí vzlétnout svého sourozence, vzlétnou také. Pak se začínají dudci připravovat k odletu na jih. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

duddek 

všechny recenze uživatele

Málo akční, jen o jednom pánovi, který chová dudka, se spoustou vedlejších, nesouvisejících údajů a postřehů. I když zpomalené detailní záběry ujdou. :) *spoiler* Kdo by si chtěl udělat výlet za hranice, rakouským centrem dudků je Wagram. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Postaviť dnes búdku pre vtáčiky, to nie je len tak spojiť niekoľko dosiek. V búdke musí byť kamera, prípadne rovno tri, aby sme mali dokonalý prehľad o dianí vnútri. A tak vidíme všetko, od prvých obyvateľov, cez vyliahnutie potomstva až po ich prvý let. Pán z rakúskej vinice má zvláštnu záľubu starať sa a zachraňovať dudky. Robí to s odhodlaním, nezištne a ani nemá od koho očakávať vďaku. Okrem dudka je film blízkym stretnutím aj s líščou rodinou a malou dvojmetrovou užovkou. –––– Ľudia sa ma neustále pýtajú, prečo to robím. Ja im na to hovorím: Dudok by mi takúto otázku nikdy nepoložil. Myslím, že to je správna odpoveď. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama