Reklama

Reklama

Postoj

(festivalový název)
  • Francie Stand (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
Francie / Rusko / Ukrajina, 2014, 87 min

Obsahy(1)

Anton a Vlad jsou pohledný ruský pár žijící pohodlně v soukromí moskevského bytu. Když jednoho dne špatně zabočí autem, stanou se svědky zvráceného homofobního útoku, avšak nezasáhnou. Tato událost změní jejich životy, neboť Anton, sužovaný pocity viny, začne být případem posedlý. Úřady jsou k vraždě lhostejné, proto se Anton rozhodne vzít vyšetřování do vlastních rukou. Jak se však pachatelům přibližuje, propast mezi ním a jeho partnerem Vladem se prohlubuje. (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

petrsv 

všechny recenze uživatele

Můžete děti nespočetněkrát poučovat o tom, že na rozpálenou plotnu se nesahá, ale většina z nich si to prostě musí zkusit a přesvědčit se o tom na vlastní kůži. Stejně tak je na tom i Anton. ()

Reklama

Deleatur 

všechny recenze uživatele

Hodnotím až tak vysoko, protože se dle mého jedná o velmi komplexní počin s kontroverzním, ale o to působivějším nápadem mít v roli vypravěče nikoli oběť, ale pachatele. Tím se jen zdůraznilo, že podobně alibističtí ideologové jsou mnohem nebezpečnější než tupá agresivní hovada. Ta ostatně nechal režisér zabírat jen letmo. Navíc film jasně ukázal, že naletět lidem, kteří se vydávají za něco jiného, není zas tak nepochopitelné. I to, že touha aspoň po chvilkové blízkosti je tak velká, že může přehlušit i strach ve velmi nepřátelském prostředí (i Antonovy klientky jako nositelky té nikoli agresivní, ale systémové homofobie). Navrch se film zabýval mnohem obecnějšími tématy svědomí, strachu, ochoty postavit se zlu a jak moc se můžeme v souvislosti s tím v partnerech/partnerkách zklamat. Tady film paradoxně zároveň ukázal, že i v Rusku si lze - pokud je člověk opatrný a má štěstí - vybudovat dlouhodobý homosexuální vztah. Téměř dokumentární styl mi ani moc nevadil, jen je pravda, že roztřesená kamera byla funkční hlavně při Antonově zmizení a homofobním útoku, jinak ji mohli dát na vozík. 88% ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama