Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (132)

Vavča 

všechny recenze uživatele

V dobách, kdy Holandsko ohrožovaly velmoci, občanská válka, respektive neurvalá monarchistická chátra, která by se měla za svůj nezákonný postup a čistky vůči republikánům dodnes stydět, tak tento malý národ sobě našel sílu k boji, nikdy neuvažoval stylem, zachrání nás někdo jiný. Vedl ho geniální admirál de Ruyter, bez šlechtického původu, ale s mozkem, který většina jeho kolegů ve vedení postrádalo. Naprosto pompézní výprava, nádherná kamera, jakoby ožily dávné obrazy, vymazlený OST od Trevora Morrise, který je někdy vyloženě kulervoucí podbarvuje tento válečný velkofilm jako dokonale fungující švýcarské hodinky. Herecké obsazení perfektní (včetně účasti zahraniční hvězdy Charlieho Dance). Takto vypadá film sebevědomého národa hrdého na svoji historii, slyšíte mě vy provinční čeští zbabělí ohlodávači mrtvol 20. stol.! Musíme si brát příklady z historie, úspěšných středně velkých národů jako Holandsko, Finsko, Belgie. Předvádět něco jiného než Hus, husitství (vsadím boty podle ahistorické výpravy, že Jáklův film Žižka bude těžký průšvih), Karel IV., a když už tak parazitujete na 20. stol., kde je Hašek, legie, atd. Nebo kde máme výrazné osobnosti jako Josef Hlávka, naši symfoničtí skladatelé od dob baroka, kde je malíř Hollar a jiné osobnosti, témata. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Protože od ME ve fotbale v Německu 88´ už uplynulo hodně času, museli si Holanďané znova nafouknout svá ega národního uvědomění a tak vznikla historická vzkazka o admirálu Michieli de Ruyterovi, modle nizozemského válečného loďstva 17.století. Tady sice při snaze o věrnou podobu připomíná kníratého Meat Loafa, ale jinak je to mazaný stratég, co zesměšnil Angličany sebevědomou akcí proti ústí Temže, mužstvem milovaný „Dědeček“, vzorný manžel nestárnoucích dětí a odvážný hrdina, který by kvůli třísce v palci rozhodně neřekl: „Au, to bolí..! Přerušte útok!“ Z řemeslného hlediska oceňuji docela dost muziky za málo peněz, ale po jistém čase se i ta okatě digitální muzika začne zajídat. Když si přidám brutální nadužívání zpomalených záběrů v doprovodu s hudbou epičtější, než když Frodo se Samem čekali na přílet Orlích aerolinek, jen pár vteřinovou přítomnost R.Hauera a i přes fabulaci nepříliš funkční dramatický oblouk, pak docela nechápu, jaké množství uživatelů tady vyjíždí s pětistěžníky. Asi to bude tím, že od 7.B, kdy spolužákovi zničili křižník na E3 až E7, nezažili pořádnou námořní bitvu.. Škoda, že se látky nechopil Verhoeven, byly by aspoň víc vidět cecky i krví zbrocené námořnické necky (i když lynč bratří de Wittů už splňoval jisté parametry).. ()

Reklama

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Hodně silný příběh se spoustou emocí nenechá vydechnout po celou dobu stopáže. Osobně jsem nečekal tak výpravný velkofilm a příjemně mě překvapilo, jak skvěle vypadají námořní bitvy s desítkami lodí. Efekty mohou spláchnout kdejaký Hollywooďák. Akce je zde opravdu víc než dost. Co se týče příběhu, tak ten nám ukáže nejen soukromí de Ruyterovi rodiny, ale i rozepře ve vládě a zrádné intriky. Všechno to dění vyzdvihuje skvělý soundtrack. 90% :) ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Na evropskou (a ještě navíc nizozemskou) produkci neuvěřitelné překvapení. Admirál je naprosto jednoznačně nejlepší námořní film vůbec (taktéž historický), a budeme-li ho brát jako záležitost dobrodružnou, také by jistě opanoval nejvyšší příčky. Jednak je v něm skvělý příběh (navíc podle skutečné události), výtečné mezinárodní obsazení (Charles Dance! - kterého není nikdy dost) a naprosto luxusní, strhující a nejlépe natočené námořní bitvy ve filmových dějinách (M&C jsem viděl). Obrovský film s velkolepou a monumentální výpravou, která byla využita na absolutní maximum. Epický blockbuster, který diváka vtáhne do příběhu jako nic a naprosto ohromeného ho vyplivne až na samotném konci. Tohle byla čistá filmová radost. Film, který kromě koulí má taky úplně všechno ostatní, co by podobný film měl mít a snad ještě mnohem víc. 85%. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Velký a krásný historický patos, před kterým se dokáži s úctou sklonit. Příběhy osobností dějin, typu Michiela de Ruyter, které dokázaly obětovat svůj život ve prospěch a štěstí národa i vlasti, mne skutečně dojímají. Snad si Holanďané v přívalu multikulturalismu vzpomněli na to, co pro ně udělali jejich předkové. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Alternatívnym názvom filmu je aj názov Admiral: Command and Conquer. (MikaelSVK)
  • Admirálova smrt je ve filmu vyobrazena tak, že mu Francouzi vypálená dělová koule otrhne pravou nohu. Reálná smrt však zastihla admirála de Ruytera rozdrcením nohy levé. (bejkovec)
  • Světová premiéra se konala 26. ledna 2015 v Národním námořním muzeu (Het Scheepvaartmuseum) v Amsterodamu za přítomnosti potomka admirála Michiela Adriaenszoona de Ruytera v 12. generaci Fritse de Ruytera de Wildta, který byl v době premiéry záložním důstojníkem nizozemského královského námořnictva. (Ampi)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama