Reklama

Reklama

Království ledňáčka

(TV film)
  • Německo Im Reich des Eisvogels (více)
Německo, 2010, 45 min

Obsahy(1)

V údolích německého pohoří Westerwald žije u potoků ledňáček říční. V trojúhelníku, který tvoří Hesensko, Porýní-Vestfálsko a Porýní-Falce, protékají 4 řeky a vymezují hranice Westerwaldu: Rýn na západě, Lahn na jihu, Dill na východě a Sieg na severu. Zima na náhorní plošině trvá až do konce března, ledy pokrývají hladiny potoka až na úzké strouhy. Pro ledňáčky znamená tuhá zima smrt, protože v zamrzlé vodě nemohou lovit. Ledňáček se živí výhradně malými rybami, které po ulovení omráčí prudkými údery. Aby se neporanil o ploutve či šupiny, polyká rybu vždy hlavou napřed. Koncem března vykvétají rostliny a ptáci začínají s hnízděním. Jsou zde kormoráni, volavky a potápky. Samec ledňáčka vyhloubí ve strmém břehu metr dlouhou noru a do ní samice naklade vajíčka. Na vejcích se po dobu tří týdnů střídají oba rodiče. Samice se od samce liší zobákem, který je vespod červeně zbarvený. Po vylíhnutí mláďat ledňáčci nosí ptáčatům potravu a ve svém zobáku nosí rybu obráceně uloženou, aby ji mládě dostalo hlavou napřed. Mládě dostává zhruba každou hodinu jednu rybu, což je při sedmi mláďatech 50 ryb denně. Přitom ledňáček uloví jednu rybu zhruba na deset potopení. Čím jsou mláďata starší, tím více potravy potřebují, v osmi dnech věku je to zhruba 10 ryb denně na mládě. Aby se dostalo na všechny, posunují se mláďata po nakrmení vždy o jedno místo. Rybí kosti mláďata vyplivují. Samec se o mláďata stará nakonec sám, protože samice ve druhé noře sedí na dalších vajíčkách. Tímto způsobem přivedou některé páry potomky 3x do roka, aby příroda vyrovnala ztráty, které tito ptáci utrpí v zimě... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

mira.l 

všechny recenze uživatele

Za mě bez námitek. Ač to není z mé oblíbené Šumavy nebo Bavorského lesa, pěkně se na to koukalo. Docela mě překvapil systém výchovy mláďat ledňáčků, pantáta se docela má co otáčet:). ()

Seteh 

všechny recenze uživatele

**27** Nádhera. :) Divák si málokdy uvědomí, kolik musí být za takovými nádhernými záběry času, trpělivosti a práce. Jakožto amatérská ornitoložka vím, že zažít krásné pozorování se samozřejmě nepoštěstí každý den. Příroda na vás čekat a pózovat nebude. Hezký kousek kraje a ledňáčkům držím palce na všechny další zimy. :) ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama