Reklama

Reklama

Příběhy slavných - Série 6 (2005) (série)


Tak tohle je ten svět... (S06E04)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Další slavnou osobností českého filmu, jejíž životní příběh si připomeneme v dokumentu režisérky Světlany Lazarové, je Oldřich Lipský, od jehož narození uplyne v červenci 2014 již 90 let. Oldřich už jako malý kluk miloval cirkus a jeho láska mu vydržela po celý život. Také proto jsou jeho první filmy zasazeny do cirkusového prostředí: Cirkus v cirkuse a Cirkus bude. Režisér Lipský se však neuzavíral pouze do jednoho žánru. Známé jsou i jeho sci-fi komedie Muž z prvního století, Zabil jsem Einsteina, pánové nebo Srdečný pozdrav ze zeměkoule, stejně tak jako jeho parodie Limonádový Joe či Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Pohádku Tři veteráni zná snad každé malé dítě. Na režiséra nestárnoucích komedií vzpomínají jeho příbuzní, přátelé i kolegové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (5)

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento dokument mě zaujal organickým prolínáním skutečné velké rodiny - ne strnulé rodinné sešlosti - , která nehledě na režisérku dokonale harmonovala a souzněla. Světový akcent v díle tohoto velikého režiséra-klasika nesporně byl a stále je. Buď pochválen Pelhřimov! ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kolegové umělce o něm postupně vytvoří zdařilý portrét. "U Lipských byla slušná kultura osobní. Když jste přišli to nebylo takové to zdvořilé povídání, ale cítili jste se doma". Bratr Lubomír Lipský o ně říká "Byl mírné povahy, ale výbušnej byl taky. Jednou zničil židli a praskl mu při tom žaludeční vřed". Květa Fialová říká: " Byl takovej, že jsem se k němu nemohla přiblížit. Byl takový jako za sklem", načež se od dalších kolegů dozvídáme, že byl starostlivý táta a když někomu nezabral lék, řekl "to bude nemoc, kterou doktoři ještě neznají". Posedět a popovídat , to bylo jeho potěšení. Pobavil mě Lipského bonmot "jenom barbar může jíst kysaný zelí k vínu". ()

Reklama

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na tento dokument si najdu čas vždycky. Není ničím výjimečný, jde vlastně jen o povídání a vzpomínání milých lidí na Oldřicha Lipského. V neposlední řadě zde vzpomínají i Zdeněk Svěrák tehdy ještě i s Ladislavem Smoljakem na jejich začátky na filmovém plátně právě pod taktovkou Oldřicha Lipského. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama