Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Velká Británie The Hound of the Baskervilles

Obsahy(1)

Rod Baskervillů je proklet. Od doby, co bezbožný, násilnický sir Hugo zabil svou manželku, kterou neprávem obvinil z nevěry, od chvíle, co její věrný pes prokousl vrahovo hrdlo, visí nad touto rodinou prokletí násilné smrti. Přízrak oddaného zvířete se prohání po blatech a nikdo z Baskervillů mu neunikne. A zdá se, že na této pohádce, jak se o dávné legendě poněkud pohrdavě vyjádří Sherlock Holmes, přece jen něco bude. Proč by jinak na tváři sira Charlese, jehož mrtvé tělo bylo nalezeno před branou rodinného sídla, utkvěl tak zoufalý výraz hrůzy a děsu? Proč a před kým by utíkal? A proč by poblíž jeho mrtvoly byly objeveny stopy obrovského psa? Sherlock Holmes je ovšem mužem moderní doby a v záhady a nadpřirozeno nevěří. A se sebedůvěrou sobě vlastní je přesvědčen, že se mu podaří ochránit nového majitele před vším, co by mu mohlo hrozit. Jenže nehostinná blata, uprostřed nichž se rozkládá baskervillské panství, ještě nevydala všechna svá tajemství... Nejnovější verze jednoho z nejslavnějších případů Sherlocka Holmese vznikla v produkci britské BBC, která při natáčení (pro vytvoření legendární psí příšery) použila metodu počítačové animace, osvědčené v cyklu Putování s dinosaury. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

lukasd 

všechny recenze uživatele

Ach jo, ten pes je úplně šílenej-někdy je fakt lepší obejít se bez triků! Jinak některé úpravy Doyleovy předlohy jsou zbytečné a nelogické. Richard Roxburgh hraje Holmese velmi dobře, jen mi trochu vadí, že zde Holmes bere kokain během případu, což je absolutní nesmysl (Holmes vždy fetoval, když neměl co na práci, aby se zabavil!). Ian Hart sice fyziognomicky není úplně ten správný Watson, ale líbí se mi, že konečně nějaký režisér pochopil, že Holmes a Watson jsou vrstevníci a že v době vyšetřování baskervillského případu jim bylo cca 35-40 let. 65% ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Pes baskervillský má ďalšieho súrodenca. Na tv produkciu priemerne slušné, hlavní predstavitelia Holmes & Watson nepresvedčiví, digitálne triky ma zarazili a mierna akčnosť potešila. Prekáža mi, že odhalenia Sherlocka Holmesa neboli originálne, všetko povedal dvoma vetami a koniec. Na plagáte pekné skreslenie hound na hovno :-))) ()

Reklama

xerxxes 

všechny recenze uživatele

Podle mě je role Sherlocka Holmese jako ušitá na míru Richardu Roxburghyovi, jeho podání bylo excelentní!!! Role Stackeletona v podání R.E.Granta bezchybná a přesně tak si představuji roli inteligentního zloducha...ovšem tento film je i o atmosféře, ze které má jít strach a to se opravdu tentokrát (s vyjímkou seance na sídle baskervillů) nepodařilo. Pes přehnaně odporný než děsivý (o absenci zářících očích nemluvě). škoda, skloubit pozitiva z filmové adaptace z roku 1983 (perfektně strašidelné, herecky ovšem špatné) a této dotáhl by to pejsek na 5*****. Snad příště, ale určitě se těším na další adaptaci nesmrtelného příběhu....děsivého vytí z blat.....vaůůůůůůůůůůů.... ()

Fanak 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností jsem několik dní před filmem dočetl knihu, takže byla má očekávání možná příliš vysoká. Příběh samotný je natolik vynikající, že by unesl i hodně nepovedené zpracování. Což toto rozhodně není, alespoň na televizní poměry. Ačkoli jsem si jak Holmese tak i Watsona představoval vždy starší, po herecké stránce není co vytknout. Také hudba krásně pomáhá budovat hutnou atmosféru. "Oskara" za hlavní roli bych však nejraději udělil exteriérům, neboť nejvíc ze všeho na mě působily záběry vřesoviště a bažin. Naopak jednoznačně nejhorší je "psovitá obluda" (nevím, jak jinak ono monstrum nazvat), která je trapně digitální a psovi se podobá jen vzdáleně. I občasné inovace ve scénáři bych překousl nebýt konce, který se mi hodně nelíbil. Smrt slečny Stapletonové bych ještě ustál, ale následné uměle naroubované akční finále postrádalo logiku i šmrnc a ubírá filmu na sympatiích i 1* na hodnocení. ()

BarVo 

všechny recenze uživatele

A.C.Doyle sa musel obrátiť v hrobe. Keby som nepoznala predlohu, možno by som hodnotila inak /pochybujem/, ale teda toto malo byť čo? Akčný? Sci-fi? Detektívka? Thriller? Blonďavý Holmes /sic!/ sťaby agent 007 - akurát že povolenie zabíjať má Dr. Watson. A ten psí dinosaurus to fakt zazdil. Digitálne efekty štvrtej kategórie. Brrr! ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Richard Roxburgh, který ve filmu ztvárnil Sherlocka Holmese, se o rok později objevil ve snímku Liga výjimečných (2003), v němž si zahrál postavu profesora Moriartyho, Holmesova úhlavního nepřítele. (Stanislaus)

Reklama

Reklama