Reklama

Reklama

Vražedné legendy

  • USA Killer Legends
Trailer

Obsahy(1)

Chlápek s hákem na ruce se pokouší zavraždit zamilované páry v autě, zlý klaun láká děti do dodávky a unáší je, záhadný muž rozdává dětem otrávené cukroví… To jsou jen některé městské legendy, které se vyprávějí už po několik generací v Americe. Tvůrci tohoto snímku Joshua Zeman a Rachel Mills se vydávají po jejich stopách a hledají jejich prapůvod. Zatímco předobrazem muže s hákem je zřejmě sériový vrah z Texarkany, který se zaměřoval na mladé milence, muž rozdávající cukroví je zcela reálný vrah Ronald Clark O´Bryan. Ten kvůli životní pojistce otrávil svého osmiletého syna, a aby svůj zločin zamaskoval, pokusil se otrávenými bonbony zabít i další děti. Za svůj zločin byl odsouzen a popraven… Jaký základ mají další slavné městské legendy? (Kino Svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s názorom, že je samotný dokument pre široké spektrum kombinovane podaných informácii reálu a fikcie, pútavý. Pre to úzke, tobôž veľmi úzke, ktoré si nepotrpí na omáčkach, ale priamom kontakte s faktami či detailmi zločinu, to nebude nič prevratné. Na olovrant dobré, pred spaním to bude strata času :) ()

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý a dobře zpracovaný dokument zabývající se několika nechvalně proslulými městskými legendami, který odkrývá pravdivé události, kterými byly tyto legendy inspirovány či přímo ovlivněny. A tak se jeho prostřednictvím podíváme na kobylku pár známým či méně známým případům vražd a odhalíme jejich spojitost s povídačkami, které se předávají z generace na generaci. Tvůrci šli kolikrát opravdu do hloubky a velmi důkladně rozpitvali čtyři městské legendy, které už mnoho desetiletí děsí a fascinují plno lidí. Takovým hlavním poselstvím dokumentu je fakt, že realita je ve skutečnosti o dost děsivější než samotné strašidelné příběhy, s čímž já naprosto souhlasím. Ve spoustě takovýchto příběhů je hlavní postavou nějaký podivín či dokonce nadpřirozená bytost, ale realita je ve skutečnosti o dost prostší, jelikož ve většině případů se jedná o člověka, kterého oběť znala, nebo to byl dokonce její příbuzný. Přijde mi o dost děsivější to, že vás může z ničeho nic chladnokrevně zabít člověk, se kterým vyrůstáte anebo ho každý den zdravíte na chodbě v baráku, než nějaký záhadný cizinec. Už od mala mě fascinují děsivé příběhy a záhady, také se zajímám o různé sériové vrahy a jejich případy, rád koukám na filmy s touto tématikou a musím říct, že děsivěji působí právě dokumentární snímky o těchto činech než hrané filmy. Prostě na mě dokáže silněji zapůsobit dokumentární podání této problematiky, které pokud se povede, tak ve výsledku působí o dost hrůzostrašněji. Hraný film, i když je točen podle skutečných událostí, se vždy ve spoustě věcí více či méně odchýlí od reality, kdežto dokument ne, a proto na mě dokáže zapůsobit víc, pokud tedy beru fakt, že se jedná o skutečnou událost, jako stěžejní faktor. Tento dokument sice není nijak výrazně drsný a nekompromisní, jako některé jiné, které jsem měl tu čest vidět, ale i tak je svým podáním velmi působivý. Hlavní představitelé na nás pouze nechrlí stohy informací, ale hezky nás provedou místy, kde se případy odehrály a odkryjí hromadu podrobností. Nenudil jsem se ani minutu, všechny příběhy mě zaujaly a udržely mou pozornost na uzdě po celou stopáž. Více takovýchto dokumentů bych prosil. ()

Reklama

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Městské legendy jsou zajímavé téma, navíc celosvětové. Koneckonců i u nás by se spousta takových legend našla (dopuručuju přečíst Černou sanitku, která se jimi přímo zabývá). Takže podobný dokument jsem uvítala. Poměrně hezky vysvětluje proč takové legendy vznikají, jak se šíří, proč je obliba podobných historek tak velká . A samozřejmě nesmí chybět i příběhy skutečné, které stojí za vznikem novodobých legend. Mnozí by mohli namítat, že přístup k výzkumu je moc povrchní, ale očividně je to dokument, který chce zaujmout běžného diváka a nechce ho zatěžovat tunou vědeckých zbytečností, mezi kterými by se ztrácela údernot a děsivost jednotlivých případů. Proto se zde například nedozvídáme nic moc o psychologických profilech zde prezentovaných vrahů. Jde jenom o vyprávění příběhů - těch, které si lidi vypráví, i těch, které se skutečně staly. A ačkoliv se to dalo očekávat, zabývá se dokument jenom americkými městskými legendami, proto nejdu s hodnocením výše. Přitom srovnání například s evropskými verzemi těchto příběhů by bývalo bylo zajímavé... ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Dokumenty o masových vrazích, či urban legends patří mezi moje oblíbené ze 2 důvodů. Jeden je že dokáže narozdíl od jiných hororů vyděsit a za druhé většinou se jedná o sutečné osoby. Killer legends se snaží zachytit vrahy o HAlloweenu, Killer clowns a Candymana. Upřímě mi to zas tak moc neřeklo ale rozhodně některé rozhovory byly fakt parádní. Ale co mě nejvíce sralo byl ten Zeman ten člověk co tohle udělal. Ty jeho otázky, to jeho držení těla při rozhovorech prostě celý mi přišlo jako by mu to bylo u prdele. Ale rozhodně to stojí za vidění. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Dokument o amerických „urban legends“ (candyman, klauni, vrah pestúnok a pod.). Zaujímavá téma bohužiaľ pretavená do pomerne strohého spracovania. Reálne udalosti síce konfrontuje s tými „filmovými“, ale nepodáva to výrazne pútavou formou. Len faktograficky podáva informácie bez jediného prekvapenia alebo udivenia diváka. Chýbalo mi nejaké hlbšie sa ponorenie do tematiky alebo aspoň akékoľvek ozvláštnenie. Hororových fanúšikov neurazí, ani im neuškodí, ale nemôžem sa zbaviť dojmu, že takúto látku išlo spracovať omnoho nápaditejšou formou. Výsledná podoba Killer Legends totiž nikomu veľmi nič nedá. To, že žiadny „mysteriózny candyman“ nikdy neexistoval už všetci dávno vieme a skutočné kriminálne prípady nie sú ozrejmené o nič viac ako holými faktami. Napínavejšou formou dokážu podobné vraždy podať nočné krimi-dokumenty na Spektrum typu Crime Stories / Rekonstrukce Zločinu a pod. CELKOVO: 2,5* (5/10) ()

Reklama

Reklama